A főzelékek között nehezen találok olyat, amit ne szeretnék, de a tejfölös krumplifőzelék mindenképpen a kedvenceim között szerepel. A gyomromnak igazi komfort étel, mert nem nehezít el és nem esem tőle kajakómába se. Ráadásul vacsoráig eszembe se jut az evés. Ilyen ételből, mint a krumplifőzelék, sokkal több kellene a világra.
📖 Recept
Tejfölös krumplifőzelék
A főzelékek között nehezen találok olyat, amit ne szeretnék, de a tejfölös krumplifőzelék mindenképpen a kedvenceim között szerepel.
Hozzávalók
A főzelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db fokhagymagerezd
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1,75 kg krumpli (pucolva 1,5 kg kell)
- 1 evőkanál szárított majoránna
- 1 csipet kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 3 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 5 dkg teavaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors
A habaráshoz:
- 3 dkg étkezési keményítő
- 2 evőkanál víz
- 20 dkg tejföl
Elkészítés
- A lábost alacsony hőmérsékletre melegítjük. Addig meghámozunk egy hagymát és finomra aprítjuk. 1 kis darab fokhagymát is hozzávagdalunk, majd egy kevés olajra szórjuk és átkeverjük. Amíg egészen alacsony lángon pároljuk a hagymákat, van idő meghámozni a burgonyákat. Utána mindenképpen alaposan öblítsük le tiszta vízzel.
- Ha megpárolódott a hagyma szórjuk meg a piros paprikával, amit forgassunk át alaposan az olajos hagymás alappal, majd öntsük fel fél liter vízzel. A krumplikat vágjuk karikára (vagy ízlés szerint kockázhatjuk is) és tegyük a lábosba. Annyi vizet öntsünk rá, ami éppen hogy nem lepi el, mert még jön bele a tejfölös habarás is. Fűszerezzük majorannával, kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval, borssal és 1 kanál cukorral, hogy ellensúlyozza majd az ecetet. Keverjük kicsit át és lefedve kb. 30 perc alatt főzzük meg a krumplikat.
- Ha már megpuhult, a habaráshoz a keményítőt keverjük simára pár kanál vízzel, forgassuk össze a tejföllel és a hőkiegyenlítéshez a főzelék levéből is keverjünk hozzá. Így már bátran visszaönthetjük a lábosba. Miután elkevertük, gazdagítsuk vajjal és ha elolvadt ízlés szerint egy kevés ecettel tegyük pikánssá.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?