fbpx

Itthon és külföldön is nagyon népszerűek a fánkok, de a szezont a szalagos fánk indítja mindenképpen. Még, ha nagyon is csalogató a többi fajta, a szalagos fánk nyer minden évben. Általában szoktam sütni csak simán szaggatva és hagyományosan középen kimélyítve is. Nálunk úgy vannak a fánkkal, mint Gombóc Artúr a csokival… minden formában kell.

A jó kelt tészta készítése

Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.

A kelt tészta ujjtesztje

Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.

Mire jó a kenyérliszt?

A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.

Szalagos farsangi fánk recept

Előkészítési idő 1 óra
Főzési idő 20 perc
Elkészítési idő 2 óra 20 perc
Adag 12 db
A fánk tésztája akkor az igazi, ha puha, könnyű, és a sütés után egy fehér szalag fut rajta körbe.

Hozzávalók

  • 25 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 25 dkg finomliszt (BL55)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 7 gramm porélesztő (vagy 2,5 dkg friss)
  • ½ teáskanál
  • 4 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl (vagy joghurt)
  • 6 dkg vaj (piha)
  • 2,5 dl tej (langyos)
  • 2 evőkanál rum

Elkészítés 

  • Azzal kezdünk, hogy egy nagy keverőtálba szitáljuk a kenyér és finomlisztet. Majd jöhet bele a porcukor, a vaníliás cukor, az élesztő (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos tejben a cukorral) , a só és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki és beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, a puha vajat. Beleöntjük a tejet, a rumot és alaposan összedolgozzuk a tésztát. A deszkára emelve kb. 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
  • A megkelt tésztát a deszkára borítjuk, kicsit kilapítjuk és 1 centi vastagra nyújtjuk. Ehhez a tésztához nem kell lisztezni. Biztos érzitek, hogy keményebb az átlagos tésztánál így könnyebben lehet vele dolgozni és a felesleges lisztszemek sem fognak égni az olajban.
  • Egy nagy kiszúróval köröket szaggatunk, amiket egy tálcára pakolunk. A maradék tésztát gyúrjuk, nyújtsuk és szaggassunk belőle addig, amíg tart az anyag. Hagyjuk 40 percet kelni.
  • Egy serpenyőben öntsünk 2 centi vastagon olajat és közepes lángon hevítsük fel. Amikor már meleg az olaj egy fánkot középen mélyítsünk ki ezzel lefelé tegyük az olajba. Tegyünk még mellé annyit, amennyi kényelmesen elfér majd tegyünk rá fedőt és így süssük 1,5 – 2 percig. Ekkor vegyük le a fedőt, fordítsuk át és fedő nélkül süssük újabb 1,5 percig. Ha túl barnára sült, akkor vissza kell venni a hőből. Az a jó, ha oldalanként 1,5-2 perc időre van szüksége.
Alapanyag ár: 800 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: fánk, szalagos fánk

 



Neked, hogy tetszik jobban?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. A megsült fánkokat emeljük egy szűrőbe és ott hagyjuk lecsepegni. Így nem ázik el a tészta és friss marad. Majd süssük ki a többit ugyanígy.



Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .