Az írós pite fügével készítve, igazi múlt századi teadélutánokat idéző desszert. Porceláncsésze, tejkiöntő kancsó és finom kanapé szendvicsek dukálnak mellé. Az írós pite fügével, egy igazi klasszikus, aminek nem lehet ellenálni. Szép lassan megjelentek a fügék is a standokon a többi déli gyümölcs társaságában. Ilyenkor ki lehet fogni belőle jó akciókat. Divatba jött az író használata, amit szerintem annak köszönhetünk, hogy a fordítók manapság a buttermilket képesek íróra fordítani tejszín és tej keveréke helyett. Magában nem egy nagy élmény, de süteménybe dolgozva nagyon finom, citrusos, üde ízt ad. Fügével és ízes, omlós tésztával pedig kifejezetten ünnepi sütemény lesz belőle.
Hozzávalók
Tésztához:
20 dkg finomliszt
2 evőkanál porcukor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
14 dkg vaj + 2 dkg a formához
1 db tojás
Krémhez:
2 db tojás
1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
7 dkg cukor
1 csipet só
1 evőkanál vaj
2 evőkanál finomliszt
3,5 dl író
Tetejére:
2 evőkanál barack lekvár (vagy narancs, füge, citrom)
4 db füge (friss)
.
1. A piteformát vajjal vékonyan kikenjük. Közepes méretű keverőtálban összekeverjük a lisztet a cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal, majd belekockázzuk a hideg vajat. Két tenyerünk között összemorzsoljuk a vajat liszttel, hogy apró morzsás állaguk legyen. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal homogén tésztává dolgozzuk. Fóliába csomagoljuk és 20 perce a hűtőbe tesszük.
2. Enyhén lisztezett gyúródeszkán téglalap (vagy kerek piteformánál kerek) alakúra igazítjuk a hideg tésztát és fél cm vastagra nyújtjuk. A nyújtófára lazán feltekerjük és a formába igazgatjuk a tésztát. Óvatosan belenyomjuk a mélyedésekbe is, majd lefóliázzuk és 20 percre a mélyhűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-es fokozat). A hűtésre azért van szükség, hogy a tészta ne menjen össze sütés közben.
3. A tésztára terítsünk egy darab sütőpapírt és szórjunk rá száraz babot vagy lencsét és így süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, kenjük meg a tojásfehérjével és süssük újabb 10 percig.
4. Közben készítsük el a krémet. Egy keverő tálban, kézi mixerrel verjük habosra a tojásokat a cukorral, sóval, vajjal, majd dolgozzuk bele a lisztet és az írót is. Öntsük rá az elősütött pite tésztára és süssük tovább 20 percig.
5. A kihűlt pite tetejét kenjük meg vékonyan lekvárral és rakjuk ki vékonyra szelt fügével. Szeletelni csak teljesen hidegen lehet.
6 adag
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kocsis Judit
Ezt a receptet három éve keresem, végre megtaláltam! :))
Annus
Nahát milyen projektek vannak 🙂 Örülök!