Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tejes zsemle recept ◾ DAGASZTÁS NÉLKÜL

A tejes zsemle recept különlegessége, hogy dagasztás nélkül is elkészíthető. Egy jó erős spatulával elég össze dolgozni a tésztát, majd egy kis pihentetés után némi hajtogatással nyeri el a jó kis puha állagát. A tésztát tej, tojás és vaj is gazdagítja, így ez nem annyira klasszikus zsemlére hasonlít. Inkább puhább, bucisabb, ami tökéletes szendvicsalap, akár egy hamburgerhez is.

Hozzávalók 12 db zsemléhez:

3 teáskanál cukor
2,4 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő vagy 7 gr porélesztő
25 dkg kenyérliszt (ha nincs készülhet csak finomliszttel is)
25 dkg finomliszt
2 teáskanál só
2 tojás
2 evőkanál tejszín
6 evőkanál olvasztott vaj (vagy 4 evőkanál olaj)

Elkészítés:

1. A langyos tejben feloldunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan elkeverjük. Hagyjuk pár percig felfutni. A liszteket egy nagy keverőtálba szitáljuk, hogy lazább legyen. Beleszórjuk a sót, a maradék cukrot, összekeverjük és a közepében egy mélyedést készítünk. Egyesével felütjük a tojásokat, belekanalazzuk a tejszínt, beleöntjük a felfutott élesztőt és egy spatulával összedolgozzuk a tésztát. Az a lényeg, hogy sehol ne maradjon lisztes, száraz rész.
Jöhet bele az olvasztott vaj is és 1-2 perc alatt ezt is beledolgozzuk a spatulával. Ha már felvette a tészta egy fóliával letakarva 20 percig pihentetjük.

2. A tésztát kiemeljük a tálból, széthúzzuk és összehajtjuk. Másik irányban széthúzzuk, összehajtjuk. Az a lényeg, hogy feszesre alakítsuk a tésztát, hogy olyan szép sima legyen, mint egy alapos dagasztás után lenni szokott. Tegyük vissza a tálba és fóliával lefedve kelesszük a duplájára kb. 45 perc alatt.

3. Szedjük a deszkára, vegyük először ketté a tésztát. A felét akár betehetjük a hűtőbe, hogy másnap süssünk belőle zsemlét. A feleket vágjuk 6 egyforma darabra és hajtogassunk belőle kis gombócokat. Ha minddel megvagyunk, akkor az elsőt lapogassuk koronggá és körben hajtogassuk befele, hogy feszes kis gombócot formázzunk belőle. A lezárását csípjük össze és kicsit hengergessük meg a deszkán, hogy egyenletes legyen. Egyesével formázzuk meg a többit is és sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsire.

4. Hagyjuk újabb 45 percet kelni őket és a sütőt melegítsük elő 190 fokra. Ha az ujjbegyünkkel óvatosan benyomjuk és lassan jön vissza a tészta, akkor megkelt. Ha gyorsan visszarúgja magát, még hagyni kell kelni. Viszont, ha lent marad a nyomás után, akkor túl kelesztettük. Előmelegített sütőben süssük készre 30 perc alatt.

Tipp:

A megkelt tészta felét tedd be a hűtőbe és másnap reggel formázd és süsd ki. Így kis munkával kétszer is készültet friss zsemle.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .