A kókuszkocka egy igazi sztár a retro sütik között, mindig elsőként fogy el a desszert asztalról. A tésztájába kevert kókusztól lesz tökéletes a tésztája és a gazdag csokis ízű krémtől, jó szaftos lesz, amitől élmény minden falat.
A kókuszkocka története
Sokan vélik úgy, hogy ez a süti magyar, de valószínűleg ebben nincs igazuk. Ausztráliában annyira kedvelt és elterjedt sütemény, hogy saját ünnepnapot is tartanak a tiszteletére. A nevét Lord Lamington kormányzó után kapta, így ott lamington süti néven ismert. Sok gasztro sztori kering az elsőről a számomra a leghihetőbb az, hogy a kormányzó szakácsa a megmaradt, szikkadt süteményt csokiba mártva és kókuszba hempergetve próbálta újra asztalra kínálni és jól sült el.
Dupla kókuszos kókuszkocka
Én is az ausztráloktól tanultam meg rendes kókuszkockát sütni, akiknél először láttam, hogy a tésztába is tesznek kókuszreszeléket és ettől nagyon szaftos és puha lesz, akár napokig tárolva is. A mázat is egészen másképpen szívja magába, mint a magyar változat.
Aztán van nekem egy nagyon kedves salgótarjáni barátnőm Zita, akitől meg azt tanultam meg, hogy a méz nem hiányozhat a kókuszkocka tésztájából és tökéletesen igaza van. Ez a kis mennyiség is teljesen megváltoztatja az ízét.
A rétesliszt használta
A kevert, nehezebb süteményekhez mindig réteslisztet használok, mert jobb lesz az állaga. A réteslisztet használhatjuk még rétesekhez nyilvánvalóan, de piskótához és nokedlihez is finom. Kicsit szemcsésebbre, durvábbra őrlik, mint a finomlisztet, ami miatt nagyobb a sikértartalma. Ha nincs otthon kenyérliszted, akkor inkább rétesliszttel helyettesítsed, mint finomliszttel. A Magyar élelmiszerkönyv ezt írja róla: "A búza magbelsőjére jellemző árnyalatú, meghatározott szemcseméret-összetételű, ún. "fogós" őrlemény, a típusra jellemző, megengedett mennyiségű finomszemcsés frakció és héjrész előfordulása mellett."
Csomómentes kevert tészta
Már többször mutattam nektek a kevert tésztáknál, hogy az adott szárazanyag mennyiséget és folyadékot a legjobb két adagban belekeverni. Ha egyszerre öntenénk bele a lisztet és a tejet, akkor kihabosított tojásos alapunkból kimenne a levegő és tömör, gumis sütink lenne. Így, hogy a fele-fele megy bele, biztonsággal be tudjuk keverni. Ne is keverjük túl, elég csak addig, amíg elegyedik.
📖 Recept
Kókuszkocka
Hozzávalók
A tésztához:
- 22 dkg rétesliszt (BFF 55)
- 1 csomag sütőpor (12 gramm)
- ¼ teáskanál só
- 7 dkg teavaj (puha)
- 5 dkg méz (akác)
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 17 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 dl tej
A mázhoz:
- 18 dkg teavaj
- 1 dl tej
- 15 dkg cukor
- 3 dkg kakaópor (holland)
- 2 evőkanál rum (ízlés szerint)
A forgatáshoz:
- 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fokra légkeveréssel) és egy 28 x 20 cm-es, közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Egy keverőtálba a lisztet átszitáljuk a sütőporral, a sóval és keverjük alaposan össze. Egy másik keverőtálba szedjük a puha vajat, a mézet, a tojásokat, a vaníliás és a sima porcukrot, majd robotgéppel 4-5 percig keverjük, amíg kifehéredik és habos lesz. Ekkor jöhet bele a kókuszreszelék is, amivel tovább keverjük.
- A tejet és a lisztes keveréket, két részletben belekeverjük. Szedjük az előkészített sütőformába. Terítsük el egy spatulával és tegyük az előmelegített sütőbe 40 percre sülni. A sütési idő végén szúrjunk bele egy tűt, ha nem ragad rá tészta, akkor kész. Vegyük ki és emeljük át egy süteményrácsra, hogy ne fülledjen be a hűlés közben.
- A mázhoz egy kisebb lábosba tesszük a vajat, tejet, cukrot és az átszitált kakaóport. Melegítsük alacsony hőfokon és kevergessük addig, amig egészen forró lesz. Még mielőtt felforrna vegyük le és öntsük hozzá a rumot is. Nyugodtan elhagyhatod, nem kell helyettesíteni sem mással. Keverjük el és hagyjuk langyosra hűlni.
- A kihűlt tésztát vágjuk nagyjából egyforma kockákra egy jó éles késsel. Én a 4 x 4 cm-es kockát favorizálom, mert 4 cm magasra sült, de ízlés szerint lehet kisebb-nagyobb. A langyosra hűlt mázba egyesével körbeforgatjuk. Lassan, hogy legyen ideje megszívni magát, majd jól lecsöpögtetve a kókuszreszelékbe emeljük egy villával és meghempergetjük benne. Fogyasztásig tároljuk jól zárodó dobozban. 1 hétig őrzi meg frisseségét.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Anikó
Megsütöttem és nagyon fimom lett. Szuper ötletnek tartom hogy a tésztába is tegyünk kókuszreszeléket. Tényleg szaftos és puha a süti. Köszönöm a receptet🙂
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Feketéné Galambos Csilla
Én is megsütöttem,nagyon finom lett.Gyorsan elfogyott Az nagyon tetszik,hogy a rumos massza mennyisége pontosan elegendő a kockák beborításához.Nem marad meg felesleg.
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰 Minden receptemnél az a cél, hogy ne legyen maradék anyag.
Balázs Veronika
Vajon mit ronthattam el,mert nekem nem lett elég a massza a forgatáshoz. 😔 Kicsivel a felénél többre lett elég....
A tepsim csak 1-2cm-el nagyobb.
Annus
Kedves Veronika vagy a mérleg rossz és kevés alapanyagot használtál vagy túl sokáig főzted és elpárolgott a nagy része. A tepsi 1-2 centi esetén biztosan nem tehet róla.
Dragon Zsófia
Én is megsütöttem, ez lett életem első kókuszkockája és tökéletesen sikerült 🥰❤️ Ez már a sokadik kipróbált recept az Annuskám csatornáról és mind hibátlan. Olyan jó, hogy ennyire alapos a leírás, így tényleg könnyen követhető és biztos a siker. Nálunk a Brownie a favorit, de ez a kókuszkocka is a top 3-ban van 😉❤️ Köszönöm a receptet! 🙏🏼☺️
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Zomborka Antalné
köszönöm válaszát. Legközelebb igy fogom elkésziteni!
Nyakó Józsefné Kati
Azt szeretném megkérdezni, hogy cukor helyett használhatok-e eritritet?
Annus
Igen, nyugodtan lehet cukormentesen készíteni. A mennyiséget ki kell tapasztalni, de biztosan működik vele. 😊
Edit
Másodszorra készítem a recepted szerint a kókuszkockát és számunkra most lett tökéletes, mivel a cukorból kevesebbet használtam. Első alkalommal a megadott mennyiséggel nekünk kicsit édes volt, de ez ízlés kérdése, nem kritikának szánom.
Nagyon kókuszos, nagyon csokis, örök kedvenc!
Köszönöm szépen a receptet!
Annus
Örülök, hogy elnyerte a tetszésedett!😊🤗🥰
Betti
A pártállamban anno ki nem állhattam a kókuszkockát. Fullasztó volt és nem volt elég kókuszíze. Anyukám kókuszkockája is ilyen volt de a cukiban sem lehetett jobbat kapni. Sokan így is szerették. Egy gimis osztálytalálkozón az egyik osztálytársam meglepett minket vele kb. 6 éve. Nagyon finom volt de a receptet elfelejtettem elkérni. Annuska, ez a kókuszkocka pontosan olyan! Tegnap elkészítettem és el is rontottam majdnem mert a tojásos margarinos tálba öntöttem a tejet de egy merülőmixerrel sikerült kijavítani a hibát. Így a robotgépre nem volt szükség. Jóval túl a hatvanon végre megtanultam finom kókuszkockát sütni. ❤
Annus
Kedves Betti! Köszönöm szépen a visszajelzést. 😊🤗🥰 Örülök, hogy bevált!
Hollóné Takács Erzsébet
Köszönöm a receptet! Kár hogy képet nem lehet feltölteni, mert nagyon szép és finom lett a kókuszkockám, amit a férjem születés- és névnapjára készítettem. Ez is nagyon jó recept, mint sok-sok más amit eddig kipróbáltam.
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰