Hogyan készül? fan vagyok, amióta csak megy a tv sorozat. Már a gyártósorok látványa, mozgása is teljesen lázba hoz. Kattog, zajos és az életben gyakran büdös (voltam egy autógumi gyárban) is, de kit érdekel, amikor végtelenítve lehet látni a szalagokon, alapanyagból termékké alakuló folyamatot?
Pár marék árpa, komló, víz, ez+az, napfényben gyönyörűen megcsillanó zöld üvegek, némi főzés, tánc a szalagon és kész a palackba zárt aranyló, hűsítő élmény.
A Dreher Sörgyárak Zrt. vendégeként látogattam el drága másodapámmal felvértezve a Kőbányai Sörgyárba egy titkos gasztroblogger találkozóra.
Egy gyártúrával kezdődött és a cél az volt, hogy a nap végén sörszakértőként távozzunk. Ebben segítségünkre volt Bagdi Éva, a SABMiller európai érzékszervi laboratóriumának vezetője, aki hihetetlenül közvetlenül, kötetlenül tartott előadást és edzette nyelvünket, orrunkat.
Kiderült, hogy irtó jó fejek dolgoznak ott. Az olyan kérdésre, hogy mi a véleményük a fantával-colával összepancsolt sörökről, azt a választ adták, hogy virágozzon minden virág. A fogyasztó úgy igya, ahogy tetszik neki. Pedig mi és a kérdező maga is, egy "ne kutyulják össze mindenféle szennyel" jellegű válaszra számított. Ahogy a boros gazdák gyakorta kikérik maguknak a vbk-t és társait. Az eseményről a NOL csapata készített egy videóinterjút és bemutatót, itt meg tudjátok nézni:
Természetesen egy gasztroblogger nem megy üres kézzel vendégségbe, sört inni. Gabojsza megbízhatóan hozta a nagyon finom házi kolbászát (sok imát megér), Mirelle és Myreille pedig szintén sörkorcsolyákat sütött az alkalomra.
Én a családunkban listavezető sörkorcsolyát készítettem el, háromszög és a Dreher betűit is megformázva, a vendéglátóknak kedveskedve.
Hozzávalók: 50 db kekszhez
20 dkg zabliszt
20 dkg kukoricakeményítő
10 dkg finomliszt
50 dkg juhtúró
5 dkg vaj (megolvasztva)
2 tojás
30 dkg darált dió
6 gerezd fokhagyma (elkaparva, összezúzva)
1 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 kk bors
1 csapott ek pirospaprika
1 kk só
+ 1 tojás felverve glazúrnak
.
Az igazság az, hogy simán lehetne 50 dkg sima búzaliszttel is készíteni, de olyan sok fogy belőle egy - egy kártyaparti mellett, hogy kicsit megreformáltam az évek során és már a fenti lisztekkel sütöm.
A vajat, juhtúrót, tojásokat, fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát alaposan összekeverem.
A liszteket összeszitálom a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a diót is belekeverem.
Először a lisztes keverék felét dolgozom el a túrósban, majd mehet a többi is bele. Ruganyos, kellemesen fényesen gömböcöt lehet kapni 5 perc gyúrás után.
Szorosan fóliába csomagolom és 2-3 órát a hűtőbe teszem. Egy éjszakát a legjobb állni hagyni, mert akkor az ízek jobban összeérnek. Maximum 5 napot állhat a hűtőben sütésre várva.
Sütőt 180 C°-ra előmelegítem, két tepsit, sütőpapírral kibélelek. Enyhén lisztezett deszkán 0,5 centi magasra kinyújtom, szaggatom, tepsire teszem, tojással lekenem és 20 perc alatt készre sütöm. Nagyon jól formázható, kezesbarát tészta.
Lehet a tetejét díszíteni darált dióval, tökmaggal, napraforgómaggal, mákkal, lenmaggal és szezámmaggal is.
Dobozban, lezárva, 1 hétig tárolható, fogyasztható. Ez a mennyiség egy 4-6 fős társaságnak egy pár órás beszélgetéshez elég.
Aki szeretne részt venni ilyen gyárlátogatáson, itt tud jelentkezni: Dreher Sörgyár.
Vélemény, hozzászólás?