fbpx

A kandírozott narancshéj házilag készítve nem lesz pokolian édes, túl szikkadt és maróan keserű sem. A kandírozott narancshéj önmagában is finom csemege, de szuper alapanyaga a süteményeknek is. Ráadásul a készítése közben kész aromaterápiát kapunk bónuszban. Olyan finom illat lesz napokig a házban, hogy nem lehet betelni vele.

Milyen narancsot vegyek a kandírozott narancshéjhoz?

Mindenképpen kezeletlen vagy bio minősítésű legyen. A gombaölőszerrel kezelt gyümölcsök héja szivacsos, és semmilyen alapos mosással nem lehet megszabadulni attól a vegyszertől, amit felszívott. Ráadásul főzés közben szépen átjárja az egészet.
A vékonyabb héjú narancsok, mint pl. a Navelina egy az egyben használhatóak a kandírozáshoz. Ha olyan vastag héjút veszünk, ahol a fehér rész több, mint fél centi vastag, akkor abból faragjunk le.

A Zero waste csak ráadás

A narancshéj kandírozása a lehető legjobb módja a narancs teljes felhasználásának. Én mindig csak a cukor árát veszem hozzá alapul, mert a narancsot nem csak a héja miatt veszem meg. Az tény, hogy a kezeletlen narancs általában drágább, mert nem tudják hosszan tárolni a boltok. A nehezebb logisztika drágít is rajta, de cserébe nem kell kandírozott narancsot vásárolnunk.

Mire jó a kandírozott narancs?

Ha rácson hagyod száradni, után cukorba hempergetve vagy temperált csokiba mártva önmagában is finom csemege. Sok süteménynek adja meg a jellegzetes ízét, például a RÉPATORTA nem lenne nélküle fele olyan finom sem.

Kandírozott narancshéj recept

5 tól 1 vote
Előkészítési idő 15 perc
Főzési idő 2 óra 30 perc
A kandírozott narancs házilag készítve nem lesz pokolian édes, túl szikkadt és maróan keserű sem. A kandírozott narancs önmagában is finom csemege.

Hozzávalók

  • 1 kg bio narancs
  • 35 dkg cukor

Elkészítés 

  • A narancsokat alaposan megmossuk és meghámozzuk. Én ajánlom ezt az óvatos módszert, amit a videón is mutatok, hogy ne törjön, szakadjon a héja. 25 dkg lett a tisztított súlya.
    Vágjuk a narancsokat 3 mm-es csíkokra és szórjuk egy közepes méretű lábosba. Öntsünk rá 1,5 liter vizet és forraljuk fel. Tartsuk 5 percig forrásban, majd öntsük le róla a vizet.
  • Szórjuk vissza a héjakat a lábosba és öntsünk rá újabb 1,5 liter vizet. Forraljuk és tartsuk 5 percig forrásban. Szűrjük újra le és még egy harmadik alkalommal is tegyük fel tiszta vízben a héjakat főni.
  • Amikor leszűrtük a harmadik adag vizet, tegyük vissza a narancshéjakat a lábosba és öntsünk rá 3 dl vizet és a cukrot. Takarék lángon hevítsük majdnem forrás pontig és így főzzük 2 órán át lefedve. Az a jó, ha alig-alig forr.
  • Ha letelt a 2 óra, hagyjuk teljesen kihűlni a cukorszirupban a narancshéjakat. Emeljük ki őket egy tálba és a visszamaradt szirupot forraljuk fel és tartsuk zubogó forrásban 3 percig. Vegyük le a tűzről és hűtsük le. Majd öntsük rá a narancshéjakra. Hűtőben 2 hónapig tárolhatjuk.
Szerző: Wichmann Anna
Recept kategória: Snack
Konyha: Magyar
Kulcsszó: kandírozás, narancs

 

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

3 hozzászólás

  1. Jankyné Nagy Ágnes Válasz

    5 csillag
    Köszönöm szépen a kandírozott narancshéj receptet. Több megoldást megnéztem, de ezt találtam a leglogikusabbnak, a legérthetőbbnek. Ki is próbáltam, az eredmény: mennyei.

    • Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰 Nagy öröm, hogy másnak is beválik, ami nekem, mert tényleg sok módszer és lehetőség van ugyanarra a témára.

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .