Nálunk a lángos kiemelt helyen van a családi repertoárban. A lángos egy házias, egyszerű étel, amihez mindenkinek sok emléke és élménye fűződik. Remélem sokan kipróbáljátok ezt a klassz receptet. Szerintem nincs ennél jobb.
A jó lángoshoz szerintem pontos recept és türelem kell, hogy igazán jól kidolgozott selymes tésztát készítsünk. A lángos recept videóban megmutatom az én módszeremet, amivel remélem kedvet kapsz egy finom lángos sütéséhez. A családi elégedettség garantált lesz, ebben biztos lehetsz.
Ha a kefíres, lusta, hűtős lángost szereted, akkor azt is megtalálod a bejegyzében lentebb. Egyelőre még videó nélkül, de ami késik, nem múlik.Nagyon gyakran készítettem régebben, csak ahogy több időm lett tértem át a burgonyás lángos készítésére. Ez valahogy hagyományosabb, hazaibb nekem, de kétségkívül sokkal több idővel és energiával jár.
📖 Recept
Lángos recept
Hozzávalók
A lángos tésztához:
- 25 dkg burgonya (hámozott)
- 2 dl burgonya főzővíz (vagy tej)
- 5 g cukor (1 teáskanál)
- 1,5 dkg friss élesztő (7 gr porélesztő)
- 1 db tojássárgája
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 1 teáskanál só
- 5 dl olaj (a sütéshez)
A fokhagymás kencéhez:
- 2 db fokhagymagerezd
- ½ dl olaj
A lángos tálalásához:
- 4 dl tejföl
- 30 dkg sajt (reszelt)
- só
A lángos elkészítése:
1. A burgonyát kockázzuk fel, és bő, sós vízben főzzük puhára. A főzővizet öntsük le, és még forrón törjük át a burgonyát. Hagyjuk teljesen kihűlni. 2. A burgonyára öntjük a főzővizet, a cukrot, élesztőt és keverjük simára. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és keverjük simára. Végül adjuk hozzá a lisztet és a sót is és dagasszunk belőle sima tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen 2 órán át kelesztjük. 3. Közben a fokhagymákat finomra aprítjuk és az olajjal elkeverjük a tálaláshoz. 4. A megkelt tésztát 8 egyforma részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőlük. Egy nagy serpenyőben 1 ujjnyi olajat hevítünk. Az első tésztát finoman széthúzzuk lángos formára alakítjuk és a forró olajba engedjük. 2-3 perc sütés után átfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel bélelt tálba szedjük és sütjük a következőt. 5. Végül tálaljuk a fokhagymás olajjal, tejföllel és sajttal megszórva.Ha a kefíres lángost jobban szereted, akkor azt is megtaláltad!
Amikor gyermekemmel már a 8. hónapban voltam, gyakorta nyúltam a lángos recepthez, mert igazán nem egy erőt próbáló étel, ám laktató és változatosan lehet enni. A kefírtől olyan gazdag íze lesz, hogy simán felveszi a versenyt a burgonyás lángossal is.
📖 Recept
Kefíres lángos recept
Hozzávalók
A kefíres lángoshoz:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 1 db tojás
- 15 dkg kefír
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő (8 gr porélesztő)
A tálaláshoz:
- 4 dl tejföl
- 20 dkg sajt (reszelt)
- só
A kefíres lángos elkészítése:
1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a sóval a közepén mélyedés alakítunk ki és ide öntjük a kefírt, a tojást és a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük. Számoljunk vele, hogy 2-3-szor nagyobbra fog dagadni, legyen helye neki a tálban. 2. 2-3 óra elteltével már bármikor lehet sütni, de maximum 4 napot tároljuk a hűtőben. Amikor sütni szeretnénk olajos kézzel tépjünk belőle pár zsemlényi darabot és formázzunk belőle lángost. 3. Bő olajban oldalanként süssük szép aranybarnára.10 db lesz belőle
Kedvenc kelt tészta receptjeimet itt találod meg a linkre kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Maria Barnes
Great finger food. THANK YOU MARIA BARNES
Annus
Thank you for your kind! 😊 Have a great day! 👌