A satsuma egy mandarinfajta, ami Japán Satsuma nevű tartományából származik. Korán érő típus, így ilyenkor lehet már találkozni vele az üzletek polcain, ha szerencsések vagyunk. Én idén kivételesen az voltam, mert tavaly egyszer sem akadtam bele. Vettem is egy adagot és ebből készítettem a narancsmártást a mákos waffelhez, de természetesen bármilyen mandarinból el lehet készíteni.
Nálam, ahogy közeledik a tél úgy költözik egyre több sütibe a mák és a dió is. Így alakult ki ez a recept is a mákkal, amiben külön jó, hogy a süti szélén lévők megpörkölődnek, amitől különleges, kellemes ízük lesz. Ha nincs kedvünk a narancsmártással vacakolni, akkor simán lekvárral vagy tejszínhabbal is tálalható.
📖 Recept
Mákos waffel narancsmártással
Hozzávalók
- 10 dkg finomliszt
- 2 dkg mák (darált)
- 1 csipet só
- ½ db citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 db tojás
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg teavaj (puha)
- 2 evőkanál olaj
- ½ db citrom leve
- 1 evőkanál görög joghurt (vagy tejföl)
- ½ dl tej
A narancsmártáshoz:
- 2 db naramcs (+ 1 db a tálaláshoz)
- 2 db mandarin
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 3 teáskanál vaníliás porcukor
- 2 dkg étkezési keményítő
- ½ dl víz
Elkészítés
- A narancsokat meghámozzuk, kifilézzük és nagyobb darabokra vágva egy kis lábosba szórjuk. A kifilézett közepéből az összes narancslét ráfacsarjuk. A két mandarint félbevágjuk és kifacsarva adjuk a narancshoz. Fűszerezzük fahéjjal, cukorral és közepes lángon forrásig hevítjük. Közben a keményítőt és a vizet egy kis tálban csomómentesre keverjük. Ha felforrt belekeverjük és kevergetve 3-4 perc alatt sűrűre főzzük. Tálalásig tegyük félre hűlni. (Hűtőben 1 hétig eltartható.)
- A lisztet egy tálban összekeverjük a mákkal, sóval, reszelt citromhéjjal, sütőporral és a szódabikarbónával.
- A tojásokat egyesével egy keverőtálba ütjük és kikeverjük a porcukorral, vajjal és olajjal. Belefacsarjuk a fél citrom levét, hozzáadjuk a joghurtot, tejet, a száraz alapanyagokat és habverővel simára dolgozzuk.
- Egy gofrisütőt előmelegítünk és a tésztát beleadagolva megsütjük a gofrikat. Tálaljuk a narancsos mártással, és friss naranccsal együtt.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?