Már többször bevallottam itt (is), hogy komoly mákfüggőségem van, de
azt még nem, hogy a krémsajtfüggő is vagyok. Jöhet minden nemzet, minden
sajtkrémje. Nálam biztosan betalál. A sima mákfagyimat a nagy melegben szeretem, mert olyan könnyű és üde. Biztosan lehűt.
Amikor még nincsenenek azok a vad hőségek, jobban szeretem a telt
ízeket fagyiban is. Nem a felüdülésre hajtok, hanem a lassú, hűs
élvezetekre. Ezért társítottam a mákot egy kis mascarponeval és az
eredmény több, mint fantasztikus lett.
Hozzávalók
4 dl zsíros tej (min. 3,5%)
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
2 tojás sárgája
5 ek porcukor (nálam ez mindig gyümölcscukor)
5 ek mák (darálva)
A tojások sárgáját kikeverem a cukorral és lassan hozzáadagolom a tejet, tejszínt és a mákot is. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik.
Lehúzom a tűzről és belekeverem a mascarponet is, de ezzel már nem főzöm. Így is pillanatok alatt beleolvad. Először vízben hűtőm az egész lábossal, majd hűtőbe teszem egy kis időre, hogy a gépnek ne legyen sok dolga vele. Amikor már jó hideg egy botmixerrel felhabosítom és óvatosan a fagyigépbe öntöm. 20 perc alatt elkészül a tökéletes sajtos mákfagylalt.
Előkapom a vicces fagyiadagolómat és a sorban álló siserehadnak kiadagolom. (ezzel egy időben áldom az eszemet, hogy megtartottam az első gépemet is és a fenti mennyiség dupláját készítettem, így nekem is jut...)
Fagylaltgép nélkül a kész fagyilét öntsd egy jól záródó dobozba és tedd a mélyhűtőbe. Egy óra múlva botmixerrel (ha nincs akkor villával és kitartással) alaposan dolgozd össze és tedd vissza a mélyhűtőbe. A fagyi ilyenkor a doboz szélén fagyott, középen pedig teljesen folyós még. Egy óra múlva megint ugyanígy dolgozd össze. Ezután viszont fél óránként ismételed meg ezt a munkát vele, amíg nem fagy meg teljesen (cirka 4-5 óra).
Tehát először óránként, majd fél óránként kell átkeverni. Tálalás előtt vedd ki fél órára, hogy egy kicsit felengedjen. Ugyanolyan lesz mint, ha géppel készítetted volna el.
Vélemény, hozzászólás?