Az írós pite fügével készítve, igazi múlt századi teadélutánokat idéző desszert. Porceláncsésze, tejkiöntő kancsó és finom kanapé szendvicsek dukálnak mellé. Az írós pite fügével, egy igazi klasszikus, aminek nem lehet ellenálni. Szép lassan megjelentek a fügék is a standokon a többi déli gyümölcs társaságában. Ilyenkor ki lehet fogni belőle jó akciókat. Divatba jött az író használata, amit szerintem annak köszönhetünk, hogy a fordítók manapság a buttermilket képesek íróra fordítani tejszín és tej keveréke helyett. Magában nem egy nagy élmény, de süteménybe dolgozva nagyon finom, citrusos, üde ízt ad. Fügével és ízes, omlós tésztával pedig kifejezetten ünnepi sütemény lesz belőle.

fuge4

Hozzávalók

Tésztához:
20 dkg finomliszt
2 evőkanál porcukor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
14 dkg vaj + 2 dkg a formához
1 db tojás

Krémhez:
2 db tojás
1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
7 dkg cukor
1 csipet só
1 evőkanál vaj
2 evőkanál finomliszt
3,5 dl író

Tetejére:
2 evőkanál barack lekvár (vagy narancs, füge, citrom)
4 db füge (friss)

.

1. A piteformát vajjal vékonyan kikenjük. Közepes méretű keverőtálban összekeverjük a lisztet a cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal, majd belekockázzuk a hideg vajat. Két tenyerünk között összemorzsoljuk a vajat liszttel, hogy apró morzsás állaguk legyen. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal homogén tésztává dolgozzuk. Fóliába csomagoljuk és 20 perce a hűtőbe tesszük.

2. Enyhén lisztezett gyúródeszkán téglalap (vagy kerek piteformánál kerek) alakúra igazítjuk a hideg tésztát és fél cm vastagra nyújtjuk. A nyújtófára lazán feltekerjük és a formába igazgatjuk a tésztát. Óvatosan belenyomjuk a mélyedésekbe is, majd lefóliázzuk és 20 percre a mélyhűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-es fokozat). A hűtésre azért van szükség, hogy a tészta ne menjen össze sütés közben.

3. A tésztára terítsünk egy darab sütőpapírt és szórjunk rá száraz babot vagy lencsét és így süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, kenjük meg a tojásfehérjével és süssük újabb 10 percig.

4. Közben készítsük el a krémet. Egy keverő tálban, kézi mixerrel verjük habosra a tojásokat a cukorral, sóval, vajjal, majd dolgozzuk bele a lisztet és az írót is. Öntsük rá az elősütött pite tésztára és süssük tovább 20 percig.

5. A kihűlt pite tetejét kenjük meg vékonyan lekvárral és rakjuk ki vékonyra szelt fügével. Szeletelni csak teljesen hidegen lehet.

6 adag

MÉG TÖBB PITE RECEPT ITT!

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

8 hozzászólás

  1. Gyönyörűen néz ki ez a pite. Végre valami, amihez írót lehet használni 🙂 Ritkán, de szoktam venni, (mindenféle formában szeretem a tejet) de a natúr fogyasztáson túl még nem jutottam vele 😀

  2. Én tudom, de nagyon sok könyvben látom tej és tejszín keverékének fordítva. Gondolom abból indulnak ki, hogy butter meg milk, az csakis valami zsíros tej lehet, vagy nem tudom.
    Mostanában futottam bele 1-2 pontos fordításba. Nálam van bőven belőle, de köszönöm a szívet melengető felajánlást. 🙂

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .