A hummusz vitán felül az egyik leggyakrabban készített krém itthon. A hummusz egészséges, fehérjében gazdag és finom alap egy klassz reggelihez vagy uzsonnához.
Mi a hummusz?
A hummusz szó arab, és csicseriborsót jelent, amiből ez az étel készül, de a hummuszt igazi kultuszétel a Közel-Keleten és Észak-Afrikán kívül Görögországban és Örményországban is. Én ettem már meleg főételnek, előételnek zöldségekkel és reggelire is szívesen fogyasztom. Na lássuk hogyan készül.
Hummusz készítése konzervből
Természetesen lehet konzervből is készíteni hummuszt, nekem is sokszor csak az van kéznél, de sokkal jobban szeretem megfőzni hozzá a csicseriborsót, mert így finomabb és gazdaságosabb is. 12,5 dkg száraz csicseriborsó megfőzve 40 dkg lesz.
Mi az a harissza?
A harissza egy Észak-Afrikai csípős paprika paszta. Helyettesítheted más csípős paprika krémekkel is, szeretem használni a sriracha chilis termékeket és akár a magyar darált erős paprikát s.
▶️ Tahini recept elkészítése házilag
📖 Recept
Hummusz recept
Hozzávalók
A hummuszhoz:
- 12,5 dkg csicseriborsó (száraz)
- 1 teáskanál só
- 4 evőkanál tahini
- ½ db citrom
A fűszeres krémpasztához:
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál harissa (vagy más paprikakrém)
- ½ teáskanál só
Elkészítés
- A száraz csicseriborsót 8 órára bő vízbe áztatjuk (ázhat akár 24 órát is). Az áztató víz nélkül átszedjük egy lábosba és háromszoros mennyiségű, bő vízben feltesszük főni közepes lángon.
- A forrás után keletkezett vastag habot leszedjük. Lassú forrásban tartva, fedő alatt 2-3 óra alatt teljesen puhára főzzük. Az így megfőzött csicseriborsót egy hétig tarthatod a hűtőben és használhatod salátákhoz vagy más ételekhez.
- Ha már minimum langyosra hűlt szedjünk 50 dkg-ot egy késes aprítógépbe. Ha látok leeső, vékony héjdarabokat, azokat dobjuk ki, de nincs különösebb jelentősége. A citromot kimagozzuk és a felének a levét ráfacsarjuk.
- A tahinit használat előtt mindig keverjük fel, mert hajlamos túlzottan leülepedni és így kanalazzuk rá. Fűszerezzük sóval, öntsük fel 1 dl vízzel és kezdődhet az aprítás. Ha sűrűnek látjuk adjunk hozzá még egy kevés vizet. 2-3 perc után nyomkodjuk bele vissza a szélére kitapadt részeket és így dolgozzuk tovább legalább 5 percen át, amíg szép egynemű krémes lesz.
- A fűszeres krémpasztához egy gerezd fokhagymát finomra aprítunk. Rákanalazzuk az olívaolajat, a sót és a harisszát. Keverjük simára és készen is van.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Réka
Szia!
Kicsit zavarban vagyok ezzel a recepttel. Egyrészt a 12,5 dkg száraz csicseriborsó nekem 27,4 dkg lett megfőzve. Ahogy írod, neked 40 dkg. Akkor a recept miért számol 50 dkg-al? Lehetne esetleg egyértelműsíteni? Megcsináltam, és finom lett, de így a hozzávaló aránya kicsit esetleges... 🙂
Amúgy nagyon szeretem a receptjeidet, köszi a munkádat! 🙂
Réka
Annus
Szia Réka,
szerintem te nem főzted annyira puhára, mint a hummuszhoz szokás és ezért nem vett fel annyi vizet, mint általában másoknak. Most rákerestem és máshol is ez a váltószám van száraz és főtt csicseriborsóra.