Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kötözött sonka főzése ◾ HÚSVÉTI RECEPTEK

A tökéletes kötözött sonka főzése igazán egyszerű, ízlésünkhöz könnyen alakítható. A háló levétele sem bonyolult, a videóban megmutatom, hogy mi a trükkje.
A főzővizet lehetne fűszerezni babérlevéllel, fokhagymával, hagymával borssal, de én szeretem a füstölt sonka ízét önmagában, ezért csak sima vízben főzöm.

Hozzávalók:

1 db kötözött sonka
víz

Elkészítés:

1. Azzal kezdünk, hogy lemérjük a sonkát, mert a főzési időt ebből kell kiszámolni. A sonkát tegyük egy akkora lábosba, amiben kényelmesen elfér és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Nagy lángon forraljuk fel.

2. Ha szép vékonyan szeletelhető főtt sonkát szeretnél, akkor forrástól számítva kilónként 1 órát kell főzni. Ha viszont a puhábbra főtt sonkát szereted, akkor a forrástól számítva kilónként másfél – két órát kell főzni.

3. Ha felforrt vegyük vissza annyira a lángot, hogy gyöngyözve forrjon, de ne zubogjon erősen. Fedjük le és lőjük be a főzési időt. Én vékonyan szeretem szeletelni, ezért az 1,4 kg-os sonkát  a 60 perccel szorozva, összesen 84 percig főzöm tovább. Ha letelt az idő a biztonság kedvéért bökjük meg egy éles késsel, hogy könnyen belecsúszik-e. Ha igen, akkor óvatosan emeljük ki a vízből egy tányérra hűlni. Ha már annyira lehűlt, hogy meg tudjuk fogni egy olló segítségével vágjuk le a hálót és fejtsük le róla, hogy ne ragadjon teljesen bele hűlés közben. Langyosra hűlve már szeletelhetjük is a sonkát, amit mi tojáskrémmel és kaláccsal tálalunk. Mindkettő videó linkjét megtalálod a leírásban.

KALÁCS RECEPT

TOJÁSKRÉM RECEPT

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
2 Responses
  • Eszter
    április 7, 2020

    Szia Annus! Nekem mindenki azt ajanlja, hogy a vizeben hutsem ki a sonkat, hogy ne szaradjon ki. Ez csak varosi legenda? 🙂 koszi!

    • Annus
      április 7, 2020

      Szia Eszter! Nálunk hagyománya van a langyos-meleg sonka evésének, úgyhogy mindig így készítjük el. Sosem száradt ki, szerintem csak városi legenda. 🙂

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .