Az igazi klasszikus lecsó recept egy kiadós, és olcsó étel, főleg ha a szezonja van. A hagyományos lecsó számos változatban létezik és mindenkinek van saját kedvence. A lecsó receptjében nincs egy meghatározó össznépi egyetértés, az elkészítése gyakran tolódik el a három fő alapanyag hangsúlyában (paprika, paradicsom, hagyma). A családunk alap verziója a paprika és a hagyma túlsúlya felé húzott gyerekkoromban, de ma már csak a paprika van túlsúlyban és a hagyma visszaszorult a paradicsommal egy súlycsoportba.

A lecsó elkészítése videóval

Mi a 3 rész paprika, 1 rész hagyma, 1 rész paradicsom szerint készítjük. 4 személyre dkg-ban kifejezve ez általában 60 dkg paprika, 20 dkg hagyma, 20 dkg paradicsom szokott lenni.

Van egy erős somogyi, zalai gyökerünk, ahol a sima hagymás, sült paprika népszerűbb a lecsónál. Ránk bizonyára ez volt hatással, de azt gondolom, hogy a sült paprika amúgy is egy nagyon finom étel. Ha azt készítünk, akkor nagyobb szeletekben hagyjuk a paprikát.

Fontos a paprikavásárlásnál, hogy jó húsosakat válogassunk és ne csak egy vékony héjból álljon az egész. Én tartom azt a felfedezést, hogy minél többfélét használunk az ételbe, annál jobb lesz. Én 3 kg-ból szoktam főzni és akkor 1-1 kg paprikát 3 helyről vásárolok hozzá.

A lecsót lehet még cifrázni szalonnával, rizzsel, tojással, virslivel, ami sokak szerint felesleges, sokan meg csak gazdagon szeretik. Nálam ezt mindig a hangulatom dönti el.

A csípős paprikánál is megoszlanak a vélemények. Ismerek kemény, bogyiszlói vonalas arcokat, akik legalább egy marékkal belefőznek, aztán sápítozva szuszogva eszik.

Más nemzeteknél is nagyon népszerű lecsóváltozatok vannak, pl ilyen a franciáknál a cukkinis ratatouille, az olaszok peperonata receptje, vagy az izraeli shakshuka.

Természetesen nem kell a kolbászt előre lepirítani kolbászchipsnek és a végén tálalni hozzá. A hagyma után a paprikával együtt mehet bele és akkor szépen lassan fő bele. Így viszont puha lesz és nem ropogós.

Hozzávalók 2 személyre:

2 evőkanál olaj
10 dkg száraz kolbász
1 közepes fej vöröshagyma
5 db tv paprika
1 csipet őrölt fűszerkömény (elhagyható)
1 teáskanál őrölt füstölt paprika
3 db paradicsom
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A serpenyőt közepes hőfokon felmelegítjük és teszünk bele olajat. A kolbászt karikákra vágva rádobjuk és ropogósra sütjük és kiemeljük egy tálkába.

2. A hagymát kis kockákra vágjuk és a visszamaradt kolbászzsírra söpörjük és kevergetve megpirítjuk. Ekkor ráöntünk 4-5 evőkanálnyi vizet, hogy szétfőjön. Ha elpárolog a víz, de nem főtt szét, akkor újra adok hozzá kevés vizet és elfőzöm róla, hogy egészen krémes legyen a hagyma.

3. A paprikákat felaprítjuk, hagymához szórjuk és alaposan átforgatjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, füstölt paprikával. Öntsünk rá fél deci vizet és lefedve pároljuk 15 percig.

4. A paradicsomokat felkockázzuk és a paprikára szórjuk. Lefedve kb. 10 percig főzzük, amíg a paradicsom szaftja kifő és a paprika megpuhul. Tálaljuk a ropogósra sült kolbásszal és egy jó szelet kenyérrel.

 

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .