Őszibarackbefőtt volt az első, amit a kisfiamnak eltettem, amit természetesen tartósítószer nélkül készítek. Az őszibarackbefőtt nagy családi kedvenc lett, ezért majd minden évben készül. Én nagyon szeretem benne, hogy nem kell egyszerre nekiállni egy hatalmas adagnak, mint a lekvárnál. Egyszerűen többet hozok haza 2 kg-val, és azokat egy körbe pont feldolgozom.

Őszibarack fajták a befőzéshez

A barack fajtája nagyon fontos szempont, a befőtt készítésnél. Mindenképpen magvaválót vásároljunk, hogy szépen le tudjuk fejteni a cikkeket a gyümölcsről. Fontos, hogy kemény húsú legyen, hogy ne menjen szét a készítés alatt. Sokan kedvelik a gumibarackot, de én nem igazán rajongok érte. Vannak más keményebb húsúak is, amik szerintem zamatosabbak. Rendkívül fontos, hogy csak érett, finom gyümölccsel dolgozzunk, mert a tartósítás alatt nem fog tovább érni. Több olyan barackfajta is van, aminek nem jön le szép vékonyan a héja. Ha ilyet fogtál ki, semmi gond. Egy picit metszed be a héját és forrázd le forró vízzel. Hagyd benne ázni 1 percig és utána könnyedén le tudod majd húzni.

Üvegek csírátlanítása és kiválasztása

Nincs hosszan eltartható, tartósítószer mentes befőzés, sterilizált üveg nélkül. Minden befőzésnél a befőttesüvegeket egy alapos mosogatás után, a sütőben csírátlanítom úgy, hogy 150 fokon 30 percet hevítem őket. Te nyugodtan használj más, neked bevált vagy jobban tetsző módszert. A lényeg, hogy steril üvegbe kerüljön a gyümölcs. Videón megnézheted a módszert a Bodzaszörpnél és a bodzás eperlekvárnál is a linkre kattintva. Én az 520 ml-es üvegeket azért szeretem, mert 30 dkg fér bele, ami nálunk nyitás után egyszerre elfogy. A nagyobb üvegekben mindig marad, ami a hűtőben köt ki. Itt sajnos könnyen elfeledkezünk róla. Ha nálad elfogy a nagyobb is, akkor ne vacakolj a kisebb üveggel, egyszerűen növeld benne a mennyiséget.

Befőzőautomata vagy lábos?

Én már nagyon régóta befőzőautomatát használok, mert nagyon praktikus. 18 nagy üveg fér bele egyszerre és nem nekem kell figyelni a hőfokot és időt. Ezt megteszi helyettem a gép. Mondjuk más egyebet nem, de ez is nagy segítség.
Azonban úgy gondoltam, hogy ha kedvet kaptok majd a befőzéshez, ne legyen akadály a gép hiánya, így a régi  lábasos módszert mutatom meg a videóban, ahogy a nagyikáim is készítették a befőtteket.

Tényleg eláll ennyitől? Meddig?

Igen, tényleg. A kihűlés alatt a vákuum beszívja az üveg tetejét és amíg az nem púposodik fel, addig biztosan jó a befőtt is. Gyümölcsbefőtteknél ez általában egy év. De fontos, hogy száraz helyen tároljuk, napfénytől védve. Plusz, ahogy fentebb írtam. Steril üvegeket kell használni mindenképpen.

Így lesz adalékanyag nélkül szép színű a befőtt

Az őszibarack elég gyorsan meg tud barnulni, de ezt szerencsére a víz teljesen megakadályozza. A pucolás után tegyük üvegbe és öntsük fel vízzel, így szép barack színű marad a befőttünk bármilyen adalékanyag nélkül. Csak a víz a trükk, semmi más.

Fűszeres őszibarackbefőtt készítése

Ha szeretnél bele valamilyen fűszert tenni, pl. szegfűszeget, fahéjat, vaníliát, citromhéjat, akkor a cukorral együtt tudod adagolni közvetlenül az üvegbe. Én nagyjából 1 teáskanálnyit szoktam tenni üvegenként, fahéjrúd darabokból és 1-2 szegfűszeget egészben. Én a natúrt azért kedvelem jobban, mert télen még lehet belőle husitöltelék is vagy valamilyen süti alapanyag, amihez nem passzolna a fűszer. Pár üveg fűszereset én is szoktam eltenni, arra az esetre, ha valaki csak magában enné meg.

Őszibarackbefőtt recept

Előkészítési idő 30 perc
Elkészítési idő 1 óra
Adag 6
Mennyei őszibarackbefőtt cukor nélkül készítve télire. Befőzőautomatával, nagyon gyorsan megy, de megmutatom, hogyan tudod egy lábossal megoldani az egészet.

Hozzávalók

  • 2 kg őszibarack
  • 5 dkg 1:4 édesítő (vagy 10 dkg cukor)

Elkészítés 

  • Kezdjük el hámozni és cikkekre darabolni a barackokat. Ha már van egy üvegre való, akkor pakoljuk bele szorosan a teret jól kihasználva. Az nem jó, ha sok vizet tudunk ráönteni, mert több ízt veszít a tartósítás során. Addig tegyük a gyümölcsöt, hogy ne lógjon magasabbra az üveg vállán. Szórjuk rá a cukrot vagy édesítőt, aminek a mennyisége a barack édességétől is függ. Na meg persze, ki mennyire édesszájú.Én az üvegbe töltött 30 dkg-hoz 1-1,5 teáskanál édesítőt szoktam tenni vagy sima cukorból 1-1,5 evőkanál kell üvegenként. Ha szeretnénk bele fűszert tenni, akkor azt is most kell. Végül öntsük fel vízzel szintén úgy, hogy ne folyjon az üveg vállán túl. Zárjuk le szorosan és készítsük el a többit ugyanígy.
  • Jó nagy lábos kell, amibe beleférnek kényelmesen a lezárt üvegek. Az nem jó, ha éppen csak beletudod csúsztatni őket, mert forrás közben összekoccanhatnak és széttörhetnek. A lábas aljába terítsünk egy konyharuhát az üvegek védelmére. Erre pakoljuk be a befőtteket. Öntsünk rá annyi vizet, hogy az üvegek válláig érjen. Én szoktam beletenni 2 evőkanál 10%-os ecetet, hogy az üvegek és a lábos ne legyen vízköves, de ez elhagyható.
  • Közepes erősségű tűzön melegítsük fel a vizet 90 fokra. A konyhai hőmérő ma már nem túl nagy beruházás. Az enyémet 2000 forintért vettem és már 10 éve nyúzom. Ha a víz eléri a 90 fokot, főzzük tovább 30 percig. Ha letelt az idő kapcsoljuk le a tüzet. A vízben is hagyhatod kihűlni, de akkor tovább puhul a gyümölcs, amit én nem szeretnék, ezért kiemelem őket még most egy deszkára. Kb. 2-3 hét állás kell neki, hogy összeérjenek az ízek. Utána egy éven belül fogyasztható.

Ez a mennyiség: 5 db 520 ml-es üveghez elegendő.
Recept kategória: Befőzés
Konyha: Magyar
Kulcsszó: befőtt, nyári recept

 

MÉG TÖBB BEFŐZÉS ITT!

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .