Mi nagy vendéglátók vagyunk, hetente többször van vendégünk. Ezért gyakorlatilag mindig van valami nagy tepsis sütemény a háznál, amiből kínálhatunk.
Ma egy meggyes lepényt sütöttem. Sokáig kerestem és tökéletesítettem ezt az alaptésztát, mert a tojásfóbiából adódón nem szeretem a sima piskótát, ami egyvégtébe tojás izű. Ellenben nagyon szeretem, ha van valami savanyított tejtermék (kefír, joghurt, tejföl) a tésztában. A rétesliszttől lesz morzsalékos, zamatos a tészta. Finomlisztből, túlságosan homogén és tömör a tészta. Ezt a tésztát, gyakran muffinformában sütöm meg, jól tele tömve gyümölccsel, vagy lekvárral.
Egy nagy tepsihez:
24 dkg margarin
5 tojás
40 dkg cukor (ha nem vendégek elé készül, 30 dekát teszek bele)
30 dkg rétesliszt
2 kis pohár tejföl (vagy egy nagy pohár fele)
1 sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 vaníliás cukor/kivonat
60-80 dkg gyümölcs (jelen esetben meggyet használtam)
fahéjas cukor a tetejére szórni
Margarint a cukorral kikeverem. Beleütöm a tojásokat és jó magas fokozaton összehabosítom. Ekkor megy bele a tejföl, lazán elkeverem. Majd a sütőporral és szódabikarbónával elkevert liszt. Lazán forgatom össze, mint ha muffint készítenék. Nem törekszem a tökéletességre.
Egy nagy tepsi aljába szépen elterítem a tésztát, és kirakom gyümölcsökkel. Igyekszem alulra is bedugdosni 1-1 szelet/szem gyümölcsöt, hogy ne csak a tetején üljenek meg.
Majd jó vastagon megszórom fahéjas cukorral, és 180C°-on, 50 percig sütöm. Tűpróba, mert gyümölcsönként változik a sütési idő (pl. körte kevesebb lét enged, mint a meggy) és kész.
Nem érdemes melegen szeleteléssel próbálkozni. Hidegen szépen, és precízen lehet belőle szeleteket vágni, míg melegen szétforgácsolódik.
Vélemény, hozzászólás?