Sokat molyoltam a neten, de nem találtam megfelelő forrást, így nem
tudom, hogy Cantucciniket sütök gyakorta vagy csak simán Biscottikat.
A
Biscotti kekszet, süteményt jelent olaszul ez biztos. A Cantuccini
legtöbb esetben a mandulás kétszersültet jelöli, eredetileg csak ilyet
készítettek, de ma már mindenféle ízben lehet kapni. Így én már láttam,
csokoládés, pisztáciás, mákos, stb.. kétszersülteken is a Cantuccini
kifejezést.
Én magam az olasz pékek termékeként szeretem eszegetni ezt az olasz
desszertet. A bolti, csomagolt változatból még nem találtam ehetőt/jót.
Ezért kezdtem neki a házi gyártásnak.
Sorra olyan recepteket találtam, amelyekben semennyi zsíradék
sincsen. Kevergetés közben megállás nélkül vitatkoztam magammal, hogy
tegyek vagy ne tegyek bele. Végül úgy döntöttem, hogy maradok az
autentikus leírásnál, és legfeljebb a következő adagba teszek majd, ha
úgy ítélem meg. Nos azóta már jó pár rúddal készítettem és egyikbe se
tettem. Nem kell az bele.
Ez a kétszersült nagyon kemény, így önmagában nem lehet fogyasztani.
Az olaszok borba és kávéba mártogatva fogyasztják, mi teába, kakaóba,
kávéba, tejbe. Nagyon finom, tápláló és egészséges.
Minden esetben sütés előtt, 10-13 cm széles és 2 cm magas hengerré alakítom a tepsiben. Majd sütés után, ferdén kell szeletelni, ujjnyi vastagságra és visszatenni még 10 percre a vágott felével lefelé. Ekkor lesz belőle kétszersült.
Vannak olyan receptek, amelyeket a 10 perc utó sütés előtt még mártogatnak, vagy befröcskölnek borral, sziruppal, egyéb alkoholkkal. Én ezeket a recepteket nem próbáltam ki és nem is tervezem. Szeretem ezeket az édes kétszersülteket a lehető legegyszerűbben készíteni.
Vélemény, hozzászólás?