Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hókifli torta recept ◾ KARÁCSONYI RECEPTEK

Én nem is tudom, hogy nem gondoltam eddig arra, hogy a hókifliből torta legyen? Mekkora ötlet már tortává formálni ezt a népszerű sütit? Az alján egy könnyű piskóta van, a közepe pedig egy finom, selymes vaníliamousse, amit megkoronáznak a frissen sült, pici hókiflik. Kell ennél több?

Ahogy a receptjeimhez nem veszem elő a bonyolult konyhagépeimet, úgy ehhez a mousse tortához se akarom elővenni profi cukrász karikát és formafóliát a sifonérból, mert meg lehet csinálni anélkül is 1-2 pici trükkel.

Hozzávalók:

A tésztához:

2 evőkanál olaj
12 dkg finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
6 dkg puha vaj
12 dkg porcukor
2 db tojás
5 dkg tejföl
1 evőkanál vaníliakivonat

A vaníliás moussehoz:

4 tojás sárgája
3 dkg étkezési keményítő
7 dkg barna cukor
1 csipet só
4 dl tej
2 evőkanál vaníliás porcukor
2 kisebb darab vanília rúd (kb. 4-5 cm)
1 evőkanál vaníliakivonat
2,5 dkg instant zselatin (vagy 3 lapzselatin)
2 dl tejszín
1 tasak habfixáló

A vaníliás tejhez:

2 evőkanál tej
1 teáskanál porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra* és egy sütőformát egy kanál olajjal kikenünk (ha nem elég tapadásmentes, akkor liszttel is hintsük meg). Egy kis keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik keverőtálba szedjük a vajat, porcukrot és a tojásokat. Habverővel két percig dolgozzuk, majd a maradék 1 evőkanál olajat is belecsorgatjuk. További 2 percig habosítjuk, amikor belekanalazzuk a tejfölt és a vaníliakivonatot. Újabb 2 percig habosítjuk. Beleszórjuk a lisztes keveréket két részletben és simára dolgozzuk. A formába simítjuk egyenletesen és az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Szúrjunk bele egy fogpiszkálót mielőtt kivesszük, hogy a közepe is átsült-e. Fordítsuk egy rácsra és így hagyjuk kihűlni.

2. A vanília moussehoz válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat tegyük egy kis lábosba a keményítővel, barnacukorral, sóval, tejjel és keverjük simára. Lassú tűzön kezdük el főzni. Ízesítsük tovább vaníliás porcukorral, két kisebb vanílarúd darabbal és vanília kivonattal is, hogy intenzív vaníliás íze legyen. Kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik és forrni kezd. Ekkor vegyük le a tűzről és több részletben keverjük bele az instant zselatin port.
Természetesen használhatunk hozzá lapzselatint vagy normál zselatinport is, de azokat előbb áztassuk be és csak utána keverjük a vaníliakrémhez.

3. Egy finom lyukú szűrőn passzírozzuk át a krémet, hogy biztosan selymes és csomómentes legyen. A felületére simítsunk egy fóliát, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg.

4. A kihűlt piskótára tegyük rá a tortaformát és egy éles késsel vágjuk körbe. A tetejét vékonyan vágjuk le, hogy a vaníliás tejet jobban be tudja inni. Két sütőpapírt félbehajtunk és kibéleljük vele a formát belülről. A torta nem lesz ilyen magas, de ha kisebbre vágnám a papírt, akkor nem tartana elég erősen, ahogy szimplán használva sem, ezért szükséges félbehajtani.

5. A piskótát a vágott felével felfelé a formába nyomkodjuk. Picivel nagyobb, mivel a tortaforma külső ívével szabtuk egyformára, de az pont jó nekünk, mert így jó szorosan benne van és a mousse nem tud az oldalára, aljára lemászni.

6. Egy kis tálkában a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot kikeverjük és egyenletesen a piskótára kanalazzuk, hogy szaftos legyen.

7. A tejszínt egy kancsóban verni kezdjük és ha már félig habos beleszórjuk a habfixálót is és így verjük keményre. A kihűlt vaníliakrémet alaposan dolgozzuk át a robotgéppel, majd keverjük össze a tejszínhabbal. Töltsük a torta formába, a tetejét simítsuk el és tegyük a hűtőbe minimum 6 órára dermedni.

8. A tálaláshoz vegyük le a formát róla, óvatosan húzzuk le a papírokat és emeljük egy kínálótálra. Körben díszítsük a mini hókiflikkel és kész is van.

Hókifli

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
10 dkg darált dió (vagy mandula)
2 evőkanál vaníliás cukor
8 dkg porcukor
1 csipet só
20 dkg hideg vaj

A hempergetéshez:
6 evőkanál vaníliás porcukor

Elkészítés:

1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, diót, vaníliás és porcukrot, sót, majd belekockázzuk a hideg vajat és először morzsásra dolgozzuk a két tenyerünk között, majd összegyúrjuk egynemű tésztává. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon a kezünktől. Ha elkészültünk vágjuk ketté és külön csomagoljuk 1-1 fóliába és tegyük a hűtőbe minimum 1 órára, de akár pár napot is tölthet ott.

2. A sütőt 180 fokra* előmelegítjük, egy tepsire sütőpapírt terítünk. Két lehetséges elkészítés van. Az egyik, hogy enyhén lisztezett deszkán 1 centi vastagra nyújtjuk a tésztát és egy kerek kiszúróval kis fél holdakat szaggatunk belőle. A másik, hogy hengerré sodorjuk és kis rudakra vágjuk. Egyesével elvékonyítjuk a két végét és kifli formára hajlítva a tepsire tesszük. Így elkészítve az összeset a tepsire sorakoztatjuk. 10-12 perc alatt készresütjük. Kicsit hagyjuk hűlni a tepsin majd hempergessük meg őket a vaníliás porcukorban.

*Alsó-felső mód, nem légkeverés.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .