Amikor először lapoztam át a Nigella könyvét, nem a fagylaltokon akadt meg a szemem, hanem a hajdina tésztán. Imádom a vega japán tésztákat. Nekem sokkal jobban ízlenek, mint a thai/kínai tészták.
Sajnos a hajdina tészta forrásom kiapadt, így kénytelen voltam átszokni a hagyományos tésztákra. A Nagycsarnok, Ázsia boltjában lehet kapni, 690 FT/ 400 gr-os hajdina tésztát, de azt nagyon túlzónak érzem.
25 dkg tészta (hajdina kellene, de én durum tésztával készítem manapság)
Szószhoz:
5 szál újhagyma (7-et szoktam)
2 tk rizsecet
5 tk szójaszósz (én az édes sötétet használom)
2 tk méz (akáccal a legjobb)
2 tk szezámolaj
1 nagy csipet só
7,5 dkg szezámmag
Aranybarnára pirítom a szezámmagot, egy száraz serpenyőben és félreteszem egy tányérba.
Tésztát al dentére főzöm. Én nem vagyok al dente rajongó. Sőt. De ezt az ételt csak így lehet élvezni. Miután megfőtt, jéghideg vízbe szűröm és hagyom állni 5 percet.
A szósz hozzávalóit összekeverem és állni hagyom, addig, amíg az újhagymát nem marja át teljesen az ecet. Amikor jó, akkor üveges és barnás színű lesz.
Ekkor összekeverem a leszűrt tésztát, szószt és a magokat. Fél órára a hűtőbe teszem, mert ez hidegen a legélvezetesebb, akár a dinnye.
Vélemény, hozzászólás?