A gesztenye és a pulyka párosa nálunk nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A töltelék egészen gyakran szokott változni, nekem pl. az volt a kedvencem, amikor dió és kék sajt volt benne a gesztenye mellett, de van olyan családtag, aki meg azt szereti, ha minden le van darálva és egy masszával van megtöltve.
Most a legegyszerűbb aszalt gyümölcsös verziót mutatom meg nektek, ami az édeskés, boros íz miatt pikáns és feledhetetlen lesz. Én mindig drukkolok, hogy maradjon másnap szendvicsbe. Hidegen, vékonyan szeletelve, kalácsszeletekre fektetve gyakorlatilag egy luxusfelvágott lesz belőle. Ezért ajándék volt ezt elkészíteni a forgatásra, mert vendégek hiányában jó sok maradt a következő napokra.

A gyümölcsök áztatásához azért választom a rozét, mert nem színezi meg sütés közben a húst, de ízében pont annyit hozzá tud tenni, mint egy vörös. Alkoholmentes verzióban persze lehet használni gyümölcslevet helyette.
Fűszerezni is lehet egyénileg, kedvünk szerint. Nekem a pulykához nagyon bevált a szárnyas fűszerkeverék az egyik német áruházlánctól, de készült már grillfűszerekkel és csak zöldfűszerekkel is. Minddel nagyon finom volt.

Hozzávalók 6-8 személyre:

8 dkg aszalt füge
5 dkg aszalt sárgabarack (magozott)
5 dkg aszalt szilva (magozott)
2,5 dl rozé bor (lehet fehér vagy vörös is vagy alkoholmentesen szőlőlé)
1,1 kg pulykamellfilé
1 evőkanál szárnyas fűszerkeverék
4 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt
2 kg burgonya
3-4 sárgarépa
½ fej zellergumó
1 vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
5 ág petrezselyem
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olaj
2 piros alma
35 dkg bacon szalonna
2 ág kakukkfű
10 dkg főtt gesztenye (készen vettem)
5 dkg hideg vaj

Elkészítés:

1. Azzal kezdünk, hogy az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk a borba. Ehhez a fügék tetejéről levágjuk a keményre szikkadt szárat és a nagyobb gyümölcsöket félbevágjuk. Jöhet bele a barack és a szilva is, majd felöntjük a borral úgy, hogy ellepje.

2. Az egész pulykamellet a vágódeszkára emeljük és levágjuk a lifegő, belső mellrészt. Megtisztítjuk a fehér részektől, majd a deszkára simítva, keresztben levágunk 1 centi vastag szeletet. A tetejéről levágjuk az inas részt és félretesszük. A maradék húst tovább daraboljuk 1 centi vastag szeletekre. Ügyeljünk rá, hogy a késsel mindig párhuzamosan haladjunk a deszkával. Minden pici szeletet mentsünk meg. Az alakjára nem kell figyelni, csak arra, hogy 1 centi vastagra vágjuk. Ha közben találunk rajta fehér, inas, hártyás részt, azt vágjuk le. Szép tiszta színhúsokkal dolgozzunk.

3. A szeleteket a deszkára pakoljuk és kezet mosunk. Az egyik kezünkkel meghintjük a szárnyas fűszerkeverékkel a húsokat, a másik kezünkkel átforgatjuk a húsokat, hogy mindenhova jusson a fűszerből. Kanalazzunk rá tejfölt vagy joghurtot és alaposan simítsuk vele körbe a húsokat, hogy a tejfölös fűszeres pác át tudja járni. Fóliával letakarva tegyük a hűtőbe a gyümölcsöket és a húsokat is pácolódni minimum 8 órára vagy akár 1 teljes napra.

4. A megpuhult gyümölcsöket szedjük egy szitába és hagyjuk alaposan lecsöpögni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A körethez meghámozzuk a burgonyákat, a répákat és a zellert. Megmossuk, majd nagyobb darabokra aprítva egy nagy tepsire szórjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát negyedelve a fokhagymagerezdeket egészben pakoljuk a tepsibe. 5 ág petrust finomra aprítunk és a nagy részével megszórjuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk meglocsoljuk olajjal és összeforgatjuk. Két almát cikkekre vágunk, kicsumázunk és a zöldségek közé dugdosunk.

5. A bacon szalonnából 11 szeletet, jobbra-balra csúsztatva egymással kicsit fedésben egy fóliára pakolunk. A szélén minden másodikat felhajtva egy szeletet fektetünk, visszahatjuk a végét és még egyet rásimítunk, hogy egy teljes, szabályos téglalapunk legyen. Ugyanezt a pótlást megismételjük a másik oldalán is és egy tálcára húzzuk a fóliával együtt.

6. A legnagyobb húst egy fóliával fedett deszka szélére fektetjük. A következő legnagyobb szeletet melle fektetjük, hogy kiadjon egy keretet, amit feltölthetünk a kisebb szeletekkel. Az a lényeg, hogy egy nagy négyzetet alakítsunk kis a húsokból. Ha valahol van egy kis lyuk, ott a kisebb darabokkal töltsük ki. Simítsunk rá fóliát és egy klopfolóval óvatosan ütögessük végig. Nem az a cél, hogy kilapítsuk a húst, hanem az, hogy egybeüssük az összeérő szeleteket. A tejfölös pác is segít összetapasztani őket. Ha végig értünk egy határozott mozdulattal átfordítjuk és a másik oldalán is végig klopfoljuk óvatosan, hogy egy szép, összefüggő táblát kapjunk. Ha megvagyunk az egyik szélét klopfoljuk vékonyra, hogy a tekercset feltekerésnél szépen le tudjuk zárni. Így jobban rá tud majd simulni és szabályosabb hengert kapunk.

7. Lehúzzuk a felső fóliát és a bacont egy határozott mozdulattal ráfordítjuk. Nem kell félni a fóliával együtt meg tudjuk igazítani, ha kell. Nekem kisebbre sikerült a bacon, mint amekkora a hús lett, így az üresen maradt húsra még fektetek annyi szalonnát, hogy mindenhol takarásban legyen. Visszaigazítjuk a fóliát, rásimítjuk és az egészet átfordítjuk. A tetejéről lehúzzuk a fóliát és a húst meghintjük a maradék petrezselyemmel. Morzsoljunk rá kevés kakukkfüvet és kicsit megsózzuk, mert ezt az oldalát nem sózza eléggé a bacon. Jöhet rá egy kevés bor is, majd először a főtt gesztenyéket pakoljuk rá, aztán az aszaltgyümölcsök nagy részét. A tölteléket ízlésünk szerint variálhatjuk sajttal, sonkával más alapanyagokkal is. Vékonyan vágjunk rá vajdarabokat, hogy belül is szaftosra süljön.

8. Úgy fordítjuk, hogy az elvékonyított része velünk szemben legyen, abba az irányba tekerjük fel, hogy ott záródjon a tekercs. A fólia segítségével szorosan feltekerjük, de a fóliát persze mindig visszaszedjük, nehogy kerüljön bele. Egy hosszú spárgával végig kötözzük a húst, hogy ne terüljön el sütés közben. Ha nem tudod végig hurkolni, csomózni, ahogy mutatom, akkor több helyen kössed meg keresztben kisebb spárgákkal. Az eredmény ugyanolyan jó lesz. A megkötözött húst a köret tetejére fektetjük és a kimaradt aszalt gyümölcsöket a zöldségek közé dugdossuk. A borból 5 kanálnyit csorgassunk rá, majd szorosan fedjük le alufóliával és tegyük az előmelegített sütőbe sülni 1 órára. Ha letelt az idő, vegyük le a fóliát és újabb 1 órát süsük. Ha még nem sült szép barnára süsük tovább. Szeletelés előtt hagyjuk 30 percet pihenni a húst, alufóliával lazán letakarva. Így szépen tudjuk majd vágni és benne marad az összes szaft.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .