fbpx

A kókuszkocka egy igazi sztár a retro sütik között, mindig elsőként fogy el a desszert asztalról. A tésztájába kevert kókusztól lesz tökéletes a tésztája és a gazdag csokis ízű krémtől, jó szaftos lesz, amitől élmény minden falat.

A kókuszkocka története

Sokan vélik úgy, hogy ez a süti magyar, de valószínűleg ebben nincs igazuk. Ausztráliában annyira kedvelt és elterjedt sütemény, hogy saját ünnepnapot is tartanak a tiszteletére. A nevét Lord Lamington kormányzó után kapta, így ott lamington süti néven ismert. Sok gasztro sztori kering az elsőről a számomra a leghihetőbb az, hogy a kormányzó szakácsa a megmaradt, szikkadt süteményt csokiba mártva és kókuszba hempergetve próbálta újra asztalra kínálni és jól sült el.

Dupla kókuszos kókuszkocka

Én is az ausztráloktól tanultam meg rendes kókuszkockát sütni, akiknél először láttam, hogy a tésztába is tesznek kókuszreszeléket és ettől nagyon szaftos és puha lesz, akár napokig tárolva is. A mázat is egészen másképpen szívja magába, mint a magyar változat.
Aztán van nekem egy nagyon kedves salgótarjáni barátnőm Zita, akitől meg azt tanultam meg, hogy a méz nem hiányozhat a kókuszkocka tésztájából és tökéletesen igaza van. Ez a kis mennyiség is teljesen megváltoztatja az ízét.

A rétesliszt használta

A kevert, nehezebb süteményekhez mindig réteslisztet használok, mert jobb lesz az állaga. A réteslisztet használhatjuk még rétesekhez nyilvánvalóan, de piskótához és nokedlihez is finom. Kicsit szemcsésebbre, durvábbra őrlik, mint a finomlisztet, ami miatt nagyobb a sikértartalma. Ha nincs otthon kenyérliszted, akkor inkább rétesliszttel helyettesítsed, mint finomliszttel. A Magyar élelmiszerkönyv ezt írja róla: “A búza magbelsőjére jellemző árnyalatú, meghatározott szemcseméret-összetételű, ún. “fogós” őrlemény, a típusra jellemző, megengedett mennyiségű finomszemcsés frakció és héjrész előfordulása mellett.”

Csomómentes kevert tészta

Már többször mutattam nektek a kevert tésztáknál, hogy az adott szárazanyag mennyiséget és folyadékot a legjobb két adagban belekeverni. Ha egyszerre öntenénk bele a lisztet és a tejet, akkor kihabosított tojásos alapunkból kimenne a levegő és tömör, gumis sütink lenne. Így, hogy a fele-fele megy bele, biztonsággal be tudjuk keverni. Ne is keverjük túl, elég csak addig, amíg elegyedik.



Kókuszkocka

5 tól 1 vote
Előkészítési idő 15 perc
Főzési idő 35 perc
Elkészítési idő 1 óra
Adag 35 db
Szaftos, zamatos kókuszkocka, aminek a tésztája is kókuszos és jó csokis. A kókuszkocka örök kedvenc, aminek szerencsére a készítése is egyszerű.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 22 dkg rétesliszt (BFF 55)
  • 1 csomag sütőpor (12 gramm)
  • ¼ teáskanál
  • 7 dkg vaj (puha)
  • 5 dkg méz (akác)
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 17 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 dl tej

A mázhoz:

  • 18 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 3 dkg kakaópor (holland)
  • 2 evőkanál rum (ízlés szerint)

A forgatáshoz:

  • 15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés 

  • A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fokra légkeveréssel) és egy 28 x 20 cm-es, közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  • Egy keverőtálba a lisztet átszitáljuk a sütőporral, a sóval és keverjük alaposan össze. Egy másik keverőtálba szedjük a puha vajat, a mézet, a tojásokat, a vaníliás és a sima porcukrot, majd robotgéppel 4-5 percig keverjük, amíg kifehéredik és habos lesz. Ekkor jöhet bele a kókuszreszelék is, amivel tovább keverjük.
  • A tejet és a lisztes keveréket, két részletben belekeverjük. Szedjük az előkészített sütőformába. Terítsük el egy spatulával és tegyük az előmelegített sütőbe 40 percre sülni. A sütési idő végén szúrjunk bele egy tűt, ha nem ragad rá tészta, akkor kész. Vegyük ki és emeljük át egy süteményrácsra, hogy ne fülledjen be a hűlés közben.
  • A mázhoz egy kisebb lábosba tesszük a vajat, tejet, cukrot és az átszitált kakaóport. Melegítsük alacsony hőfokon és kevergessük addig, amig egészen forró lesz. Még mielőtt felforrna vegyük le és öntsük hozzá a rumot is. Nyugodtan elhagyhatod, nem kell helyettesíteni sem mással. Keverjük el és hagyjuk langyosra hűlni.
  • A kihűlt tésztát vágjuk nagyjából egyforma kockákra egy jó éles késsel. Én a 4 x 4 cm-es kockát favorizálom, mert 4 cm magasra sült, de ízlés szerint lehet kisebb-nagyobb. A langyosra hűlt mázba egyesével körbeforgatjuk. Lassan, hogy legyen ideje megszívni magát, majd jól lecsöpögtetve a kókuszreszelékbe emeljük egy villával és meghempergetjük benne. Fogyasztásig tároljuk jól zárodó dobozban. 1 hétig őrzi meg frisseségét.
Alapanyag ár: 800 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Ausztrál
Kulcsszó: gasztrohisztori, kókuszos süti

Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

2 hozzászólás

  1. 5 csillag
    Megsütöttem és nagyon fimom lett. Szuper ötletnek tartom hogy a tésztába is tegyünk kókuszreszeléket. Tényleg szaftos és puha a süti. Köszönöm a receptet🙂

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .