A hagyományos verzió kelttésztás, sütőben készített verziója, amit egyszerű elkészíteni és az eredmény egy illatos, a vajtól és tejszíntől gazdag pihe-puha tészta. Nagyon finom második fogás egy gazdag leves mellé.
A ropogós morzsa, foszlós, lágy tészta és a lédús, zamatos szilva tökéletes együtt.
Hozzávalók a tésztához:
2 dl langyos tejszín
2 dl langyos tej
1 egész tojás
30 dkg fehér kenyérliszt
30 dkg fehér finomliszt
10 dkg vaníliás porcukor
10 gramm szárított élesztő
fél teáskanál só
5 dkg puha vaj
A töltelékhez:
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál őrölt fahéj
20 dkg friss vagy fagyasztott szilva
A morzsához:
7 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
5 dkg fagyos vaj
- A tésztához a tejet, tejszínt és a tojást a keverőtálba öntjük. Egy tálban összekeverjük a két lisztet, porcukrot, élesztőt és sót, majd a tejes keverékhez öntjük. Kézzel vagy a robotgép dagasztókarjával dagasztani kezdjük. Kb. 3-4 perc dagasztás után, amikor selymes a tészta hozzáadjuk a puha vajat is és további 5 percig dagasztjuk, amíg nyom nélkül elválik a tál oldalától és a kezünktől. Szép egyenletesre formázzuk a kezünktől és hagyjuk a duplájára kellni. Nálam ehhez 1 óra kellett, de ha hűvösebb van, hagyj neki több időt.
- Amíg kel a tészta a töltelékhez egy kis tálban keverjük össze a fahéjat a cukorral. Illetve egy másik tálban készítsük el a morzsát, amihez először a lisztet és a porcukrot keverjük el, majd a hideg vajat morzsoljuk bele. Az ujjaink között dolgozzuk addig, amíg nem lesz apró, borsónyi morzsa a tészta.
- A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és igazítsuk téglalap formára. Kicsit lisztezzük meg a tészta tetejét is és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Vágjuk fel 18 egyenlő méretű kockára. Egy kockára helyezzünk egy fagyos szilvát, szórjuk meg bőségesen fahéjas porcukorral és a széleit hajtsuk fel középre, hogy szépen bezárjuk a gyümölcsöt a tészta belsejébe. Fontos, hogy fagyott gyümölccsel dolgozzunk, hogy ne áztassa el a tésztát sülés közben. A tepsire úgy tegyük a töltött gombócokat, hogy legyen helyük kelni. További 1 órát kelesszük, hogy ismét a duplájukra nőjenek. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ha megkeltek, akkor mindegyik tetejére szórjunk 1-1 kávéskanál morzsát és mehet is a sütőbe 35 percre. Vigyázzunk evésnél, hogy a forró szilva ne égessen meg.
Vélemény, hozzászólás?