fbpx

A karácsonyi ünnepek nem telhetnek el habcsók és habkarika nélkül. Ezzel az egyszerű videós recepttel neked is sikerülni fog elkészíteni.

A MetKép.hu nem kecsegtet a fehér szenteste reményével, így kénytelenek vagyunk mi meg teremeteni a régi idők szép hangulatát. Aztán reménykedjünk, hogy a hidegfront eléri az ország közepét is és legalább a két ünnep között gyönyörködhetünk a hóban.

Karácsonyra hangoló

A habkarika, habcsók készítése szerintem ugyanolyan klassz kikapcsolódás, mint a mézeskalács készítés. Lehet a habzsákkal rajzolgatni a sütőpapírra és utána hetekig gyönyörködhetünk bennük. A recept videóban megmutatom minden lépését.

Elronthatatlan habcsók

Nagyon sok recept van a habcsókra. Nekem az vált be, ha a tojásfehérje súlyával azonos mennyiségű cukrot teszem bele. Így nem lesz elviselhetetlenül édes, nem szárad kőkeményre és már megtartja a formáját. Ha olyan habkarikára vágysz, ami a boltok polcain szokott lenni és kőkeményre van sütve, akkor a tojásfehérje súlyának a másfél vagy kétszeresét tedd bele. A formázás és sütés pont úgy készül, ahogy mutattam a videóban.
Én egy csipet citromsavat is teszek bele, hogy stabilabb és fényesebb legyen a hab, de ezt lehet helyettesíteni 2-3 csepp citromlével is.

Habzsákos formázás

Nagyon sokféle habzsák véget lehet venni. Szerintem a habcsókokhoz a cirmos- és cakkosvégűek mind nagyon jók. Ma már nagyon sok üzletben lehet több darabos készletet venni 1-2000 forintért, érdemes nyitott szemmel járni a háztartási üzletekben. Több ilyenben találtam már pár száz forintért habzsák véget és pár száz forintért eldobható habzsákot is.

A habkarika készítése

Szerintem akkor szép a fa, ha egyforma méretű habkarikák díszítik, így én nyomtattam hozzá sablont magamnak. Ezt egy pdf-ben feltettem nektek ide, innen le tudjátok tölteni és kinyomtatni magatoknak is. Nyomtató nélkül egyszerűen egy kisebb poharat rajzoljatok körbe egy papír lapon és használjátok azt mintának. A mintát mindig a  sütőpapír alá kell csúsztatni és kezdődhet is a rajzolás. A recept videóban megmutatom minden lépését.

A színes habcsók készítése

Én nem vagyok egy nagy ételszínezék párti, csak nagyon ritkán használom pl. habcsókokhoz, macaronhoz vagy díszítésekhez. Én a boltokban kapható vizes, híg ételfestéteket nem ajánlom a habcsókokhoz, mert tönkreteszi az állagát és a színe is halovány marad. Szerintem a Wilton zselé paszta a legjobb, mert nagyon pigmentált és egy tűhegynyi is elég belőle, hogy intenzív színt érjünk el. A Wilton festéket az Ázsia Bt üzletében szoktam venni, aminek webshopja is van.
Ez a mennyiség házi használatra kb. 10 évre elég, ezért bátorítalak titeket, hogy fogjatok össze barátnőkkel, családtagokkal és osztozzatok 1-1 színen, mert 2 év az eltarthatóságuk. Webshopokban és patikában is lehet kapni olyan mini 5, 10 ml-es tégelyt, amiben élelmiszer biztosan tudjátok tárolni. A lényeg, hogy olyat vegyetek, amit lehet fertőtleníteni. Kapható pl. itt az Ökokuckóban.

Színes habkarika és habcsók díszek

A színes habkarika nagyon jól mutat a karácsonyi koszorún és más dekorelemeken is. A színes habcsókot pedig  tortadekorálásra szoktam használni.

A habcsók és habkarika tárolása

Nagyon fontos, hogy a habkarikának a családtagokon kívül egy fő ellensége van és az a pára. Mindenképpen száraz helyen tároljuk, egy jól záródó dobozban. Ha már fent lóg a fán nincsen baj, mert nem tud összeragadni a többi habkarikával, de tárolás közben igen, ha nyitott, párás helyen van.Ez csak a cukortartalma miatt van, amit megolvaszt a nedvesség szépen lassan és ragadóssá válik.

Habcsók és habkarika recept

Előkészítési idő 20 perc
Főzési idő 2 óra
Elkészítési idő 2 óra 30 perc
Adag 2 tepsi
A karácsonyi ünnepek nem telhetnek el habcsók és habkarika nélkül. Ezzel az egyszerű videós recepttel neked is sikerülni fog elkészíteni.

Hozzávalók

  • 15 dkg tojásfehérje (3 L-es tojásból)
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet citromsav
  • 1 db Wilton aranysárga gélfesték
  • 1 db Wilton burgundi bordó gélfesték
  • 1 db Wilton lila gélfesték

Elkészítés 

  • A sütőt előmelegítjük 80 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és két nagy lapos tepsire sütőpapírt terítünk.
  • A tojásokat egyesével kettéválasztjuk úgy, hogy a fehérje súlyát precízen megmérjük. Pont ugyanannyi cukorra lesz szükségünk. Először alacsony fokozaton habosítsuk, majd ha már kicsit habos szórjuk bele a cukor felét. 2-3 perc elteltével mehet bele a másik fele is és egy csipet citromsavat is. Kb. 8-10 perc alatt egészen keményre verjük a habot.
  • Csúsztassuk be a cakkos végű díszítőfejet a habzsák végébe. Egy ollóval vágjuk le a végét és nyomjuk ki rajta a csövet úgy, hogy bele szoruljon.
    Állítsuk egy magas pohárba és hajtsuk vissza a habzsákot az oldalára. Töltsük meg a habbal és simítsuk bele a végébe. Így kijön a felesleges levegő is és szépen tudunk vele dolgozni. Jó szorosan csavarjuk meg a végét, hogy egyenletesen tudjuk majd nyomni. Az elejét nyomjuk ki a tálba.
  • A sütőpapír alá csúsztatjuk a mintát és kezdődhet is a rajzolás. Szép egyenletesen kövessük a rajzot és menjünk körbe kétszer vagy ha még magasabbat szeretnénk, akár háromszor-négyszer is. Ha megvan mehet is az előmelegített sütőbe 2 órára száradni.
  • Egy újjab cső, újabb zsák a színesekhez. Mindig a leghalványabb színnel kell kezdeni. Egy pálcikával kiveszünk egy picit és óvatosan végigmaszatoljuk a zsák egyik oldalán. Majd jöhet a burgundi bordó is. Alaposan sepregessük el, hogy ne legyen túl sötét majd. Végül tegyünk bele egy kevés lilát is egy harmadik pálcával. Töltsük meg a maradék habbal, amit szorítsunk a végébe, hogy kimenjen a felesleges levegő. A színe most látszik igazán, hogy milyen intenzív lett. Egy pálcát beledugva a sárgától indulva körkörösen átkeverjük a szélén, hogy felhíguljon a szín. Így enyhébb és pasztelesebb lesz.
  • Nyomhatunk belelőle kis halmokat, és habkarikákat is. Ezt is ugyanúgy kell megsütni, mint a simát. Én, ha kész vagyok a második tepsive, akkor beteszem ezt is sülni a másik mellé a sütőbe és onnan számolom a két órát. 2 óra elteltével ellenőrizni kell, hogy szépen leválik-e a sütőpapírról? Ha igen, akkor készen is van, ha nem, akkor szárítsuk tovább. Kihűlés után tároljuk jól zárodó dobozban. 1 hónapig tartható el.
Alapanyag ár: 400 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: habcsók, habkarika, karácsonyi süti

 

Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

2 hozzászólás

  1. TOTH ZSUZSA AMALIA Válasz

    3szor neztem meg a videot,,, elolvastam…. de sehol sem irja, mondja, hogy hany fokon, milyen sutessel suti… elpocsekolt ido

    • Kedves Amália, én nagyon sajnálom, hogy háromszori elolvasásra se találtad meg, noha a receptleírás 1 pontjában írom a hőfokot, idézem “A sütőt előmelegítjük 80 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül)”. Aztán a 4. pontban, amikor a sütőbe kerül, a sütési időt adom meg, idézem “Ha megvan mehet is az előmelegített sütőbe 2 órára száradni.” Remélem 4. olvasásra neked is meglesz. 🙂

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .