Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hagyományos rizskoch, rizsfelfújt recept

Feledhetetlenek azok az iskolai ebédek, amikor a második fogás rizskoch volt, málnaszörppel leöntve. Nekem a rizsfelfújt sokkal nagyobb kedvencem, mint a piskótakocka csokiöntettel. A recepthez az évek alatt lett pár trükköm, amivel biztosan jól sikerül elkészíteni neked is. Nézd meg a rizskoch recept videót.

A rizskoch, rizsfelfújt elkészítése

Hozzávalók 4-6 személyre:

25 dkg kerekszemű rizs
2 dl víz
8 dl tej
2 dl tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor
15 dkg cukor
1/2 teáskanál só
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
5 dkg puha vaj (plusz egy kevés a formához)
1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 4 dkg étkezési keményítő)
5 db tojás
+ 5 dkg mazsola, ízlés szerint

Elkészítés:

1. A rizst szerintem csak úgy lehet tempósan puhára főzni, hogy előbb csak vízzel pároljuk meg. Ezért a rizsre ráöntjük a vizet és lefedve közepes lángon főzni kezdjük. Amikor a víz már elfőtt róla, mehet bele a tej, a tejszín és a vaníliás cukor. A cukornak a felét szoktam ilyenkor beleszórni, hogy átjárja az édeskés íz már a főzés alatt, de ne feltétlenül kapjon le. Sajnos minél több cukor van benne, erre annál hajlamosabb. Jöhet bele a só és a citromhéj is. Ha minden benne van, akkor lefedve, közepes lángon kb. 30-40 perc alatt puhára főzzük. Ha nem vastagaljú edényben főzöd, akkor érdemes párszor átkeverni, nehogy leégjen.

2. Mielőtt tovább haladunk vele, hagyjuk langyosra hűlni, a sütőt pedig melegítsük elő 200 fokra. Borítsuk át a tejberizst egy nagy keverőtálba és keverjük bele a vajat és a maradék cukrot is. Szórjuk bele a vaníliás pudingport és alaposan forgassuk bele. A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A sárgáják mehetnek a rizshez, a fehérjéket gyűjtsük egy nagy keverőtálba. A sárgájával keverjük el a rizst. A fehérjékből pedig verjünk kemény habot egy robotgéppel. Először csak a hab felét forgassuk bele, majd a maradékot is óvatosan, hogy ne keverjük ki belőle a levegőt. Ha szereted mazsolásan, akkor azt is most keverd bele.

3. A sütőformát (20 x 30 cm-es) alaposan kivajazzuk az alján és körben az oldalán is. Beleterítjük a masszát és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
Végül porcukorral meghintve és baracklekvárral vagy málnaszörppel tálaljuk.

Tipp:

Érdemes körbevágni a sütit a szélén egy éles késsel így könnyebben ki tudjuk emelni.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .