1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
kis darab zellergumó
1,5 karalábé (zöld héjjal, a lila nem jó)
1 marék mirelit borsó
1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
liszt a galuskához és a rántáshoz
2 db tojás
5 dkg vaj/margarin
Az asztal elé állsz és magad elé veszel egy deszkát. Az elé húzod a leveses lábost. Meghámozod és vékonyan felkarikázód (vagy félbe vágod és úgy félkarikázód, ha nagyon vastag a répa) a fehér és sárga répát. Utána a karalábét vágod fel, én személy szerint a 0,5 cm x 0,5 cm x 3 cm hasábra esküszöm. Azt szeretem leginkább a számba venni, de sokan a reszelő nagy lyukú részén reszelik le, vagy nagyobbra vágják. Ahogy neked kényelmesebb és gusztább. Úgyis a 4-5. alkalom után fogsz beállni a saját stílusodra 1-1 levésnél. Addig csak kísérletezel a darabolással.
Nálam mindig van otthon a hűtő aljában, egy nagy zellergumó. Abból levágok egy kisebb darabot, mert csak az íze miatt kell. Felaprítom. Mindig azt vágom a legkisebbre, hogy nyugodtan főjjön szét, ha akar. Ő csak a buli kísérője, nem résztvevő.
Az egészet nyakon öntöm minimális olajjal. Talán 2 evőkanálnyi lehet. Erőteljes tűzön párolni kezdem. Itt az első elrontható állomás. Van, aki nem használ elég magas hőfokot, hogy le ne égjen. De alacsony hőfokon, nem tud a cukortartalom a maximumra hágni, ezért bátorság, tessék ott állni egy fakanállal és kavargatni. Amikor már úgy látod, hogy elég volt, vedd lejebb a hőfokot, várj 2-3 percet és fed le a fazekadat, hogy most már tényleg párolódjon. Kb. 5 perc múlva dobj a lábosba egy nagy marék mirelit zöldborsót, majd az egészet borsozd, sózzad és igény esetén vegetázzad (én soha nem használok effélét, de ha ti szeretitek akkor azt most kell). Kavargasd át és fed le, had párolódjon össze. Legalább 7-8 percig párolom így. Ez eddig összesen 20 perc hőkezelés nálam.
Amikor éppen fedő alatt csücsülnek alacsony hőfokon, csináld meg a laza rántást. Ami azt jelenti, hogy 7-8 kanál olajon 2-3 kanál lisztet sütsz, folyamatosan kevergetve. Ennek nem szabad barnulnia. Még fehéren be kell fejezeni, különben nem lesz zsenge íze a levesnek. Amikor kezd barnulni, én mindig lehúzom a tűzhelyről és ekkor dobom bele a petrezselymet. Még az is jól átsűl a liszt melegétől, de nem túlságosan. Nem barnul meg és nem lesz hervatag sem. Jelzem a szép zöld színe is ekkor oldódik ki, ettől úszkál a leves tetején az a sok, szép, zöld tavacska.
A rántás nálam 4 perc alatt lesz kész. Félreteszem hűlni, mert akkor lehet csomó mentesen a leveshez adni, ha a rántást hideg. Forrón is lehet, de ahhoz kell egy nagy adag tapasztalat, hogy sikerüljön. Nem ajánlom.
Amikor úgy látod átpárolódott az összes zöldség és a borsó is kicsit ráncosodott, akkor öntsd fel az egészet vízzel. Én általában 2-2,5 l-t szoktam, mert akkora a fazekam. Ekkor megszoktam kostólni, hogy elég sós-e. Ha nem akkor utána sózom.
Amíg a víz felforr, kikeverem a vajgaluskát. Én kettő tojásból szoktam, mert attól lesz kiadós egytálétel jellege a levesnek. Természetesen lehet egy tojásból is. Ki mennyire tésztás.
5 dkg vajat megolvasztom egy kicsit, majd ráütöm a két tojást, fél kiskanál sót és alaposan kikeverem. Ne legyen a vaj nagyon meleg, mert rántotta lesz a tojásból, ha ráütöd. Szép lassan lisztet kezdek hozzáadni. Annyit, hogy egy eléggé nehezen gyömöszölhető masszát kapjak. Szerintem kb. 20 dkg liszt lehet, amit felvesz a két tojás és a vaj együttesen. Majd leülök és a lábam közé kapva a kis tálat addig dagasztom/szuszmákolom/gyümöszölöm/fojtogatom a tésztát, amíg nem lesz szép fényes a külseje és nem válik el az edény falától. Ez egy lényeges pont. Alaposan ki kell dolgozni. A nagyon eminens, első bálozós főzőknek elmondom, hogy ez azért van, mert minél tovább gyúród, annál jobban megnyúlik a lisztben a fehérje és annál finomabb állaga lesz a galuskádnak. De ha sietősen főzöd a levest, akkor csak kutyulj ki egy kis nokedlit. Az hamar meg van és nem kell nagyon kidolgozni a tésztát. Olyan ez, mint a muffin, minél kevesebbet babusgatod, annál jobb lesz.
Amikor a leves felforrt vadász ki egy szép nagy darab zöldséget és fakanállal próbáld szétnyomni. Ha nem megy akkor még nem jó. Amikor már megy, vegyél ki a levesből egy merőkanálnyi lét és öntsd a rántásra. Keverd ki vele csomómentesre. Kis merőkanál esetén vegyél ki további lét és keverd hígra és csomómetentesre a rántást. Ha fokozatosan engeded fel a lével, akkor könnyen kikavarhatod a rántást.
Az egészet öntsd vissza a lábosba és kavargasd el. Ilyenkor meg kellene várni, hogy újra forrjon a leves, de én soha nem szoktam. Hanem fogok egy szimpatikus kávéskanalat, belemártom a levesbe és elkezdem beleszaggatni a vajgaluskát a levesbe. Vigyázva. Csak kicsiket szabad beledobni, mert duplájára nőnek a vízben. Miközben szaggatom, többször megkavarom a levest, hogy a galuskák ne házasodjank össze. Nem valami guszta az, higgyétek el nekem.
Amikor benne van az összes, és újra felforrt a leves, akkor hagyom 3-4 percig csendben forrni, majd lezárom és lefedem a fazekamat. Így hagyom 10 percig és utána, ha minden igaz tálalom a nagyon finom, zsenge, könnyű, házias levesemet, a kosztosoknak. Remélem ez alapján minden elsőbálós könnyedén el tudja készíteni magának, és/vagy párjának.
Vélemény, hozzászólás?