Amikor a fiam megszületett gyakran becézgettem Kicsi Krampampulinak. Egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy honnan vettem ezt a kifejezést. Végül az Ínyesmesterben rátaláltam újra és eszembe jutott, hogy gyerekkoromban ittunk ilyet az egyik vendégségben, aztán soha többet újra.
A Krampampuli eredete
Ez egy igazi szilveszteri ital, ami már a 18. században ismert volt. A feljegyzések szerint a selmecbányai Bányászati Akadémián ezzel koccintottak a hallgatók. Na nem mondom tudtak élni a fiatalok! Karamell, rum, forró puncs, hmmm. De, hogy került ide? Trianon után Sopronba költözött az akadémia és vele együtt a recept is. A hagyomány szerint csak két firma tudhatta a receptet, amit a balekoknak adtak tovább.
Álljunk meg egy szóra!
Milyen sokat használjuk a firma és a balek elnevezést, de én nem tudtam, hogy eredetileg a firma az végzős hallgatókat és a balek a gólyákat jelöli. Te tudtad?
A Krampampuli receptje
Természetesen misztikum övezi a pontos receptet, amit szerintem ha ismernénk se tudnánk elkészíteni az alapanyagok beszerezhetősége miatt. Honnan vennénk ugyan malaga szőlőt?
Az ínyesmester elég jó kiindulási alapot adott és innen mindenki saját kedvére alakíthatja. Én például két féle aszalt barackkal, fügével és aranymazsolával ágyaztam meg és nem kevertem ide mindent, ami a speizben volt. A süvegcukor a receptek szerint elengedhetetlennek tűnik, de szerintem kockacukorral is jól helyettesíthető, csak a látványosságából veszít valamennyit.
Finom szilveszteri ital a Krampampuli?
Sajnos nagyon addikt, de persze mi nem az, amibe lassan csorog a rumos karamell? Szerencsére elég erős ahhoz, hogy csak mértékkel tudjuk fogyasztani. Mindenkinek jó gyújtogatást és Krampampulizását az év végére! Remélem írni sem kell, hogy csak azok rakjanak tüzet egy bólétálban, akik elég felelősségteljesek és józanok hozzá.
📖 Recept
Krampampuli
Hozzávalók
- 1,5 liter vörösbor
- 2 db narancs (kezeletlen vagy bio)
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 10 dkg aranymazsola
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg aszalt őszibarack
- 5 dkg aszalt füge
- 4 db fahéjrúd
- 2 db szegfűszeg
- 1 dc süvegcukor (vagy 20 dkg kockacukor)
- 1,5 dl rum (Stroh az ajánlott)
Elkészítés
- Egy tűzálló bólés tálat készítsünk elő, olyat, amibe bele tudjuk állítani a mikro grillrácsát.
- Egy fazékba öntsük bele a bort, daraboljuk bele a gyümölcsöket és szórjuk bele a fűszereket. Lassú tűzön főzzük forrósítsuk fel 20 perc alatt. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Öntsük át a forró keveréket a bólés tálba.
- Állítsuk bele a grill rácsot és ellenőrizzük, hogy stabilan álljon. A rácsra tegyük rá a cukrot. Kanalanként locsoljunk rá rumot, majd gyújtsuk meg. Ahogy lohad a lángja kanalanként locsoljunk még rá rumot, amíg minden cukor bele nem olvad a puncsba.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Photo by Polina Kovaleva from Pexels
Kiss Bori
Nagyon köszönöm a receptet, fantasztikus lett!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. 😊🤗🥰