Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rozsos csokis keksz recept ◾ KÖNNYŰ, EGÉSZSÉGES, PAZAR

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Van az úgy, hogy az ember ráun a megszokott nasikra, még ha finom is a házi müzliszelet. Na az ilyen helyzetre jó megoldás ez a rozs és teljeskiőrlésű liszttel is készülő keksz, amit némi étcsoki tesz fenségessé.
Azt kell, hogy mondjam, hogy a rozs és a csoki házassága az égben köttetett, annyira jók együtt. Ha egyszer kipróbálod, akkor soha többet nem készíted el a hagyományos, csak fehér lisztes változatot.

Hozzávalók 15 db-hoz:

5 dkg vaj
1 teáskanál őrölt kávé
4 evőkanál olaj
10 dkg barnacukor
4 evőkanál vaníliás porcukor
1 tojás
1 tojássárgája
3/4 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg világos rozsliszt
5 dkg teljeskiőrlésű liszt
5 dkg finomliszt
10 dkg étcsokoládé pasztilla, vagy darabolt csoki

1. A vajat egy lábosban felolvasztjuk és addig hevítjük, amíg kicsit megbarnul és karamellizálódik. A barnított vajba szórjuk a kávét és elkeverjük. Végül belekanalazzuk az olajat is, és az egészet félretesszük hűlni.

2. A langyosra hűlt vajat átszűrjük egy keverőtálba. Belekeverjük a cukrot, porcukrot a tojással és a tojássárgájával. Majd jöhet bele a só, sütőpor és szódabikarbóna is. Beleszitáljuk a liszteket és egy spatulával keverni kezdjük. Amikor már kezd összeállni, hozzászórjuk a csokoládé nagy részét, keveset meghagyunk díszíteni. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd egy nagy csík fóliára szedjük. Hengert formázunk, szorosan feltekerjük és a mélyhűtőbe tesszük 30 percre. (Vagy a sima hűtőbe 1 órára.) Miközben hűl lehet rajta csinosítani, hogy szebb formája legyen.

3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy tepsire sütőpapírt terítünk. A kekszrudat kicsomagoljuk 1 cm vastag szeletekre vágjuk és a tepsire sorakoztatjuk. Ha kell az alakját kicsit megigazítjuk. A maradék csokit elosztjuk rajtuk és mehetnek is sülni 12-15 percre. A sütőből kiemeljük és rácson hagyjuk kihűlni. Légmentesen zárható dobozban 3 hétig eltartható.

Tipp:

1. Ezt a tésztát jó előre el lehet készíteni. A hűtőben akár 5 napot is állhat sütés előtt. Vagy a mélyhűtőben akár fél évet is. Éles késsel fagyosan is szeletelhetjük és süthetjük is rögtön. Nem kell megvárni, hogy kiengedjen.

2. A kávé elhagyható a tésztából vagy cserélhető kakaóra is. Ha instant kávét használunk, akkor nem kell leszűrni belőle.

3. Ha 4:1 édesítővel szeretnénk elkészíteni, akkor a összesen 4 dkg-ot tegyünk a tésztába.

4. A finomliszt helyett megnövelhetjük 5 dkg-al a rozslisztet a tésztában.

5. A barnított vaj a lelke a sütinek. Az egésznek telt, karamellás íze lesz. Maximálisan megéri a plusz munkát. Ha növényi zsiradékkal készíted, akkor azt nem lehet barnítani, hagyd ki azt a lépést.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..