Én nem is tudom, hogy nem gondoltam eddig arra, hogy a hókifliből torta legyen? Mekkora ötlet már tortává formálni ezt a népszerű sütit? Az alján egy könnyű piskóta van, a közepe pedig egy finom, selymes vaníliamousse, amit megkoronáznak a frissen sült, pici hókiflik. Kell ennél több?
Ahogy a receptjeimhez nem veszem elő a bonyolult konyhagépeimet, úgy ehhez a mousse tortához se akarom elővenni profi cukrász karikát és formafóliát a sifonérból, mert meg lehet csinálni anélkül is 1-2 pici trükkel.
📖 Recept
Hókifli torta recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 2 evőkanál olaj
- 12 dkg finomliszt
- ½ teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 6 dkg teavaj (puha)
- 12 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 5 dkg tejföl
- 1 evőkanál vaníliakivonat
A vaníliás moussehoz:
- 4 db tojássárgája
- 3 dkg étkezési keményítő
- 7 dkg barnacukor
- 1 csipet só
- 4 dl tej
- 2 evőkanál vaníliás porcukor
- 2 db vaníliarúd (kisebb, kb. 4-5 cm)
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 2,5 dkg instant zselatin (vagy 3 lapzselatin)
- 2 dl tejszín
- 1 tasak habfixáló
A vaníliás tejhez:
- 2 evőkanál tej
- 1 teáskanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső mód, nem légkeverés) és egy 24 cm-es sütőformát egy kanál olajjal kikenünk (ha nem elég tapadásmentes, akkor liszttel is hintsük meg).
- Egy kis keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik keverőtálba szedjük a vajat, porcukrot és a tojásokat. Habverővel két percig dolgozzuk, majd a maradék 1 evőkanál olajat is belecsorgatjuk. További 2 percig habosítjuk, amikor belekanalazzuk a tejfölt és a vaníliakivonatot. Újabb 2 percig habosítjuk. Beleszórjuk a lisztes keveréket két részletben és simára dolgozzuk.
- A formába simítjuk egyenletesen és az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Szúrjunk bele egy fogpiszkálót mielőtt kivesszük, hogy a közepe is átsült-e. Fordítsuk egy rácsra és így hagyjuk kihűlni.
- A vanília moussehoz válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat tegyük egy kis lábosba a keményítővel, barnacukorral, sóval, tejjel és keverjük simára. Lassú tűzön kezdük el főzni. Ízesítsük tovább vaníliás porcukorral, két kisebb vanílarúd darabbal és vanília kivonattal is, hogy intenzív vaníliás íze legyen. Kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik és forrni kezd. Ekkor vegyük le a tűzről és több részletben keverjük bele az instant zselatin port.Természetesen használhatunk hozzá lapzselatint vagy normál zselatinport is, de azokat előbb áztassuk be és csak utána keverjük a vaníliakrémhez.
- Egy finom lyukú szűrőn passzírozzuk át a krémet, hogy biztosan selymes és csomómentes legyen. A felületére simítsunk egy fóliát, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg.
- A kihűlt piskótára tegyünk rá egy 22 cm-es tortaformát és egy éles késsel vágjuk körbe. A tetejét vékonyan vágjuk le, hogy a vaníliás tejet jobban be tudja inni. Két sütőpapírt félbehajtunk és kibéleljük vele a formát belülről. A torta nem lesz ilyen magas, de ha kisebbre vágnám a papírt, akkor nem tartana elég erősen, ahogy szimplán használva sem, ezért szükséges félbehajtani.
- A piskótát a vágott felével felfelé a formába nyomkodjuk. Picivel nagyobb, mivel a tortaforma külső ívével szabtuk egyformára, de az pont jó nekünk, mert így jó szorosan benne van és a mousse nem tud az oldalára, aljára lemászni.
- Egy kis tálkában a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot kikeverjük és egyenletesen a piskótára kanalazzuk, hogy szaftos legyen.
- A tejszínt egy kancsóban verni kezdjük és ha már félig habos beleszórjuk a habfixálót is és így verjük keményre. A kihűlt vaníliakrémet alaposan dolgozzuk át a robotgéppel, majd keverjük össze a tejszínhabbal. Töltsük a torta formába, a tetejét simítsuk el és tegyük a hűtőbe minimum 6 órára dermedni.
- A tálaláshoz vegyük le a formát róla, óvatosan húzzuk le a papírokat és emeljük egy kínálótálra. Körben díszítsük a mini hókiflikkel és kész is van.
A tökéletes hókifli receptet itt találod:
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Maria Borsos
Kedves Annuskám 😉 Ma elkészítettem a recepted alapján a hókifli tortát. A tortaalap (tészta) fantasztikus. Annyit változtattam csak, hogy nem hagyományos formába készítettem, hanem a Zila torta forma kis kocka sablonjába ami 25 kis falatka a tészta mennyiség két ilyen forma alapnak felel meg, viszont a krémet meg kell dupláznom, hogy a másik torta alapot is felhasználjam. A krém is isteni finom. Örülök, hogy rád találtam. Ja és mivel a Zila forma üreges ezért egy kis meggy szósszal töltöttem ki az üregeket ami szintén jól illeszkedik a karácsonyi hangulathoz a fahéjas fűszerezés miatt. Kár, hogy itt fotót nem tudok csatolni. Jó egészséget kívánok és további vidám főzést-sütögetést kívánok. Továbbra is figyelemmel kísérem a blogod a youtube csatornát, hogy ötleteket meríthessek a szuper receptjeidből. Üdvözlettel, Mária
Annus
Kedves Mária köszönöm szépen a visszajelzést, nagyon finom és látványos lehetett a Zila formában elkészítve. Örülök neki, hogy megírtad.
Szeretettel üdvözöllek.
Barbi
Kedves Annus!
26 centis tortakarikám van, ebben szeretném elkészíteni a piskótát és a krémet is.A terv, hogy nem szabom kisebbre a piskótát, hanem ekkora, 26centis tortát készítek.Mint egy vanília torta.
Szerinted elég, ha másfélszerezem a recepted, vagy inkább duplázzam?
Köszönöm, Barbi
Annus
Szia Barbi, ha a terved az, hogy 26 centis tortaformában sütött piskótát töltesz meg moussal, akkor ahogy a videóban mondom nem fogja kitölteni a formát, mert sütés közben összemegy a piskóta és míg a forma 26 centis, a benne sült piskóta 24-25 centis lesz. Ettől függetlenül meg lehet csinálni, csak átemelni és szépen tálalni nehezebb lesz.
Én inkább dupláznám az összes mennyiséget a 26 centis formához, szerintem a másfél nem elég hozzá.
Illés Istvánné
Kedves Annuska!
Nagyon finom lett a torta, köszönöm a receptet. Egyszerű és mégis nagyon jó. A videóid nagyok jók, így még a kezdő is el tudja készíteni. A makaron sütést a Te videód alapján tanultam meg. Mindent köszönök.
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.