fbpx
Feledhetetlenek azok az iskolai ebédek, amikor a második fogás rizskoch volt, málnaszörppel leöntve. Nekem a rizskoch sokkal nagyobb kedvencem, mint a piskótakocka csokiöntettel. A recepthez az évek alatt lett pár trükköm, amivel biztosan jól sikerül elkészíteni neked is.
Hagyományos rizsfelfújt
Habkönnyű rizsfelfújt

Miért esik össze a rizsfelfújt?

A habbá vert tojásfehérje a hőhatására nagyon meg tud emelkedni a sütőben, aztán onnan kivéve a hűtés során összeesik újra. Ahhoz hogy meg is tartsa ezt a magasságot két út van.
1. jó sok szilárd anyagot pl. lisztet keverünk a tésztába, hogy megtartsa a vázszerkezetet. Ettől sajnos a tészta elnehezül és nem egy habkönnyű rizskochot fogunk enni.
2. alacsonyabb hőfokon és jó sokáig sütjük, mint pl, a habcsókot, így megszilárdítjuk és meg is marad a magassága a kihűlés után is, azonban az eredmény egy kívül kopogós, belül fojtósan száraz sütni lesz. Sokkal jobb, ha kibékülünk azzal, hogy sütés közben nagyobbnak tűnik, mint utána, de egy garantáltan szaftos, könnyű rizskochot tudunk tálalni az asztalra.

Kerekszemű rizs nélkül nem lehet?

Dehogynem, sőt. Régen sokan nem tudták, hogy van egyáltalán kerekszemű rizs. A rövidebb rizsszemek puhábbra és szaftosabbra főnek. Több nedvességet képesek felvenni, ezért szokták rizottó készítéshez is ezt használni és süteményekben is sokkal jobb ez az állag. De ha csak sima, hosszú szemű rizsed van otthon, nyugodtan készítsd el belőle.

Hagyományos rizskoch, rizsfelfújt recept

Előkészítési idő 1 óra
Főzési idő 50 perc
Elkészítési idő 2 óra
Adag 6
Gyerekkorunk egyik kedvenc desszertje volt a rizskoch vagy más néven rizsfelfújt. Tökéletes vaníliás, remegős sütemény, amit megkoronáz a baracklekvár vagy a málnaszörp.

Hozzávalók

  • 25 dkg kerekszemű rizs
  • 2 dl víz
  • 8 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • ½ teáskanál
  • ½ db citrom (kezeletlen vagy bio)
  • 5 dkg vaj (puha)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 4 dkg étkezési keményítő)
  • 5 db tojás
  • 5 dkg mazsola (ízlés szerint elhagyható)

A formához:

  • 2 dkg vaj (kikenéshez)

Elkészítés 

  • A rizst szerintem csak úgy lehet tempósan puhára főzni, hogy előbb csak vízzel pároljuk meg. Ezért a rizsre ráöntjük a vizet és lefedve közepes lángon főzni kezdjük. Amikor a víz már elfőtt róla, mehet bele a tej, a tejszín és a vaníliás cukor. A cukornak a felét szoktam ilyenkor beleszórni, hogy átjárja az édeskés íz már a főzés alatt, de ne feltétlenül kapjon le. Sajnos minél több cukor van benne, erre annál hajlamosabb. Jöhet bele a só és a citromhéj is. Ha minden benne van, akkor lefedve, közepes lángon kb. 30-40 perc alatt puhára főzzük. Ha nem vastagaljú edényben főzöd, akkor érdemes párszor átkeverni, nehogy leégjen.
  • Mielőtt tovább haladunk vele, hagyjuk langyosra hűlni, a sütőt pedig melegítsük elő 200 fokra. Borítsuk át a tejberizst egy nagy keverőtálba és keverjük bele a vajat és a maradék cukrot is. Szórjuk bele a vaníliás pudingport és alaposan forgassuk bele. A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A sárgáják mehetnek a rizshez, a fehérjéket gyűjtsük egy nagy keverőtálba. A sárgájával keverjük el a rizst. A fehérjékből pedig verjünk kemény habot egy robotgéppel. Először csak a hab felét forgassuk bele, majd a maradékot is óvatosan, hogy ne keverjük ki belőle a levegőt. Ha szereted mazsolásan, akkor azt is most keverd bele.
  • A sütőformát (25 x 30 cm-es) alaposan kivajazzuk az alján és körben az oldalán is. Beleterítjük a masszát és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük a rizskochot.

Végül porcukorral meghintve és baracklekvárral vagy málnaszörppel tálaljuk.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1250 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: rizsfelfújt, rizskoch

Tipp:

Érdemes körbevágni a sütit a szélén egy éles késsel így könnyebben ki tudjuk emelni.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .