A sült gesztenye illata és a közös sült gesztenye evés élménye melegséggel és szeretettel tölti meg az otthonunkat. Sok problémát tud okozni, ha szárazra és nehezen pucolhatóra sül, ezért felvettem nektek az én bevált módszeremet.
Milyen gesztenyét vegyünk?
Maga a készítés nem sok lépésből áll, viszont a vásárlás kulcsfontosságú a történetben. Feszes és fényes szemeket keressünk, amiket nem borít egy matt por, mert az már sajnos a penészedésre utal. Lehet, hogy még nem penészes, de jobb nem kísérletezni velük.
A ráncosabb héjúak hiába fényesek még, már vesztettek a nedvességtartalmukból és azt már nem lehet puhára sütni. Ha a tepsi egyik fele puha és könnyen pucolható, a másik fele meg kemény és ragaszkodik a héjához az nem a te hibád. Sajnos a vásárolt adag egy része már öreg volt. Vásárlás után, ha nem rögtön sütöd meg, akkor hűtőben tárold, ne a konyhapulton.
Mitől lesz puha a gesztenye?
Én minden esetben előfőzöm a gesztenyét, a sütés előtt. Több gesztenye árust is ismerek, akik ezzel a módszerrel készítik, de nem állítom, hogy mindenki. Van aki, szerint elég beáztatni és ismerek olyat, aki a sütőbe tesz alulra egy tepsibe vizet, hogy gőzben süsse. Próbáltam már mindkét módszert, de messze nem volt olyan puha és krémes az eredmény, mint egy kis főzés után.
A gesztenye héja bevágása
Sokan úgy tartják, hogy főzés után könnyebb bevágni a gesztenye héját, én ezt még sosem tapasztalataim, és könnyebb a hideget vagdosni, mint a meleget, hogy süljön már, úgyhogy én szárazon vagdosom.
Tudom sokan keresztet vágnak rá, de szerintem jobban ki tud nyílni egy jó hosszú vágástól. Fontos, hogy a vágással menjünk le az oldalán is.
Figyeljünk rá, nehogy megvágjuk magunkat, a kés éle könnyen megcsúszhat a gesztenye felületén. Én a rövidebb pengéjű, de éles kést szeretem ehhez használni és sosem vonom be a gyerekemet ebbe a feladatba.
A kellemetlen szőrös belső részt is vágjuk át, így nem kell majd kapargatni a megsültről.
📖 Recept
Sült gesztenye sütőben
Hozzávalók
- 50 dkg gesztenye
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) előmelegítjük. A gesztenyéket alaposan mossuk meg és a domború felükön jó hosszan vágjuk be úgy, hogy a szőrös belső részen is átfusson a kés.
- 10 percre tegyük bő vízbe, hogy leázzon róla minden, ami esetleg a mosás után a héjon maradt. Ezután leszűrjük, leöblítjük és egy lábasba szórjuk. Öntsük fel bőségesen hideg vízzel és forraljuk fel. Tartsuk lassú forrásban 5 percet és szűrjük le.
- Terítsük el egy tepsin úgy, hogy a vágások felfele legyenek. Ha maradt olyan, ami nem nyílt szét, azon még most tudunk segíteni. Így tegyük az előmelegített sütőbe, 20-25 percre sülni.
- Még forrón szedjük egy tálba és takarjuk be egy textillel, hogy a gőzben hűljön ki. Így tutira nem kell a szőrös résszel küzdenünk. Langyosan pedig már pucolhatjuk is a puhára sült gesztenyéket.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Holló Éva
Ebben a pillanatban jöttem rá, hogy a tavalyi gesztenyét gondosan eltettem, és elfelejtettem megcsinálni. Pedig hogy' örültem neki! Használható még?
Annus
Ha fagyasztóban volt, akkor igen!