fbpx

Nálunk a lángos kiemelt helyen van a családi repertoárban. A lángos egy házias, egyszerű étel, amihez mindenkinek sok emléke és élménye fűződik. Remélem sokan kipróbáljátok ezt a klassz receptet. Szerintem nincs ennél jobb.

A jó lángoshoz szerintem pontos recept és türelem kell, hogy igazán jól kidolgozott selymes tésztát készítsünk. A lángos recept videóban megmutatom az én módszeremet, amivel remélem kedvet kapsz egy finom lángos sütéséhez. A családi elégedettség garantált lesz, ebben biztos lehetsz.

Ha a kefíres, lusta, hűtős lángost szereted, akkor azt is megtalálod a bejegyzében lentebb. Egyelőre még videó nélkül, de ami késik, nem múlik.Nagyon gyakran készítettem régebben, csak ahogy több időm lett tértem át a burgonyás lángos készítésére. Ez valahogy hagyományosabb, hazaibb nekem, de kétségkívül sokkal több idővel és energiával jár.

Lángos recept

Előkészítési idő 30 perc
Főzési idő 30 perc
Elkészítési idő 1 óra
Adag 6
Nálunk a lángos kiemelt helyen van a családi repertoárban. A lángos egy házias, egyszerű étel, amihez mindenkinek sok emléke és élménye fűződik. Remélem sokan kipróbáljátok ezt a klassz receptet. Szerintem nincs ennél jobb.

Hozzávalók

A lángos tésztához:

  • 25 dkg burgonya (hámozott)
  • 2 dl burgonya főzővíz (vagy tej)
  • 5 gr cukor (1 teáskanál)
  • 1,5 dkg friss élesztő (7 gr porélesztő)
  • 1 db tojássárgája
  • 50 dkg finomliszt (BL55)
  • 1 teáskanál
  • 5 dl olaj (a sütéshez)

A fokhagymás kencéhez:

  • 2 db fokhagymagerezd
  • ½ dl olaj

A lángos tálalásához:

  • 4 dl tejföl
  • 30 dkg sajt (reszelt)

A lángos elkészítése:

1. A burgonyát kockázzuk fel, és bő, sós vízben főzzük puhára. A főzővizet öntsük le, és még forrón törjük át a burgonyát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A burgonyára öntjük a főzővizet, a cukrot, élesztőt és keverjük simára. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és keverjük simára. Végül adjuk hozzá a lisztet és a sót is és dagasszunk belőle sima tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen 2 órán át kelesztjük.
3. Közben a fokhagymákat finomra aprítjuk és az olajjal elkeverjük a tálaláshoz.
4. A megkelt tésztát 8 egyforma részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőlük. Egy nagy serpenyőben 1 ujjnyi olajat hevítünk. Az első tésztát finoman széthúzzuk lángos formára alakítjuk és a forró olajba engedjük. 2-3 perc sütés után átfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel bélelt tálba szedjük és sütjük a következőt.
5. Végül tálaljuk a fokhagymás olajjal, tejföllel és sajttal megszórva.
Alapanyag ár: 1000 Ft
Recept kategória: Főétel, Kenyér
Konyha: Magyar
Kulcsszó: kenyér, lángos

Ha a kefíres lángost jobban szereted, akkor azt is megtaláltad!

Amikor gyermekemmel már a 8. hónapban voltam, gyakorta nyúltam a lángos recepthez, mert igazán nem egy erőt próbáló étel, ám laktató és változatosan lehet enni. A kefírtől olyan gazdag íze lesz, hogy simán felveszi a versenyt a burgonyás lángossal is.

Kefíres lángos recept

Előkészítési idő 30 perc
Főzési idő 10 perc
Elkészítési idő 40 perc
Adag 8
Kefíres, hűtős lángos akkor jó, amikor nagyon nincs ideje az embernek főzni és előre kitalálni, hogy melyik családtag, mikor mit akar enni

Hozzávalók

A kefíres lángoshoz:

  • 50 dkg finomliszt (BL55)
  • 1 db tojás
  • 15 dkg kefír
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő (8 gr porélesztő)

A tálaláshoz:

  • 4 dl tejföl
  • 20 dkg sajt (reszelt)

A kefíres lángos elkészítése:

1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a sóval a közepén mélyedés alakítunk ki és ide öntjük a kefírt, a tojást és a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük. Számoljunk vele, hogy 2-3-szor nagyobbra fog dagadni, legyen helye neki a tálban.
2. 2-3 óra elteltével már bármikor lehet sütni, de maximum 4 napot tároljuk a hűtőben. Amikor sütni szeretnénk olajos kézzel tépjünk belőle pár zsemlényi darabot és formázzunk belőle lángost.
3. Bő olajban oldalanként süssük szép aranybarnára.
10 db lesz belőle
Alapanyag ár: 1000 Ft
Recept kategória: Főétel, Kenyér
Konyha: Magyar
Kulcsszó: kefíres lángos, lusta lángos

Kedvenc kelt tészta receptjeimet itt találod meg a linkre kattintva.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .