Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hortobágyi húsos palacsinta

A Hortobágyi palacsinta igazi klasszikus, családi étel, amit jeles eseményekre üzembiztosan szoktunk készíteni. A Hortobágyi palacsinta titka csak annyi, hogy kell időt adni annak, hogy összeérjen szépen lassan minden eleme.

Előre szólok, hogy nincsenek pontos mértékegységek megadva, mert gyakorló háziasszonyok kérték a receptet. Ha valaki igényt tart arra, hogy megmérjem mennyi a hús, a tejföl, a palacsinta, stb.. akkor megmérem és nagyon szívesen leírom, de feleslegesen nem akartam fáradni vele.

Úgy kezdődik, hogy első nap főzöl a családnak pörköltet (hagyományosan a sertésből, de bátran használhatsz marhát, pulykát, csirkét, borjút, ami nálatok a menő). Esetleg csinálsz desszertnek palacsintát (cukor nélkül, mert az igazi palacsintában csak só van). Másnapra marad egy csomó pörkölted, de nem akarod még egyszer azt tálalni, ezért gondos háziasszonyként még este megfőzöl héjában pár krumplit, amit utána hámozol és guszta karikákra vágsz, majd hagymával együtt, saláta lébe rétegezed. Ez lesz a hagymás krumplisaláta (kell neki egy este a hűtőben, hogy igazán finom legyen).

Másnap a pörkölt szaftját leszeded a húsról és félreteszed. A husikát, pedig húsdarálón ledarálod. Főzöl rizst. Ha lehet, akkor a hosszú és pergős fajtát választod hozzá. Kb. annyi főtt rizst, amennyi a húsi 1/3-a, hozzá keversz a ledarált húshoz. Belecsapsz egy darab tojást, kicsit borsozod, sózod, jól összekevered az egészet.

A palacsintákat megtöltöd. Nem tekered (mert ez nem desszert), nem háromszögeled (mert ez nem Gundel), téglatest formájára hajtogatod. Az összes palacsintát, szépen egymásnak támasztva beteszed egy tepsibe és alufóliával lefedve sütöd 180C°-on negyed órát. Közben egy nagy pohár tejfölbe, bele kevered a pörkölt szaftját. Szintén sózod, borsozod, ízlés szerint. Ha kevés a szaftod, akkor pirospaprikával és fokhagymával csalsz. A salátával és szósszal tálalod.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

1 Response
  • Mariann
    március 23, 2012

    Mi panírozva szoktuk elkészíteni, én úgy jobban szeretem. Kóstoltam már ilyen fajtát is, de a házi ízek általában közelebb állnak hozzánk 😀
    Tehát, mikor összehajtogattuk, akkor bécsi bunda (liszt, toji, morzsa), és kisütjük zsiradékban. Tartárral isteni jóóó, de minimum a tejföl elengedhetetlen hozzá ^^

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .