A tejes zsemle recept különlegessége, hogy dagasztás nélkül is elkészíthető. Egy jó erős spatulával elég össze dolgozni a tésztát, majd egy kis pihentetés után némi hajtogatással nyeri el a jó kis puha állagát. A tésztát tej, tojás és vaj is gazdagítja, így ez nem annyira klasszikus zsemlére hasonlít. Inkább puhább, bucisabb, ami tökéletes szendvicsalap, akár egy hamburgerhez is.
📖 Recept
Tejes zsemle recept
A tejes zsemle recept különlegessége, hogy dagasztás nélkül is elkészíthető.
Hozzávalók
- 3 teáskanál cukor
- 2,4 dl langyos tej
- 2 dkg friss élesztő (vagy 7 gr porélesztő)
- 25 dkg kenyérliszt (ha nincs készülhet csak finomliszttel is)
- 25 dkg finomliszt
- 2 teáskanál só
- 2 db tojás
- 2 evőkanál tejszín
- 6 evőkanál olvasztott vaj (vagy 4 evőkanál olaj)
Elkészítés
- A langyos tejben feloldunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan elkeverjük. Hagyjuk pár percig felfutni. A liszteket egy nagy keverőtálba szitáljuk, hogy lazább legyen. Beleszórjuk a sót, a maradék cukrot, összekeverjük és a közepében egy mélyedést készítünk. Egyesével felütjük a tojásokat, belekanalazzuk a tejszínt, beleöntjük a felfutott élesztőt és egy spatulával összedolgozzuk a tésztát. Az a lényeg, hogy sehol ne maradjon lisztes, száraz rész.Jöhet bele az olvasztott vaj is és 1-2 perc alatt ezt is beledolgozzuk a spatulával. Ha már felvette a tészta egy fóliával letakarva 20 percig pihentetjük.
- A tésztát kiemeljük a tálból, széthúzzuk és összehajtjuk. Másik irányban széthúzzuk, összehajtjuk. Az a lényeg, hogy feszesre alakítsuk a tésztát, hogy olyan szép sima legyen, mint egy alapos dagasztás után lenni szokott. Tegyük vissza a tálba és fóliával lefedve kelesszük a duplájára kb. 45 perc alatt.
- Szedjük a deszkára, vegyük először ketté a tésztát. A felét akár betehetjük a hűtőbe, hogy másnap süssünk belőle zsemlét. A feleket vágjuk 6 egyforma darabra és hajtogassunk belőle kis gombócokat. Ha minddel megvagyunk, akkor az elsőt lapogassuk koronggá és körben hajtogassuk befele, hogy feszes kis gombócot formázzunk belőle. A lezárását csípjük össze és kicsit hengergessük meg a deszkán, hogy egyenletes legyen. Egyesével formázzuk meg a többit is és sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Hagyjuk újabb 45 percet kelni őket és a sütőt melegítsük elő 190 fokra. Ha az ujjbegyünkkel óvatosan benyomjuk és lassan jön vissza a tészta, akkor megkelt. Ha gyorsan visszarúgja magát, még hagyni kell kelni. Viszont, ha lent marad a nyomás után, akkor túl kelesztettük. Előmelegített sütőben süssük készre 30 perc alatt.
Tipp:
A megkelt tészta felét tedd be a hűtőbe és másnap reggel formázd és süsd ki. Így kis munkával kétszer is készültet friss zsemle.Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?