A pogácsák mellett a nehéz sós teasütmény is egy igazi klasszikus, ami népszerű a vendégváró asztalon. A nehéz szó az eredeti nevében arra utal, hogy egy pogácsához képest nehezebb, zsírosabb a tészta, de ez nem teljesen igaz az enyémre, mert én pont ezt nem szerettem benne és túróval könnyítettem rajta. Az eredmény pont olyan finom lett, amilyenre számítottam.
Sós teasütemény recept extra feltétekkel
Nagyon változatosan lehet tálalni, a cukrászdában 7 különbőző feltéttel szoktuk sütni, így nagyon látványos vendégváró tálat lehet belőle készíteni. Mehet rá például füstölt és sima sajt, szezámmag, mák, dió, kömény, paprika, tökmag, napraforgómag és még rengeteg más lehetőségünk is van. Nálunk a szezámos és a sajtos népszerű.
Sós teasütemény zsírral
Ez a sós nasi azért lesz olyan, mintha a nagyid készítette volna, mert zsír is van benne. A zsírtól omlós lesz és napokig megtartja a frisseségét. Választhatsz hozzá étkezési sertés zsírt vagy akár kacsa- és libazsírt is. Természetesen helyettesítheted vajjal, kókuszzsírral is, de az állaga nem lesz annyira omlós.
Sós teasütemény olcsó gyors
Nagyon egyszerű, könnyen hozzáférhető alapanyagokból készül ez az egyszerű sós rágcsa. A sajtot persze lehet fokozni és az egyszerűbb trappistát lecserélni cheddarra vagy más karakateresebb ízű sajtra. Be lehet gyúrni akár 1 nappal korábban is, és a hűtőben tartani a másnapi formázásig, sütésig, így az időnket is rugalmasan be tudjuk osztani a készítése mellett.
Hajtogatott, réteges sós reasütemény
Most már 3 olyan recept is van fent az oldalamon, ahol megmutatom nektek ezt a gyors, és pihentetés nélküli hajtogatást, hogy az eredmény levelesebb, rétegesebb legyen, de ne töltsünk azzal háromszor fél órát, hogy hajtogatunk, pihentetünk. Érdemes végig sütni mindet, mert nagy sikerük van a feltöltés óta.
Az a legjobb, hogy nem kell 20 percenként hajtogatni és pihentetni, mégis leveles az eredmény. Ehhez csak annyi a dolgod, hogy egy kevés lisztet szórj a rétegek közé és máris ott maradnak majd sütés után a lemezes szerkezet. A szokásos 3 x 20 perces kör helyett az egész megvan összesen 7-8 perc alatt.
📖 Recept
Vágott sós teasütemény, omlós
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt (BL55)
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál porélesztő (4 gramm)
- 10 dkg trappista sajt (reszelve)
- 6 dkg teavaj
- 8 dkg zsír
- 10 dkg túró
- 7 dkg tejföl
- 1 db tojássárgája
A tetejére:
- 1 evőkanál szezámmag
- 5 dkg trappista sajt (reszelt )
Elkészítés
- A lisztet, átszitáljuk egy keverőtálba, beleszórjuk a sót az egyik oldalra, az élesztőt a másikra, hogy közvetlenül ne érintkezzenek és elkeverjük. A reszelt sajtot is beleforgatjuk, hogy a sajt ne álljon össze benne. A vajat és a zsírt gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy a ne olvadjanak meg benne. Csak dolgozzuk nagyjából borsónyi morzsásra. Keverjük bele a túrót is és a tejföllel és tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. Lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük egy órára.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel) és egy nagy lapos tepsire sütőpapírt terítünk. A deszkát enyhén meglisztezzük, ráemeljük a tésztát és mindkét irányban haladva vékonyra kinyújtjuk. Enyhén meglisztezzük és elsimogatjuk a felületén. Behajtjuk balról jobbra, jobbról balra. Fentről le a két harmadát, majd az alsó részt alá hajtjuk. Először óvatosan nyomkodjuk le, hogy ne csússzanak szét a rétegek. Aztán már nyújthatjuk bátrabban 1,5 centi vastagra. Felszeleteljük először keresztben haladva, aztán hosszában.
- A felét óvatosan elválasztjuk és a megmaradt tojásfehérjével lekenjük. Szezámmaggal gazdagon meghintjük és az előkészített tepsire sorakoztatjuk. A maradékra rászórjuk a sajtot, kicsit megigazítjuk és a tepsire sorakoztatjuk. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Jól zárodó dobozban 5 napig tartható el.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Judit
Köszönom szépen, kedves Anuska a sós receptet, már nagyon vártam holnap el is késszitem! Ímádok velled főzni! Szép estét kívánok!
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszenek a receptek 😊🤗🥰
Márta Fodor
Kedves Annuska! Ma megsütöttem ezt a pogácsát, de van egy kis gondom vele. Grammra és lépésről-lépésre mindent ugyanígy csináltam, mint te a videóban, mégsem lett a tésztám ilyen jó puha. Alig tudtam kinyújtani, olyan kemény lett. Megsült, de félek, hogy holnapra totál száraz lesz. Mi lehet a hiba?
Annus
Kedves Márta, nagyon sokan megsütötték grammra és lépésről-lépésre mindent betartva és pont olyan jól sikerült nekik, mint nekem. Így a te oldaladon kellene felkutattni, hogy egy-két lépést ugortál át vagy a mérleged mér hibásan.
Horváth Judit
25 dkg liszthez 1 evőkanál só??? Nem tévedés? Nekem borzalmasan sós lett ettől a mennyiségtől.
Annus
Ez a standard, cukrászdai mennyiség, amiben nem a liszthez, hanem a zsíradékhoz érdemes nézni a sót mindig és a saját ízlésünknek megfelelően elkészíteni otthon.