A tökéletes kötözött sonka főzése igazán egyszerű, ízlésünkhöz könnyen alakítható. A háló levétele sem bonyolult, a videóban megmutatom, hogy mi a trükkje.
Kötözött sonka receptek
A főzővizet lehetne fűszerezni babérlevéllel, fokhagymával, hagymával, borssal, de én szeretem a füstölt sonka ízét önmagában, ezért csak sima vízben főzöm. Ha fűszerezni szeretnéd arra ügyelj, hogy maximum 1 maréknyit tegyél bele összesen.
Terjednek olyan tévinformációk a neten, hogy meg kell sózni a sonka főzővízét, de ha hagyományos füstölésű sonkát vásároltál, ezt semmiképpen ne tedd. Abban a pillanatban, hogy beteszed a lábosba és ráengeded a vízet, a sóval tartósított sonka só tartalma a vízbe kezd oldódni. Ha pluszban megsózod túl sós lesz az eredmény.
Így lesz omlós a húsvéti sonka
Ne is figyelj oda, ha valaki azt mondja, hogy tuti ennyi vagy annyi ideig kell főzni. Az időt ugyanis mindig a sonka súlya határozza meg. A víz éppen csak gyönyöző, mocorgó forrásban legyen, mintha húslevest főznél. Így kíméletesen tudod omlósra főzni a sonkát. Ha sietned kell vele, akkor se jó megoldás a nagyobb láng, mert bármilyen fura kiszárad és szálkásabb lesz a hús. Ez attól van, hogy többet veszít a zsírtartalmából.
Füstölt kötözött sonka főzési ideje
Forrástól számítva kilónként 60 percig főzzed és csak kihűlés után szeleteld. Ez azt jelenti, hogy egy 2 kg-os sonkát 120 percig azaz 2 órán át kell főzni. Sokan a vízben hagyják kihűlni, de őszintén szólva nekem ezzel a plusz ázással nincs jó tapasztalatom. Sokkal ízetlenebb lesz az eredmény. Ezért főzés után egy éles késsel tesztelem, hogy puha lett-e és ha igen, egy lapát segítségével kiemelem a vízből a főtt kötözött sonkát.
Kötözött sonka háló levétele
Nem szabad megvárni, hogy hidegre hűljön, mert közben a háló anyaga is kiszárad és menthetetlenül beleragad a ragacsos húsba. Főzés után várj 20-30 percet, amíg a kezedet nem bántja már a meleg és vágd végig hosszában a hálót. Így könnyedén le tudod fejteni szépen körben haladva.
Sonka főzőleve
Sokan kincsnek tartják és kis adagokban le is fagyasztják. Na, de mire lehet használni a húsvéti sonka főzőlevét? Olyan leveseket gazdagíthatsz vele, amelyekbe tennél füstölt húst is, pl. babgulyást. Vagy akár olyan ételekbe csalhatsz bogrács élményt, mint a marhagulyás leves. Senki meg nem mondaná, hogy nem szabad tűzön készült, olyan eredeti füstös ízt ad neki pár deci is.
Megvallom őszintén én nem szoktam felhasználni, mert nem csak füstös íze van, hanem nagyon magas zsír és sótartalma is, amit bele kell kalkulálni abba az ételbe, amihez használnánk.
📖 Recept
Kötözött sonka főzése
Hozzávalók
- 1,4 kg kötözött sonka
- víz
Elkészítés
- Azzal kezdünk, hogy lemérjük a sonkát, mert a főzési időt ebből kell kiszámolni. A sonkát tegyük egy akkora lábosba, amiben kényelmesen elfér és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Nagy lángon forraljuk fel.
- Ha szép vékonyan szeletelhető főtt sonkát szeretnél, akkor forrástól számítva kilónként 1 órát kell főzni. Ha viszont a puhábbra főtt sonkát szereted, akkor a forrástól számítva kilónként másfél – két órát kell főzni.
- Ha felforrt vegyük vissza annyira a lángot, hogy gyöngyözve forrjon, de ne zubogjon erősen. Fedjük le és lőjük be a főzési időt. Én vékonyan szeretem szeletelni, ezért az 1,4 kg-os sonkát a 60 perccel szorozva, összesen 84 percig főzöm tovább. Ha letelt az idő a biztonság kedvéért bökjük meg egy éles késsel, hogy könnyen belecsúszik-e. Ha igen, akkor óvatosan emeljük ki a vízből egy tányérra hűlni. Ha már annyira lehűlt, hogy meg tudjuk fogni egy olló segítségével vágjuk le a hálót és fejtsük le róla, hogy ne ragadjon teljesen bele hűlés közben. Langyosra hűlve már szeletelhetjük is a sonkát, amit mi tojáskrémmel és kaláccsal tálalunk.
KALÁCS RECEPT
TOJÁSKRÉM RECEPT
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek aFacebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamatis, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Eszter
Szia Annus! Nekem mindenki azt ajanlja, hogy a vizeben hutsem ki a sonkat, hogy ne szaradjon ki. Ez csak varosi legenda? 🙂 koszi!
Annus
Szia Eszter! Nálunk hagyománya van a langyos-meleg sonka evésének, úgyhogy mindig így készítjük el. Sosem száradt ki, szerintem csak városi legenda. 🙂
Kiss Bori
Köszönöm szépen a receptet és az alapos magyarázatot. Tökéletes lett a sonkám ez alapján! Egy kincs vagy!
Valkai-Bartók Ildikó
Nagyon kedvelem a receptjeidet!
Megyek is tojáspástétomot készíteni😊
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Kérlek, ha teheted értékel a receptet az 5 csillag megnyomásával, ezzel segíted a munkámat.🤍
Orosz Márta
Sok jó öltet, jól összefoglalva!. Mindegyik hasznosítható.
Köszönjük!
Szívből gratulálok!
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszenek 😊🤗🥰