A puha tortilla receptet kincsként őrzöm egy ideje. Nincs benne semmi extra adalékanyag, vagy különleges hozzávaló, mégis finom és puha lesz. A puha tortilla egyetlen titka a vízben van, amit mutatok is a recept készítésénél.
Milyen lisztből készül a tortilla?
Azt hiszem tőlem már megszoktátok, hogy a kenyérféléket szinte mindig kétféle lisztből készítem. Egyszerűen azért, mert a BL80 jelzéssel kapható kenyérliszt feljavítja a BL55-ös finomlisztet. Így sokkal könnyebb dolgozni a tésztával és az eredmény is minőségibb lesz. Ahogy minden ilyen receptemet a tortillát is elkészítheted csak sima finomliszttel. Sőt a fele liszt lehet teljes kiőrlésű is.
Mi a puha tortilla lap recept titka?
A jó tortilla titka a forró vízben rejlik. Annyira meleget szoktam használni hozzá, amennyit még elbír a kezem és nem csípi a forróság. Nem kell bele se sütőpor, se élesztő, se szódabikarbóna, hogy felfújódjon és lazára süljön. Csak jó meleg vízzel dagaszd be. Arra ügyelj, hogy tényleg ne legyen forró. Az se a kezednek, se a lisztnek nem lenne jó.
Hogyan tároljam a tortilla lapokat?
A receptben lévő mennyiségből 4 nagy méretűt vagy 8 kisebbet tudsz sütni. Nálunk elég belőle fejenként egy. Begyúrás után fóliába csomagolva tárolhatod 2-3 napig és frissen sütheted, amikor szükséged van rá. Ha előre szeretnél többet kisütni, akkor miután teljesen kihűlt tedd egy jól zárodó dobozban a hűtőbe, ahol 2-3 napig friss marad.
Tortilla recept olajjal és vajjal
Nekem így vált be a recept, de lehet csak vajjal is készíteni, akkor 8 dkg kell bele. Vagy csak olajjal készíteni, akkor abból 6 evőkanállal kell bele.
📖 Recept
Puha tortilla recept
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt (BL55)
- 25 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1 teáskanál só
- 2 dl víz (meleg)
- 4 dkg teavaj (puha)
- 4 teáskanál olaj (napraforgó)
Elkészítés
- A liszteket beleszitáljuk egy keverőtálba, alaposan megsózzuk és elkeverjük. A meleg vizet öntsük a liszthez, tegyük bele a vajat és az olajat is. Először egy kanállal vagy villával dolgozzuk nagyjából össze, majd a kezünkre váltva gyúrjuk 3-5 percig. A felülete még közel sem sima, de jó lesz így. Tekerjük fóliába alaposan és hagyjuk 10 percet pihenni. Ezalatt a liszt felveszi a nedvességet és szépen kisimul a tésztánk.
- Elég 1-2 perc átgyúrás, hogy szép sima legyen a felülete és könnyű legyen vele dolgozni. A kész gombócot 8 részre vágjuk. Egyesével gömbölyítsük őket és tegyük félre egy fóliával letakarva. A serpenyőt forrósítsuk fel közepes hőfokra. Nyújtsuk ki az első tésztát a lehető legvékonyabbra kb 1-2 mm vastagra. Használhatsz a nyújtáshoz extra lisztet vagy olajat is. Én egyik sem szoktam, anélkül is ki lehet nyújtani türelemmel.
- Fektessük óvatosan a serpenyőbe és amíg sül nyújtsuk ki a következőt. Ha már szépen felpúposodott és itt-ott barnára sült, fordítsuk át és süssük további 1 percig a másik oldalát is. Emeljük ki egy konyharuhára és bugyoláljuk be, hogy a gőztől felpuhuljanak és törés nélkül lehessen tekerni majd őket. Szépen sorban haladva süssük ki a többit is.Ha több tortillát szeretnél sütni vagy előre akarsz dolgozni, akkor a kinyújtott, sütésre váró tortillákat tudod egymáson is tárolni, csak tegyél közé vagy sütőpapírt vagy fóliát. A liszt sajnos nem elég ahhoz, hogy állás közben ne ragadjanak össze. A konyharuhába tehetsz bármennyit, amennyi fér. Csak jobb lesz tőle, hogy egymást felpuhítják hűlés közben.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Vegetáriánus receptek, ide kattintva.
Gluténmentes receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Gabora Ilona Borbala
Koszonom nagyon ugyesen adja elo es erthetoen a recepteket es nagyon jo recept minden . Nagyon szeretem a receptjeit .
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Nagy Emese
Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus receptet. Nagyon jó lett a tortilla. Innentől a családi repertoár része lett.
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Balogné Molnár Judit
Régóta sütök tortillát, de amióta erre a receptre rátaláltam, csak ezt sütöm! A család csak ezt szereti! Köszönöm Annuskám! 🙂
Annus
Köszönöm szépen a kedves visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki, hogy neked is bevált!
Edit
Mióta rátaláltam erre a receptre azóta hatalmas kedvencünk lett. Én teljes kiőrlésű tönkölybúza és sima fehérliszt (4:1) keverékével szoktam készíteni és úgy is isteni, még egy kis sikért szoktam pluszba tenni hozzá és attól nagyon puha lesz a kisütött tortilla és nem törik. Köszönöm ezt a szuper receptet ☺️
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰