Feledhetetlenek azok az iskolai ebédek, amikor a második fogás rizskoch volt, málnaszörppel leöntve. Nekem a rizskoch sokkal nagyobb kedvencem, mint a piskótakocka csokiöntettel. A recepthez az évek alatt lett pár trükköm, amivel biztosan jól sikerül elkészíteni neked is.
Egyszerű rizskoch recept
Valójában nincs benne semmi extra. A tejberizs főzés egyszerűen megy, amihez ha elég vastag lábost választasz és nem túl erős lángon főzöd, akkor nem kell gyakran kevergetni sem. Persze létezik tejberizs sütőben is elkészítve, amiből szintén elkészítheted a rizskochot.
Amikor egy kicsit kihűl a tejberizs, már nem kell attól tartanunk, hogy a tojást összekapja, így gyorsan kikeverhetjük vele és a többi alapanyaggal és már csak a sütés van hátra.
Rizskoch pudinggal
Sokan meglepődtek, hogy pudingport teszek bele, de ez lényegében étkezési keményítő és nagyon jó állagot ad neki. Az eredeti receptben sok helyen liszttel szerepel, de jobb lett csere után. Ráadásul ugyanahhoz a mennyiséghez kevesebb étkezési keményítő kell, mint liszt és így az állaga remegősebb, de mégis szépen szeletelhető. Az íze pedig teljesen finom magában is, ha nem akarunk rá feltétet is tenni.
A tökéletes rizskoch készítése
Nagyon fontos, hogy a tejberizst, ahogy mutatom is, először vízben pároljuk meg, hogy tényleg puhára tudjuk főzni. Mielőtt befejezed a tejberizst kóstold meg, hogy tényleg puha lett-e, mert sütés közben nem fog lényegesen sokat puhulni és kellemetlen lehet ráharapni keményebb szemekre.
A tojásfehérjét mindenképpen verjük kemény habbá, hogy sütés közben megemelkedjen a rizskoch és lágyan habos legyen az eredmény.
Miért esik össze a rizsfelfújt?
A habbá vert tojásfehérje a hőhatására nagyon meg tud emelkedni a sütőben, aztán onnan kivéve a hűtés során összeesik újra. Ahhoz hogy meg is tartsa ezt a magasságot két út van.
1. jó sok szilárd anyagot pl. lisztet keverünk a tésztába, hogy megtartsa a vázszerkezetet. Ettől sajnos a tészta elnehezül és nem egy habkönnyű rizskochot fogunk enni.
2. alacsonyabb hőfokon és jó sokáig sütjük, mint pl, a habcsókot, így megszilárdítjuk és meg is marad a magassága a kihűlés után is, azonban az eredmény egy kívül kopogós, belül fojtósan száraz sütni lesz. Sokkal jobb, ha kibékülünk azzal, hogy sütés közben nagyobbnak tűnik, mint utána, de egy garantáltan szaftos, könnyű rizskochot tudunk tálalni az asztalra.
Kerekszemű rizs nélkül nem lehet?
Dehogynem, sőt. Régen sokan nem tudták, hogy van egyáltalán kerekszemű rizs. A rövidebb rizsszemek puhábbra és szaftosabbra főnek. Több nedvességet képesek felvenni, ezért szokták rizottó készítéshez is ezt használni és süteményekben is sokkal jobb ez az állag. De ha csak sima, hosszú szemű rizsed van otthon, nyugodtan készítsd el belőle.
📖 Recept
Hagyományos rizskoch, rizsfelfújt recept
Hozzávalók
- 25 dkg kerekszemű rizs
- 2 dl víz
- 8 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- ½ teáskanál só
- ½ db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 5 dkg teavaj (puha)
- 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 4 dkg étkezési keményítő)
- 5 db tojás
- 5 dkg mazsola (ízlés szerint elhagyható)
A formához:
- 2 dkg teavaj (kikenéshez)
Elkészítés
- A rizst szerintem csak úgy lehet tempósan puhára főzni, hogy előbb csak vízzel pároljuk meg. Ezért a rizsre ráöntjük a vizet és lefedve közepes lángon főzni kezdjük. Amikor a víz már elfőtt róla, mehet bele a tej, a tejszín és a vaníliás cukor. A cukornak a felét szoktam ilyenkor beleszórni, hogy átjárja az édeskés íz már a főzés alatt, de ne feltétlenül kapjon le. Sajnos minél több cukor van benne, erre annál hajlamosabb. Jöhet bele a só és a citromhéj is. Ha minden benne van, akkor lefedve, közepes lángon kb. 30-40 perc alatt puhára főzzük. Ha nem vastagaljú edényben főzöd, akkor érdemes párszor átkeverni, nehogy leégjen.
- Mielőtt tovább haladunk vele, hagyjuk langyosra hűlni, a sütőt pedig melegítsük elő 200 fokra. Borítsuk át a tejberizst egy nagy keverőtálba és keverjük bele a vajat és a maradék cukrot is. Szórjuk bele a vaníliás pudingport és alaposan forgassuk bele. A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A sárgáják mehetnek a rizshez, a fehérjéket gyűjtsük egy nagy keverőtálba. A sárgájával keverjük el a rizst. A fehérjékből pedig verjünk kemény habot egy robotgéppel. Először csak a hab felét forgassuk bele, majd a maradékot is óvatosan, hogy ne keverjük ki belőle a levegőt. Ha szereted mazsolásan, akkor azt is most keverd bele.
- A sütőformát (25 x 30 cm-es) alaposan kivajazzuk az alján és körben az oldalán is. Beleterítjük a masszát és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük a rizskochot.
Tipp:
Érdemes körbevágni a sütit a szélén egy éles késsel így könnyebben ki tudjuk emelni.Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kiss Virág
Szia Annuska!
Ez a rizskoch nagyon csábító a nagymamám jut eszembe mindig Ő sütötf ilyet csak mazsolával.
Viszont a kedvencem a sulismenzáról a piskóta szelet a csokisodóval.
Annus
Köszönöm, hogy megírtad! 😊 Jó érzés ilyen emlékeket idézni.
Andrea
Nagyon finom lett! Köszönöm szépen a receptet! 😘🤗
Annus
Örülök neki! Köszönöm szépen a visszajelzést 😊🤗🥰
Andi
Rizskoch minden mennyisegben ❤️ En kokuszreszeleket es mazsolat mindig rakok bele, mert imadom. Ez a pudingporos verzio nagyon tetszik. Mindenkepp kiprobalom igy is. A tied gyonyoru, mint mindig. 🥰
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Baranyi zsuzsa
Isteni lett ,mióta meg találtam ezt a receptet csak ezt csinálom, köszönöm szépen!!
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰
Erika
Szia Annus!
Rizskoch-ra szavazok. A suli menzáról a piskótaszelet csoki öntettel kimaradt az életemből.
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Kriszti
Szia! Isteni finom lett, még a harmadik napon is olyan volt, mint az elsőn. Ilyen finom, habkönnyű rizsfelfújtat még sosem ettem. 😍 Köszönöm a receptet!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Valéria
A Te receptleid mindig tökéletesek, mind ez mellett egyszerüek, érthetőek, amit nagyban segítenek a videoid, és így egy kezdő konyhatündér is bátran belevághat bármelyik étel , vagy süti élkészítésébe.
Ez a rizselfujt valóban a nagymamám készítette sütik ízeit idézte fel ! Köszi Anna
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰