A kandírozott narancshéj házilag készítve nem lesz pokolian édes, túl szikkadt és maróan keserű sem. A kandírozott narancshéj önmagában is finom csemege, de szuper alapanyaga a süteményeknek is. Ráadásul a készítése közben kész aromaterápiát kapunk bónuszban. Olyan finom illat lesz napokig a házban, hogy nem lehet betelni vele.
Milyen narancsot vegyek a kandírozott narancshéjhoz?
Mindenképpen kezeletlen vagy bio minősítésű legyen. A gombaölőszerrel kezelt gyümölcsök héja szivacsos, és semmilyen alapos mosással nem lehet megszabadulni attól a vegyszertől, amit felszívott. Ráadásul főzés közben szépen átjárja az egészet.
A vékonyabb héjú narancsok, mint pl. a Navelina egy az egyben használhatóak a kandírozáshoz. Ha olyan vastag héjút veszünk, ahol a fehér rész több, mint fél centi vastag, akkor abból faragjunk le.
A Zero waste csak ráadás
A narancshéj kandírozása a lehető legjobb módja a narancs teljes felhasználásának. Én mindig csak a cukor árát veszem hozzá alapul, mert a narancsot nem csak a héja miatt veszem meg. Az tény, hogy a kezeletlen narancs általában drágább, mert nem tudják hosszan tárolni a boltok. A nehezebb logisztika drágít is rajta, de cserébe nem kell kandírozott narancsot vásárolnunk.
Mire jó a kandírozott narancs?
Ha rácson hagyod száradni, után cukorba hempergetve vagy temperált csokiba mártva önmagában is finom csemege. Sok süteménynek adja meg a jellegzetes ízét, például a RÉPATORTA nem lenne nélküle fele olyan finom sem.
📖 Recept
Kandírozott narancshéj recept
Hozzávalók
- 1 kg bio narancs
- 35 dkg cukor
Elkészítés
- A narancsokat alaposan megmossuk és meghámozzuk. Én ajánlom ezt az óvatos módszert, amit a videón is mutatok, hogy ne törjön, szakadjon a héja. 25 dkg lett a tisztított súlya.Vágjuk a narancsokat 3 mm-es csíkokra és szórjuk egy közepes méretű lábosba. Öntsünk rá 1,5 liter vizet és forraljuk fel. Tartsuk 5 percig forrásban, majd öntsük le róla a vizet.
- Szórjuk vissza a héjakat a lábosba és öntsünk rá újabb 1,5 liter vizet. Forraljuk és tartsuk 5 percig forrásban. Szűrjük újra le és még egy harmadik alkalommal is tegyük fel tiszta vízben a héjakat főni.
- Amikor leszűrtük a harmadik adag vizet, tegyük vissza a narancshéjakat a lábosba és öntsünk rá 3 dl vizet és a cukrot. Takarék lángon hevítsük majdnem forrás pontig és így főzzük 2 órán át lefedve. Az a jó, ha alig-alig forr.
- Ha letelt a 2 óra, hagyjuk teljesen kihűlni a cukorszirupban a narancshéjakat. Emeljük ki őket egy tálba és a visszamaradt szirupot forraljuk fel és tartsuk zubogó forrásban 3 percig. Vegyük le a tűzről és hűtsük le. Majd öntsük rá a narancshéjakra. Hűtőben 2 hónapig tárolhatjuk.
Receptek kandírozozz narancshéjjal:
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Jankyné Nagy Ágnes
Köszönöm szépen a kandírozott narancshéj receptet. Több megoldást megnéztem, de ezt találtam a leglogikusabbnak, a legérthetőbbnek. Ki is próbáltam, az eredmény: mennyei.
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰 Nagy öröm, hogy másnak is beválik, ami nekem, mert tényleg sok módszer és lehetőség van ugyanarra a témára.
Jankyné Nagy Ágnes
❤️
Orsolya
Nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptre! Most készül és biztos vagyok benne, hogy szuper lesz! 💜
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Margareta
Kedves Annus
Ma keszitem ezt a kandirozott narancshejat.Most tartok a 2 oras fözesnel. Biztos finom lessz, de en szeretnem megszikkasztani/szaritani es utanna olvasztott csokiba martani. Van valami jo ötleted hogyan tovabb?? Elöre is köszönöm a valaszt.
Annus
Kedves Margareta, ahogy a receptnél írom én is szoktam csokiba mártani, de előtte szárazra szárítom rácsra téve.