A kekszmacaron recept sokkal olcsóbban elkészíthető, hiszen csokis kekszből készül és nem mandulából. A kekszmacaron recept egyszerűen, a francia módszerrel készül. A svájci módszer technikáját ide kattintva megtalálod receptvideóval.
Olcsó macaron recept
Pont úgy néz ki, mint a többi a csokis macaron, de ennek a tésztája mandula helyett kakaós kekszből készül. A csokis keksz sokkal könnyebben beszerezhető a mandulaliszt töredék árán. Így gyakorlásnak is tökéletes, amíg nem válik belőle profi macaron készítő.
Ezen a héten a macaronok világában mindenki keksz macaron lázban égett és engem is megfertőztek vele, úgyhogy én is elkészítettem. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta. Nagyon finom lesz a macaronhéj. A finom roppanós héj, egy zamatos, szaftos belsőt rejt.
Macaron francia módszerrel
A svájci módszer után most a francia technikát mutatom meg nektek, ami némileg egyszerűbb, de cserébe a tojáshab több odafigyelést igényel. Ezért érdemes mindent, de mindent előkészíteni a készítés előtt. A francia macaron módszerhez nem kell szirupot főzni. Elég keményre verni a tojásfehérje habot és összekeverni a porcukros kekszliszttel, de mivel a habot nem hőkezeljük, sokkal könnyebb elrontani a keverést, mint az olasz vagy sváci módszernél.
Macaron sablon
A feliratkozás utáni köszönő oldalról tudod letölteni egyszerűen.
A macaron alapanyagai
Többféle omlós kakaóskekszből is kipróbáltam és ezekkel az arányokkal, mindegyikkel működött. A lényeg, hogy omlós keksz legyen és ne egy light vagy zsírmentesebb fajta.
Csokis macaron töltelék
Az első macaron sütés előtt
Miért nem sikerül a macaron?
Nyúlós és folyós lesz a közepe – ez vagy alulsütést jelent, vagy túl sok színezéket tettél a macaronhoz. Az intezív színt ellensúlyozni kell a szárazanyagban is.

Csokis kekszmacaron recept
Hozzávalók
A kekszmacaronhoz:
- 10 dkg kakaós, omlós keksz
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg tojásfehérje
- 10 dkg kristálycukor
A csokikrémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 80 ml habtejszín
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 120 fokra légkeverés nélkül, alsó-felő mód (légkeveréssel 100 fok) és két nagy méretű, lapos tepsire jó minőségű sütőpapírt vagy szilikonlapot terítünk. Az egyik alá beigazítjuk a mintákat. A habzsákot kivágjuk és egy 8 mm átmérű véget illesztünk, tegyük egy magas pohárba és hajtsuk vissza rá a szárát.
- Az omlós kakaós kekszet szórjuk egy tasakba és egy sodrófával törjük egészen finomra, lisztfinomságúra. A porcukorral együtt átszitáljuk egy keverőtálba és összeforgatjuk.
- A kimért tojásfehérjét a legalacsonyabb fokozaton kezdjük el felverrni. Ha már lazán habos, jöhet bele a kristálycukor fele. 1-2 perc elteltével a maradék is. Ha a hab már szépen kifehéredett, a sebességet is növelhetjük. Ha kezd keménynek tűnni a hab, ellenőrizzük az ujjunkkal, hogy elolvadt-e benne a cukor. Ha érzünk még szemcséket tovább kell verni. Akkor jó, ha a cukor elolvadt és a hab csúcsát megtartja és nem hajlik vissza.
- Szórjuk bele a kekszmorzsa felét és forgassuk bele. Jöhet a maradék is és keverjük tovább. A spatulára tapadt részt húzzuk le a tál szélén. Keverjük tovább úgy, hogy az aljáról is rendszersen felvesszük, hogy egyenletesen menjen ki a levegő a masszából.Amikor már lávaszerűen folyik, de megszakadás után nehezen akar megindulni, akkor tovább kell keverni. Ha le tudunk-e rajzolni vele egy 8-as számot anélkül, hogy megszakadna jó a tészta.
- Szedjük át az előkészített habzsákba. Csavarjuk össze a végét és már nyomhatjuk is. Mindig egyenesen tartsuk a zsákot és így nyomjuk a megfelelő méretűre. Oldalra megtekerve nem fog lecseppeni, amíg átmegyünk a következőre. A tepsit párszor ejtsük az asztalra, hogy feljöjjenek a kis buborékok a felszínre. Az esetleges buborékokat lyukasszuk ki egy fogpiszkálóval, hogy szép legyen a felszíne.
- Tegyük az előmelegített sütőbe, nyitott ajtóval 3 percre, hogy megszáradjon a teteje. Majd csukjuk be, vegyük feljebb a hőfokot 140 fokra, légkeverés nélkül, alsó-felső mód, (légkeveréssel 120 fok) és süssük készre 13-14 perc alatt. Ha letelt az idő óvatosan érintsük meg. Ha mozog a teteje, akkor kell még neki 1-2 perc. Ha meg se moccan, készen van.
- Közben a második tepsit is elkészíthetjük. A maradék masszából nyomjunk újabb macaronokat. Ne hagyjuk el a csapkodást és a buborékok kilyukasztását sem. Ugyanúgy először szárítani kell alacsonyabb hőfokon majd az erősebbre állítva készresütni. A sütés után hagyjuk teljesen hidegre hűlni és csak utána szedjük fel őket a tepsiről.
- A töltelékhez aprítsuk fel a csokoládét kis kockákra. Öntsük hozzá a tejszínt és kevergetve melegítsük addig, amíg a csoki felolvad. Tegyük félre hűlni. Amikor már hideg és besűrűsödött alaposan keverjük át, hogy krémes legyen. Akár robotgépet is használhatunk hozzá, de egy spatulával is pár perc alatt habosabbra tudjuk keverni.
- A habzsákba egy nagyobb zárt csillagvéget teszünk. Hajtsuk vissza a kezünkre és szedjük bele a csokikrémet. Szorítsuk a végébe egy habkártyával, hogy ne legyen levegős. Formázzunk egy szép karikát a macaronra és fedjük be egy másikkal. Óvatosan nyomjuk össze, hogy a krém kitöltse a széléig. Így megtöltve kell neki pár óra, hogy átvegye a zamatokat és tökéletes legyen. Hűtőben 2-3 napig tárolhatjuk.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek aFacebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamatis, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!