A rozsos csokis keksz egy igazi jolly joker süti, amit be lehet vetni hétköznap a kávé mellé vagy hétvégi sütinek is. A csokis keksz egészséges változata, ha a megadott lisztekkel készíted és a cukor helyett te is édesítőt választasz. Bár manapság a barnacukor is egészségesnek szokott számítani.
Van az úgy, hogy az ember ráun a megszokott nasikra, még ha finom is a házi müzliszelet. Na az ilyen helyzetre jó megoldás ez a rozs és teljeskiőrlésű liszttel is készülő keksz, amit némi étcsoki tesz fenségessé.
Azt kell, hogy mondjam, hogy a rozs és a csoki házassága az égben köttetett, annyira jók együtt. Ha egyszer kipróbálod, akkor soha többet nem készíted el a hagyományos, csak fehér lisztes változatot.
Sütemények a mélyhűtőben
Ezt a tésztát jó előre el lehet készíteni. A hűtőben akár 5 napot is állhat sütés előtt. Vagy a mélyhűtőben akár fél évet is. Éles késsel fagyosan is szeletelhetjük és süthetjük is rögtön. Nagyon fontos, hogy ne enged fel, mindenképpen fagyosan süssed ki.
Kávés keksz?
Nagyon finom benne a kávé, ami helyett instant verziót is használhatsz, hogy ne kelljen leszűrnöd. Ha idegenkedsz tőle, akkor cseréld le kakaóra.
Lehet csak rozsliszttel is készíteni?
Természetesen elhagyhatod belőle a finomlisztet teljesen és készítheted csak rozsliszttel az egészet. Nekem ennek a 4 lisztnek a keveréke vált be a leginkább.
A barnított vaj készítése
A barnított vaj a lelke a sütinek, ezen nem éri meg időt spórolni. Az egésznek telt, karamellás íze lesz. Maximálisan megéri a plusz munkát, ami tulajdonképpen annyi, hogy a vajat egy kis lábosban addig forrósítod, amíg megbarnul egy kicsit. Ha növényi zsiradékkal készíted, akkor azt nem lehet barnítani, hagyd ki azt a lépést.
📖 Recept
Rozsos csokis keksz recept
Hozzávalók
- 5 dkg teavaj
- 1 teáskanál őrölt kávé (vagy instant kávé)
- 4 evőkanál olaj
- 10 dkg barnacukor (vagy 4 dkg 4:1 édesítő)
- 4 evőkanál vaníliás porcukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- ¾ teáskanál sütőpor
- ¾ teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 10 dkg világos rozsliszt (RL 90)
- 5 dkg teljeskiőrlésű liszt (BL 200)
- 5 dkg finomliszt (BL 55)
- 10 dkg étcsokoládé pasztilla (vagy darabolt csoki)
Elkészítés
- A vajat egy lábosban felolvasztjuk és addig hevítjük, amíg kicsit megbarnul és karamellizálódik. A barnított vajba szórjuk a kávét és elkeverjük. Végül belekanalazzuk az olajat is, és az egészet félretesszük hűlni.
- A langyosra hűlt vajat átszűrjük egy keverőtálba. Belekeverjük a cukrot, porcukrot a tojással és a tojássárgájával. Majd jöhet bele a só, sütőpor és szódabikarbóna is. Beleszitáljuk a liszteket és egy spatulával keverni kezdjük. Amikor már kezd összeállni, hozzászórjuk a csokoládé nagy részét, keveset meghagyunk díszíteni. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd egy nagy csík fóliára szedjük. Hengert formázunk, szorosan feltekerjük és a mélyhűtőbe tesszük 30 percre. (Vagy a sima hűtőbe 1 órára.) Miközben hűl lehet rajta csinosítani, hogy szebb formája legyen.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy tepsire sütőpapírt terítünk. A kekszrudat kicsomagoljuk 1 cm vastag szeletekre vágjuk és a tepsire sorakoztatjuk. Ha kell az alakját kicsit megigazítjuk. A maradék csokit elosztjuk rajtuk és mehetnek is sülni 12-15 percre. A sütőből kiemeljük és rácson hagyjuk kihűlni. Légmentesen zárható dobozban 3 hétig eltartható.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Dr Tódor Enikő
Kedves Annuska!
A fent leirt rozsos csokis kekszet készítettem a video és recept alapján, és nálam, amikor a karamellizált vajba beletettem az instant kávét, szénné égett, nagyon keserű lett...le kell hűteni kicsit a barna vajat, mielőtt a kávét beletesszük?
Üdvözlettel
Enikő
Annus
Sosem hűtöm le, csak lekapcsolom az indukcióst alatta, és beleteszem a kávét. Sosem égett keserűre, gondolom sokkal erősebb lángon barnítottad a vajat vagy esetleg vaj helyett margarint használtál? Mert az eleve keserű lesz ennyi hevítés után.
Dr Tódor Enikő
Köszönöm szépen! Vajat használtam de lehet túl erős volt a hőfok......