A puha tortilla receptet kincsként őrzöm egy ideje. Nincs benne semmi extra adalékanyag, vagy különleges hozzávaló, mégis finom és puha lesz. A puha tortilla egyetlen titka a vízben van, amit mutatok is a recept készítésénél.

Milyen lisztből?

Azt hiszem tőlem már megszoktátok, hogy a kenyérféléket szinte mindig kétféle lisztből készítem. Egyszerűen azért, mert a BL80 jelzéssel kapható kenyérliszt feljavítja a BL55-ös finomlisztet. Így sokkal könnyebb dolgozni a tésztával és az eredmény is minőségibb lesz. Ahogy minden ilyen receptemet a tortillát is elkészítheted csak sima finomliszttel. Sőt a fele liszt lehet teljes kiőrlésű is.

Mi a puha tortilla titka?

A jó tortilla titka a forró vízben rejlik. Annyira meleget szoktam használni hozzá, amennyit még elbír a kezem és nem csípi a forróság. Nem kell bele se sütőpor, se élesztő, se szódabikarbóna, hogy felfújódjon és lazára süljön. Csak jó meleg vízzel dagaszd be. Arra ügyelj, hogy tényleg ne legyen forró. Az se a kezednek, se a lisztnek nem lenne jó.

Mennyit süssek, hogyan tároljam?

A receptben lévő mennyiségből 4 nagy méretűt vagy 8 kisebbet tudsz sütni. Nálunk elég belőle fejenként egy. Begyúrás után fóliába csomagolva tárolhatod 2-3 napig és frissen sütheted, amikor szükséged van rá. Ha előre szeretnél többet kisütni, akkor miután teljesen kihűlt tedd egy jól zárodó dobozban a hűtőbe, ahol 2-3 napig friss marad.

Olaj és vaj is kell egyszerre?

Nekem így vált be a recept, de lehet csak vajjal is készíteni, akkor 8 dkg kell bele. Vagy csak olajjal készíteni, akkor abból 6 evőkanállal kell bele.

Puha tortilla recept

Előkészítési idő 10 perc
Főzési idő 8 perc
Elkészítési idő 20 perc
Adag 4
A tortilla házilag is elkészíthető, méghozzá fillérekből és gyorsan. Ebédre és vacsorára is szuper a tortilla csirkemellel és zöldségekkel megpakolva.

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt (BL55)
  • 25 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1 teáskanál
  • 2 dl víz (meleg)
  • 4 dkg vaj (puha)
  • 4 teáskanál olaj (napraforgó)

Elkészítés 

  • A liszteket beleszitáljuk egy keverőtálba, alaposan megsózzuk és elkeverjük. A meleg vizet öntsük a liszthez, tegyük bele a vajat és az olajat is. Először egy kanállal vagy villával dolgozzuk nagyjából össze, majd a kezünkre váltva gyúrjuk 3-5 percig. A felülete még közel sem sima, de jó lesz így. Tekerjük fóliába alaposan és hagyjuk 10 percet pihenni. Ezalatt a liszt felveszi a nedvességet és szépen kisimul a tésztánk.
  • Elég 1-2 perc átgyúrás, hogy szép sima legyen a felülete és könnyű legyen vele dolgozni. A kész gombócot négyfelé vágjuk. Egyesével gömbölyítsük őket és tegyük félre egy fóliával letakarva. A serpenyőt forrósítsuk fel közepes hőfokra. Nyújtsuk ki az első tésztát a lehető legvékonyabbra kb 1-2 mm vastagra. Használhatsz a nyújtáshoz extra lisztet vagy olajat is. Én egyik sem szoktam, anélkül is ki lehet nyújtani türelemmel.
  • Fektessük óvatosan a serpenyőbe és amíg sül nyújtsuk ki a következőt. Ha már szépen felpúposodott és itt-ott barnára sült, fordítsuk át és süssük további 1 percig a másik oldalát is. Emeljük ki egy konyharuhára és bugyoláljuk be, hogy a gőztől felpuhuljanak és törés nélkül lehessen tekerni majd őket. Szépen sorban haladva süssük ki a többit is.
    Ha több tortillát szeretnél sütni vagy előre akarsz dolgozni, akkor a kinyújtott, sütésre váró tortillákat tudod egymáson is tárolni, csak tegyél közé vagy sütőpapírt vagy fóliát. A liszt sajnos nem elég ahhoz, hogy állás közben ne ragadjanak össze. A konyharuhába tehetsz bármennyit, amennyi fér. Csak jobb lesz tőle, hogy egymást felpuhítják hűlés közben.
Alapanyag ár: 300 Ft
Recept kategória: Kenyér
Konyha: Mexikói
Kulcsszó: kenyér, lepény, tortilla

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .