A mákos narancsos pite akkor szokott készülni, amikor hatalmas vendégsereg jön, de nincs időm sokat vacakolni nagyobb mennyiséggel. A mákos narancsos pite legalább akkora rajongótáborral rendelkezik, mint a meggyes verzió. Ez a süti annyira tömény és illatos, hogy egy vékony szelettel simán el van a legfalánkabb vendég is.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg sima fehér liszt (nálam ez tönköly)
20 dkg rétes liszt (szintén tönköly)
10 dkg pirított, darált mandula
30 dkg vaj (hidegen)
15 dkg gyümölcscukor (20 dkg rendes cukor)
2 tojás sárgája
2 ek tejföl
1 narancs reszelt héja

Töltelékhez:

40 dkg mák darálva
20 dkg gyümölcscukor darálva(rendesből 40 dkg-ot szoktak, de 30-nál többet nem tennék bele)
15 dkg kandírozott narancshéj kis kockákra vágva
2 narancs leve
1 ek mascarpone (nálam mindig kallódik egy nyitott a hűtőben, ha nincs otthon emiatt kár venni)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozom addig, amíg nem lesz sima a tészta, majd szétválasztom 1/3, 2/3 részre és a hűtőbe teszem legalább 2 órára.

Ez a tészta sima hűtőben egy hétig is el van, fagyasztóban pedig fél évet. A fagyasztott tésztát mindig előző este vegyük ki és tegyük a sima hűtőbe felengedni, így tökéletes állaga lesz.

A sütőtálat kivajazom, kilisztezem. (32 cm átmérőjű, kör alakú)

A töltelék hozzávalóit a kandírozott narancshéj kivételével, egy kis lábosban, közepes lángon, 10 percig főzzük (ha nagyon lédús narancsokat vettél, akkor addig főzzed, amíg el nem párolódik róla a felesleges mennyiség, egy könnyen kenhető tölteléket kell kapnod). Majd keverjük bele a narancshéjakat és tegyük félre hűlni. A sütőt melegítsük elő 180C°-ra.

A 2/3 mennyiségű tésztát, vékonyan lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtom, majd kibélelem vele a sütőtálat. Óvatosan beledolgozom a hajlatokba.

Ezen a ponton szoktak az emberek száraz hüvelyesekkel és elősütéssel bohóckodni, de nekik biztos nincs egy hiperaktív gyerekük és két állásuk. Én semmi értelmét nem látom egy ilyen tölteléknél. Krémeknél igen, elismerem.

Megtöltöm a langyos töltelékkel. Szépen elegyengetem. Majd a kisebb adag tésztát megpróbálom pont akkorára nyújtani, hogy pont lefedje a pitém tetejét. A tészta széleit óvatosan összedolgozom egy villával, de a süti tetejét, több helyen megszúrom villával, hogy a gőz távozni tudjon. A tetejét nem kenem meg tojással, mert felesleges koleszterin pacsálás. 1 órát sütöm és addig senkinek nem engedem megvágni, amíg teljesen ki nem hűl, különben szétfolyik a töltelék és akkor én nagyon mérges leszek.

MÉG TÖBB PITE RECEPT ITT!

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

13 hozzászólás

  1. Hát ez veszélyesen olyan, amit nagyon meg tudnék szeretni. S az egy vékony szeletről sem vagyok meggyőződve. Mindenesetre nagyon megjegyzem ezt a receptet. 🙂

  2. Ana, ez valami gyönyörű! Hű, de éhes lettem… Be kell szereznem egy pitesütőt. MOST. =)))

  3. Tegnap megsütöttem és nagyon jól sikerült. Annyit változtattam csak rajta, hogy nem kandírozott narancsot tettem a töltelékbe, hanem az alsó tésztadarabot megkentem narancslekvárral (olyannal, amiben héjdarabok is vannak) és amikor kész lett, akkor a tetejét is, majd visszatettem még három percre a sütőbe.
    Nem élt szegény süti fél napnál tovább…

  4. Szia Ana! Remélem, azért még benézel ide néha! Mert vár egy meglepi a blogomon!:)http://href.hu/x/6ify

  5. Hiánypótló, gyönyörű a blogod! Nevezd be a blogversenybe!Ehhez fogható nincs a jelentkezők között!
    Üdvözlettel Péterbácsi

  6. Köszönöm szépen mindenkinek a dicsérő szavakat. Jól esik-

    kicsivú, köszönöm 🙂

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .