Én a legjobban azt szeretem a pita receptben, hogy egy serpenyőben is simán ki lehet sütni, nem kell a sütőt felfűteni 1-2 db-hoz. A második legjobb a pita receptben pedig az eltarthatósága. Nagyon kényelmes, hogy a hűtőben elvan 1 hetet és bármikor ki lehet venni belőle egy kis adagot és sütni. Szerintem lazán kenterbe veri a bolti verziókat.

Hozzávalók 8 nagy pitához:
22,5 dkg kenyérliszt (BL80)
22,5 dkg finomliszt (BL55)
8 gramm szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
3,3 dl víz

1. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a liszteket az élesztővel, cukorral és a sóval. (Ha friss élesztőt használunk, akkor az előbb mossuk el langyos vízben, de nem kell megfuttatni, csak simára eldolgozni.) Hozzáadjuk a vizet és 5 percig dagasztjuk, amíg szép egyenletes lesz a felülete és nem tapad sem az edényhez sem a kezünkhöz.

2. Fóliával letakarva 30 percig kelesztjük, ha hűvösebb van, akkor 1 óra is kellhet neki. A lényeg, hogy duplájára növekedjen. Ezen a ponton egy jól záródó dobozba nyomkodva a hűtőbe tehetjük, ahol 1 hétig eltartható és bármikor ki lehet belőle venni kisütni 1-2 db-ot. Ha azonnal szeretnénk enni, akkor kiszakítunk belőle 10 dkg-os darabokat, amiket egyesével kis gombóccá formázunk, ahogy a videóban látjuk. 40 percig hagyjuk kelni.

3. Egy serpenyőt felforrósítunk. A tésztákat egyesével kinyújtjuk és oldalanként 2-3 perc alatt készre sütjük. A sütés ideje alatt fedjük le a serpenyőt, hogy gőz tudjon keletkezni és lazábbra süljön a tészta.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .