Egy marék diót késsel durvára vágunk. Serpenyőben kissé megpirítjuk és kitesszük hűlni egy tányérra.
4-5 fej almát meghámozunk és vékony cikkekre szelünk. Serpenyőbe tesszük, és amikor kezd egy kicsit puhulni, akkor bőven megszórjuk fahéjjal, cukorral, és fél citrom levével. Ha valaki mazsolával szeretné készíteni, akkor azt is most meg kell beletenni. Addig pároljuk, amig puha lesz az alma és elfővi a levét.
Amíg az alma rotyog (maximum 10 percet legyen tűzön, de inkább kevesebbet) elkészítjük a morzsát.
30 dkg lisztet, 20 dkg margarint/vajat, 10 dkg cukrot, fél zacskó sütőport és egy citrom reszelt héját, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Akkor jó, ha a tészta nem áll teljesen össze, hanem nagy morzsákban marad. Minél tovább dolgozunk vele annál nehezebb, nyúlósabb lesz a tészta.
Egy tepsi alját megszórjuk a tészta felével, erre egy kevés diót hintünk. Majd az almát tegyük rá. Nem kell elegyengetni egyik réteget sem, minél levegősebb annál jobb lesz. Végül a maradék morzsát és diót hintsük a tetejére.
Én 180C°on sütöm fél órát. Az a lényeg, hogy a tészta a tetején kissé pirosas legyen.
Vélemény, hozzászólás?