A hummusz vitán felül az egyik leggyakrabban készített krém itthon. A hummusz egészséges és finom alap egy klassz reggelihez vagy uzsonnához.

A hummusz szó arab, és csicseriborsót jelent, amiből ez az étel készül, de a hummuszt igazi kultuszétel a Közel-Keleten és Észak-Afrikán kívül Görögországban és Örményországban is. Én ettem már meleg főételnek, előételnek zöldségekkel és reggelire is szívesen fogyasztom. Na lássuk hogyan készül.

Természetesen lehet konzervből is készíteni hummuszt, nekem is sokszor csak az van kéznél, de sokkal jobban szeretem megfőzni hozzá a csicseriborsót, és így egyébként gazdaságosabb is.

A harissza egy Észak-Afrikai csípős paprika paszta. Helyettesítheted más csípős paprika krémekkel is.

Hummusz recept

Előkészítési idő 8 óra
Főzési idő 3 óra
Elkészítési idő 10 perc
Adag 4
A hummusz egy krémes állagú közel-keleti kultusz étel, amelyet csicseriborsóból, tahiniből, citromlé és víz hozzáadásával készítünk el. Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent.

Hozzávalók

A hummuszhoz:

  • 20 dkg csicseriborsó (száraz)
  • 1 teáskanál
  • 15 dkg tahina
  • ½ db citrom

A fűszeres krémpasztához:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál harissa (vagy más paprikakrém)
  • ½ teáskanál

Elkészítés 

  • A száraz csicseriborsót 8 órára bő vízbe áztatjuk (ázhat akár 24 órát is). Az áztató víz nélkül átszedjük egy lábosba és háromszoros mennyiségű, bő vízben feltesszük főni közepes lángon.
  • A forrás után keletkezett vastag habot leszedjük. Lassú forrásban tartva, fedő alatt 2-3 óra alatt teljesen puhára főzzük. Az így megfőzött csicseriborsót egy hétig tarthatod a hűtőben és használhatod salátákhoz vagy más ételekhez.
  • Ha már minimum langyosra hűlt szedjünk 50 dkg-ot egy késes aprítógépbe. Ha látok leeső, vékony héjdarabokat, azokat dobjuk ki, de nincs különösebb jelentősége. A citromot kimagozzuk és a felének a levét ráfacsarjuk.
  • A tahinit használat előtt mindig keverjük fel, mert hajlamos túlzottan leülepedni és így kanalazzuk rá. Fűszerezzük sóval, öntsük fel 1 dl vízzel és kezdődhet az aprítás. Ha sűrűnek látjuk adjunk hozzá még egy kevés vizet. 2-3 perc után nyomkodjuk bele vissza a szélére kitapadt részeket és így dolgozzuk tovább legalább 5 percen át, amíg szép egynemű krémes lesz.
  • A fűszeres krémpasztához egy gerezd fokhagymát finomra aprítunk. Rákanalazzuk az olívaolajat, a sót és a harisszát. Keverjük simára és készen is van.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 600 Ft
Recept kategória: Előétel
Konyha: Arab
Kulcsszó: hummusz, vegán

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .