A gyömbér egyik nagy hazai rajongója vagyok. Sokáig telt, mire kitapasztaltam a konyhámban. Talán ő vele szenvedtem a legtöbbet. Eleinte abban a hiszemben voltam, hogy nyugodtan levehetem a zöldséges standról. Ott biztosan jót lehet kapni. Persze az ételek, italok (házi gyömbérsör) nem sikerültek és már-már feladtam, amikor rájöttem, hogy nem a receptek rosszak, hanem az alapanyag. Csak a keményet szabad megvenni, azt amelyiket lehet nyomogatni nem. Én leszoktam törni róla egy kis darabot, ha szépen reccsen és levedzik a törés mentén, akkor friss finom. A puha, kissé fonnyadt példányok kesernyések és erősek.
Természetesen az első sorbetjeim sorában a gyömbér.
4 dl víz
2 dl barna nádcukor
2 lime héja lereszelve, leve belefacsarva (lehet helyettesíteni citrommal, de én abból csak 1 db-ot használnék)
3-4 tk hámozott, finomra reszelt gyömbér
(kevésbé gyakorlott gyömbér fogyasztók, kevesebb gyömbért tegyenek bele, mert ez a mennyiség intenzív ízeket eredményez)
Én rendkívül prosztó módon egy nagy müzlis tálba teszem a vizet, cukrot és a limeok héját, majd a mikróban forralom 2 percig. Amint kiveszem, beleöntöm a limeok levét, majd, amikor langyosabbra hűlt, beleborítom a gyömbért is. Elkeverem, majd kihűtöm.
A gépben nekem 20 perc alatt készült el. Eddig 3 adag fogyott belőle és alig várom, hogy kedden vásárolhassak még gyömbért.
Az agglegény szekció, vegyen a boltban canada dry-t, vagy ginger ale üdítőt és facsarjon bele citromot, majd ezt öntse a gépbe. Meglepően finom lesz ez a variáns is, ne fanyalogjon senki se.
Vélemény, hozzászólás?