A quiche egy sós pite, amit többnyire tejszínes-sajtos töltelékkel sütnek meg. Én azonnal ki akartam próbálni, amikor megláttam belőle ezt a széndhirát csökkentett verziót. Ugyanis hagyományosan pite tésztával készül, de itt reszelt burgonyából készítünk egy finom, szaftos, fűszeres kosarat. Olyasmit, mint a röszti szokott lenni. Ráadásul pont a fele édesburgonya, úgyhogy még a tudatos életmódba is bőven beilleszthető. Higgyétek el a gluténmentesség csak ráadás. Nem azért készül burgonyával a tészta. A recept videóban mutatom is, hogyan készül.
Édesburgonya
A neve ellenére nem rokona a burgonyának. A magasabb rosttartalma miatt lassabban emésztjük meg így cukorbetegek is fogyaszthatják. Gazdag olyan ásványi anyagokban mint a magnézium, kálium, a réz és a mangán.
Fűszerezni, megbolodítani csak bátran
Kiegészíteni az ízlésünknek megfelelően bátran lehet. A töltelékbe tehetünk aszaltparadicsomot, spenótot, sonkát, kukoricát, gombát, mindenfélét, amit szerintünk. Fűszerezéshez én csak füstölt paprikát, őrölt fekete borsot és sót használok, de itt is szárnyalhat a fantáziád és mehet bele akár szerecsendió, szegfűbors, majoranna, oregánó, stb. is.
Minimális liszt
A tojás mellé kell egy kevés liszt is, hogy összefogja, ami lehet zabliszt és búzaliszt is. Sőt akár barnarizslisztet is használhatsz. Nekem egyedül a kukoricaliszt nem jött csak be vele.
Jó piteforma, biztos sütés
Én tapadásmentes piteformát használok, amit elég két széles sütőpapír csíkkal bélelni, hogy könnyen ki tudjam majd emelni a megsült pitét. Ha jénait vagy más nem tapadásmentes formát használsz, akkor feltétlenül olajozd és lisztezd ki alaposan. Vagy béleld teljes egészében sütőpapírral.
📖 Recept
Francia sajtos quiche, szénhidrát csökkentett
Hozzávalók
A burgonyás alaphoz:
- 35 dkg édesburgonya (hámozott)
- 35 dkg burgonya (hámozott)
- 1 db vöröshagyma (kicsi)
- 1 db fokhagymagerezd
- 1 db tojás
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
- ½ teáskanál frissen őrölt bors
- 1 teáskanál só
- 4 dkg zabpehelyliszt (vagy búzafinomliszt)
A töltelékhez:
- 3 db tojás
- ½ csokor petrezselyem
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors
- 1,5 dl tej
- 15 dkg sajt (pl. gouda, trappista)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és egy 24 cm-es piterformába két széles sütőpapírcsíkot terítünk.
- A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk és durvára reszeljük egy nagyobb keverőtálba. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és szintén reszeljük hozzá. A fokhagymát természetesen jobb a finomabb reszelőn. Egy tiszta konyharuhába szedjük a zöldségeket, összefogjuk a textilt és csavarjuk meg, hogy a felesleges folyadékot kipréseljük belőle.
- Utána mehet vissza egy tiszta keverőtálba. Üssünk hozzá egy tojást is és fűszerezzük paprikával, borssal és sóval. Szórjuk meg a liszttel és alaposan keverjük át, amíg nem áll össze masszává. A piteformába szedjük a masszát és először egyenletesen terítsük el az alján. Ezután egyenes falú pohár segítségével ügyesen nyomkodjuk oda a tészta felső harmadát a tál széléhez, hogy körben egy vastag peremet alakítsunk ki. Így az alja is tömörebb lesz és az oldala is. A girbegurba tetejét az ujjunkkal nyomkodjuk simára. Tegyük az előmelegített sütőbe 35 percre sülni.
- Ha már közel a sütés vége törjük fel a töltelékhez egyesével a tojásokat. Habverővel keverjük simára. Az elősütött pitét vegyük ki és alaposan kenjük meg a tojással, hogy lezárjuk ezt a réteget és ne áztassa el majd a töltelékünk. Így tegyük vissza sülni 5 percre.
- Aprítsuk finomra a petrusokat és a nagyját szórjuk a tojásokhoz. Fűszerezzük sóval és borssal. Öntsük hozzá a tejet, reszeljük bele a sajtot és ezzel is keverjük át. Öntsük az elősütött pitére és hintsük meg a maradék petrussal. Így süssük készre 25 perc alatt.Tálaljuk egy kis salátával könnyű ebédnek vagy vacsorának.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?