Nem, nem, ez nem a Dulche de Leche. Kedvenc francia magazinomban, a Cuisine et Vins de France -ban olvastam pár évvel ezelőtt a tejlekvárról, mint nagymama főzte, kedves édességről. A cikk író, kedvesen emlékezett vissza a hűtőjük állandó szereplőjére, amiből vidáman kent a reggeli kiflire, kalácsra, kekszre, stb..
Nekünk meg 30 éve volt a "kis mókusok kenyérre is kenhetik, nagy mókusok süteménybe is tölthetik" - féle mogyorókrém, lekvár és szevasz. Ezekkel szemben, ebben alig van cukor és mindenhez megy. A mandula eredetileg nem volt része a receptnek, én a tejport cseréltem erre, mert az nem volt a háznál. Nem érezni a mandulát ízében, csak a texturáját adja meg.
Hozzávalók:
30 dkg lekvárhoz
2 dl tejszín
3 dl tej
2 ek sűrített tej
1 vanília rúd magjai (vagy kivonat)
3 dkg gyümölcscukor vagy 5 dkg sima cukor
3 dkg finomra őrölt mandula vagy 3 dkg tejpor
1 tk átlátszó zselatinpor
.
A folyamat végtelenül egyszerű. Egy közepes láboshoz keresek egy (lehetőleg) üvegtálat, ami belemegy 3/4-ig, de megtartja a lábos széle (alsó képen). Annyi vizet forralok a lábasban, amennyi éppen eléri az üvegedény alját.
Megmérem az üvegedény súlyát üresen (nálam 35 dkg) , majd összekeverek benne mindent a zselatinpor kivételével. Amint felforr a víz, ráteszem az üveget és addig főzöm így, amíg az egész be nem sűrűsödik annyira, hogy 30 dkg maradjon az üvegben. Vagyis a mérlegnek 65 dkg-ot (nálam!) kell mutatnia együttesen. Ez nálam 2-2,5 óra szokott lenni és kétszer kellett pótolni a vizet alatta. Kb. 20 percenként szoktam átkeverni, hogy az aljára és szélére rakodó részek felkavarodjanak.
Amint elérjük a kívánt súlyt az 1 tk zselatint 3 tk hideg vízben elkeverem és a tejlekvárhoz adom. 5 percig még együtt melegítem őket kevergetve.
Egy tiszta üvegbe öntöm át és kihűlés után, lezárva a hűtőben tárolom. Egy hetet bír ki nagy akaraterővel bíró embereknél.
Nagyon tejes és vaníliás, szinte mindenféle desszertbe el tudom képzelni. Nálunk eddig palacsintában, csokis kekszben, muffinon, kalácson, piskótában, bonbonban, bele a szájba kanálból... mezőnyökben futott 🙂 de ma főzöm a következő adagot.
Vélemény, hozzászólás?