Az aszalt szilvás diós gluténmentes kenyér, pont olyan finom, mint az eredeti rozslisztes. A diós gluténmentes kenyér ráadásul élesztővel készül és pont úgy kell meg, mint a hagyományos kenyerek.

Élesztővel is készíthetek gluténmentes kenyeret?

Természetesen, lehet élesztővel is készíteni, amitől az ízében is közeledik a hagyományos kenyerekhez. Sőt, élesztő helyett gyümölcsvizes kovásszal is el lehet készíteni. Szerintem attól, hogy a kenyeret gluténmentesen készítjük el még nem kell lemondani arról, hogy illatos, ízes és finom legyen. A gluténmentes kenyér receptek között sok jót lehet találni, amit szívesen fogyaszt együtt a család, akkor is, ha a többségnek nincs étel intolerancia problémája.

Gluténmentes kenyér recept kenyérsütő gépbe

Ezt a receptet elkészítheted sima kenyérsütő gépben is, de miután megsült a kenyér vagy indíts el még egy sütés fokozatot 30 percre, vagy tedd be a hagyományos sütődbe a rácson sülni. Különben a közepe menthetetlenül ragacsos marad.

Élesztős diós szilvás gluténmentes kenyér
Diós aszalt szilvás gluténmentes kenyér recept kenyérsütőgépben is

Mivel ízesíthetem a gluténmentes kenyeret?

A hagyományos barna, szilvás diós kenyér nem véletlenül lett népszerű. Finom magában is, szendvicsalapnak vagy sajttálak mellé kísérőnek. Az a jó hírem van, hogy ez mind igaz a gluténmentes verziójára is. Dió és aszalt szilva helyett használhatsz hozzá olívabogyót és aszalt paradicsomot vagy más magokat és aszalványokat is. Cukor helyett használhatsz juharszirupot vagy rizsszirupot is.

Miért szitáljuk át a liszteket?

Minden liszt erősen hajlamos a csomósodásra és arra is, hogy szennyeződést vagy bogarat tartalmaz, amit így klasszul ki tudunk belőle szűrni. Bár én pl. moly esetében mindig kidobom a teljes csomagot és reménykedem, hogy nem terjedt el a konyhában. Plusz a szitálástól fellazul és levegősebb lesz a liszt.

A gluténmentes kenyér tárolása, szeletelése

A szeleteléssel feltétlenül meg kell várni, hogy teljesen kihűljön, különben ragacsos marad a közepe. Nálam az vált be, hogy este sütöm meg a gluténmentes kenyeret és csak reggel szeletelem. Nem kell zsákba tenni vagy ilyesmi. Nyugodtan lehet a rácson, amíg nem szeljük meg. Szeletelés után alufóliába csomagolva szoktam tárolni.

 

Aszalt szilvás, diós gluténmentes kenyér

Előkészítési idő 30 perc
Főzési idő 2 óra
Adag 4
Kalória 1480
Az aszalt szilvás diós gluténmentes kenyér, pont olyan finom, mint az eredeti rozslisztes. A diós gluténmentes kenyér ráadásul élesztővel készül és pont úgy kell meg, mint a hagyományos kenyerek.

Hozzávalók

  • 1,5 dkg útifű maghéj őrlemény
  • 4 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztő (8 gr porélesztő)
  • 2 dkg barna cukor
  • 11 dkg teljes kiőrlésű, finom, barna rizsliszt (+ a formázáshoz)
  • 11 dkg cirokliszt
  • 9 dkg tápióka keményítő
  • 3 dkg aszalt szilva (puha és magozott)
  • 3 dkg dió
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál borecet

Elkészítés 

  • Az útifű maghéj őrleményt felöntjük 2 dl vízzel, elkeverjük és félre tesszük duzzadni. Egy másik tálkába 2 dl langyos vizet öntünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és elkeverjük.
  • Egy nagy tálba szitáljuk bele a barna rizslisztet, a ciroklisztet, és a tápióka keményítőt is. Az aszalt szilva mehet bele egészben is, de én jobban szeretem felkockázni. Ahogy a diót is szeretem durvára vágva hozzáadni. A lisztekhez szórjuk a sót és keverjük össze. Seperjük bele a szilvát, a diót és ezekkel is forgassuk át, hogy ne tapadjanak egybe. Mostanra felfutott az élesztő, öntsük a tálba. És jöhet a megduzzadt útifű maghéj és a borecet is. Egy spatulával dolgozzuk alaposan össze a tésztát.
  • Egy sütőpapírral bélelt forma aljába szórjunk egy kevés rizslisztet. Szedjük bele a tésztát és nyomkodjuk bele alaposan. A rizsliszttel szórjuk meg a tetejét is és a kezünkkel szépen simítsuk el rajta. Hagyjuk a duplájára kelni 40-50 perc alatt. Közben melegítsük elő a sütőt 210 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül).
  • 4. A megkelt kenyeret tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 1 órát. Ekkor vegyük ki, a kenyeret emeljük ki a formából. Óvatosan szedjük le a sütőpapírt. és így tegyük vissza 30-40 percre a rácsra sülni, hogy a nedvesség tartalma csökkenjen és jó ropogós héja legyen. Ha letelt az idő vegyük ki és tegyük egy rácsra amíg teljesen kihűl.

100 grammban:
kcal: 332.51
fehérje: 5.58
szénhidrát: 64.89
zsír: 5.76
Kalória: 1480kcal
Alapanyag ár: 800 Ft
Recept kategória: Kenyér
Konyha: Magyar
Kulcsszó: gluténmentes, kenyér

remove

gluténmentes kenyér
Szeletelt aszalt szilvás, diós gluténmentes kenyér

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .