Ez a klasszikus krémes salátaöntet klassz kiegészítője a friss salátáknak. A parmezántól, majonéztől és fűszerektől ellenállhatatlanná teszi a legunalmasabb salátaleveleket is. Nagyon szeretek házi saláta öntetet készíteni, mert a gazdag házi össze sem hasonlíthatóak a boltban készen kaphatóval. Ráadásul házilag könnyen és gyorsan elkészíthető.
Olasz salátaöntet recept
Ezt az olasz saláta öntetet a legegyszerűbb egy befőttesüvegben összeállítani, mert akkor sokáig tartó keverés helyett egyszerűen összerázhatjuk és utána a fogyasztásig tárolhatjuk is benne. Érdemes a folyadékokkal kezdeni és a fűszereket a végére hagyni az összeállításnál.
Parmezános citromos saláta öntet
A citrom és a parmezán bomba együtt, főleg, ha friss alapanyagokat használunk. A reszelt parmezánsajt gondoskodik róla, hogy ellenállhatatlan legyen. Azonban a sajt miatt a citromlé önmagában nem elég savas, ezért fehérborecet is kell bele, hogy finom, aromás dresszinget kapjunk.
A fehérborecetet nem lehet helyettesíteni sima, 10%-os étkezési ecettel. Az is szuper savanyúságokhoz vagy az uborkasalátához. Azonban ebben a krémes dresszingbe mindenképpen a kellemesebb, lágyabb fehérborecetet tegyük, különben borzalmas lesz.
Olasz salátaöntet recept diétásan
A majonézből természetesen vehetünk light verziót hozzá, de le is cserélhetjük egy alacsonyabb zsírtartalmú natúr joghurtra vagy tejfölre is. A méz helyett pedig nyugodtan használhatunk két beáztatott és pürésített datolyát is, ahogy azt a zöldséges bulgur saláta receptnél is mutattam nektek.
Fűszeres olasz salátaöntet recept
Gyakran tartok itthon zöldfűszerekből frisset, de időnként előfordul, hogy elfogy belőle 1-1. A salátaöntetet elkészíthetjük csak szárított vagy friss fűszerekkel is. Illetve vegyesen is, ahogy a videóban is mutatom nektek. A receptben megadom a lehetőséget mindegyikre. Ezekkel a finom olaszos fűszerekkel, szerintem azt is rá tudjuk vele venni a salátaevésre, aki eddig igyekezett elkerülni.
📖 Recept
Olasz saláta öntet recept
Hozzávalók
- 2 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál fehérborecet
- 8 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál méz (vagy agave szirup)
- 10 dkg majonéz (8 evőkanál)
- 2 db fokhagymagerezd
- 3 ág bazsalikom (levele)
- ½ csokor petrezselyem
- ½ teáskanál oregánó (szárított vagy friss)
- 1 csipet kakukkfű (szárított vagy friss)
- 5 dkg parmezán sajt
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál frissen őrölt bors
Elkészítés
- A citromlevet, fehérborecet, olívaolajat, mézet és a majonézt egy zárható befőttes üvegbe kanalazzuk.
- A fokhagymát, bazsalikomot és a petrezselymet finomra aprítjuk és beleszórjuk. Fűszerezzük oregánóval és kakukkfűvel (ha van ezekből is jobb a frisset használni).
- Reszeljük bele a parmezánsajtot is. Végül sózzuk és borsozzuk. Csavarjuk rá a fedelét és alaposan rázzuk össze. A hűtőben 4-5 napig tárolhatjuk az üvegben és mindig csak frissen a tálalás előtt locsoljuk meg vele a salátát.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?