A karamellás márványos süti receptnek főleg a germán országokban van hagyománya, ahol a kávé mellé elengedhetetlen egy szelet sütemény is. Ez a márványos süti recept attól különleges, hogy a tésztát három részre vesszük és vaníliával, csokival és karamellel is ízesítjük. Így az eredmény egy gazdag és szép sütemény lesz.
A márványos süti recept eredete
A germán országokban nagy hagyománya van a kávésüteményeknek, amik többnyire töltelék nélkül készülnek, így a tésztájuk gazdag és zamatos. A márványos süti recept talán a legnépszerűbb mind közül, hiszem könnyen elkészíthetjük egy a tejföltől selymes és gazdag tésztát és az eredmény egy nagyon látványos süti. A Gâteau marbré nem idegen Franciaországban sem, ahol szintén valódi csokoládét használnak az elkészítéséhez.
Triplán márványos süti recept
David Lebovitznál láttam először ezt a háromízű márványos sütit, és ahogy ő is, én is azonnal ki akartam próbálni karamellel ízesítve. Ha végig gondoljuk a csokoládé, vanília és a karamella hármasát akkor nem is értem, hogyan lehetne máshogy dönteni, annyira látványos. Az eredmény pedig mindenkit megnyert a családban. Még azt, aki nem amúgy kerüli a tölteléknélküli süteményeket.
Dulce de Leche avagy tejkaramella
A Dulce de Leche tejkaramellát házilag a legjobb elkészíteni, amit megtalálsz a linkre kattintva, vagy lentebb a recept alatt. A hűtőben hónapokig lehet tárolni és nagyon jó alapanyag több sütihez, krémhez vagy bonbonhoz is. Ha túl időigényes neked, akkor tudod helyettesíteni ehhez a sütihez egy gyorsabb verzióval is. 10 dkg cukrot közepes hőfokon aranybarnára karamellizálunk egy serpenyőben. Öntsük fel 1 deci tejszínnel és tegyünk bele 2 dkg vajat. Kevergetve melegítsük folyékonyra.
Dulche de Leche készítése házilag
Miért nem szabad hideg tojást használni?
Nagyon fontos, hogy szobahőmérsékletű tojást használjunk hozzá, így a vajat nem kapja össze a hideg tojás és nem lesz grízes állagú. Ha megtörtént a baj és nagyon grízes lett az eredmény, akkor az a legjobb ha keverés közben rámelegítesz a tésztára hajszárítóval és így hamar helyre tudod hozni a helyzetet. A vaj szétolvad és fel tudja venni egyenletesen a tojást. Nem kell attól tartanod hogy szallonásra sül a tészta.
Vaníliakivonat készítése házilag
A márvány sütiben a vaníliás rész sem mellékszereplő, annak is megvan a maga selymes, telt íze, ami nagyon jól összeköti a karamellás és csokis részt is. Szerintem a házi vaníliakivonat nagyon finom és sokkal kedvezőbb is az ára. Ennek a készítését már korábban feltettem nektek a receptvideóban. Ebben részletezem a költségét és az elkészítését is mind a házi vaníliakivonatnak, mint a vaníliás cukornak, ami tényleg a töredéke a boltinak és valódi vaníliával készül.
📖 Recept
Karamellás márványos süti recept
Hozzávalók
- 6 dkg étcsokoládé
- 13 dkg Dulce de Leche (tejkaramella)
- 17 dkg teavaj (puha)
- 20 dkg cukor
- 3 db tojás (L-es méret)
- 1 teáskanál sütőpor (5 gramm)
- 22 dkg rétesliszt (BFF 55)
- 1 csipet só
- 1,2 dl tejföl (vagy natúr görög joghurt, kefír)
- 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
- 1 evőkanál kakaópor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és egy 20 x 10 cm-es vekniformát sütőpapírral kibélelünk.
- A gőzfürdőhöz vizet melegítünk egy lábasban. Egy olyan tálba, ami nem ér a vízbe, fölé tesszük az étcsokit és olvasszuk meg. Egy másik tálban a tejkaramellát azaz a dulce de lechét is ugyanígy melegítsük meg folyósra, hogy könnyebben tudjuk a tésztába keverni.
- A tésztához szedjük a puha vajat egy keverőtálba és kézi robotgéppel keverjük 2 percig. Jöhet bele a cukor és keverjük további 3 percig. A tojásokat egyesével dolgozzuk bele, mindig 1-2 percig keverve a következő előtt. Így biztosan egy stabil, habos tésztát kapunk majd.
- A sütőport szitáljuk a liszthez és keverjük össze. A tésztát sózzuk és kanalazzuk bele a tejfölt. Szórjuk bele a liszt felét és keverjük el. Jöhet a maradék is és csak addig keverjük, amíg sima lesz a tészta. A liszttel már nem szabad hosszan keverni, mert veszítünk a beledolgozott levegőből.
- A tésztát osszuk három harmadra és kanalazzunk át 1-1 részt a csokihoz és a karamellhez. A maradékot pedig vaníliakivonatot keverünk. A csokisat egy spatulával kicsit összeforgatjuk, majd beleszitáljuk a kakaóport, hogy ráerősítsünk a csokis ízre és így keverjük simára. A karamelles tésztát is simára keverjük.
- A sütőpapírral bélelt vekniformába a három tésztát váltakozva belekanalazzuk. A végén elsimítjuk a tetejét, hogy egy szintben legyen.Egy késsel vagy villával márványosra is lehetne keverni, de az a tapasztalatom, hogy így szebb lesz az eredmény, mert a tészták sűrűsége más és sütés közben így is fodrozódni fog. Előmelegített sütőben 1 óra alatt készresütjük. A sütés vége előtt mindenképpen végezzünk tűpróbát és süssük tovább, ha még rátapad nyerstészta.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kiss Lili
Nagyon köszönöm a receptet. Régóta kerestem egy ilyet!