T3v-vel és a dagasztásmentes kenyérjével kezdődött. Még aznap este megsütöttem, pedig eddig nagyon erősen ódzkodtam attól, hogy nem kell dagasztani valamit. Én hagyományos parasztlányka voltam/vagyok. Kovásszal sütünk kenyeret. Este begyúrjuk, reggel kemencézünk. Na, de ugyanez dagasztás nélkül? Igen. Létezik. Te Ana és ez jó lesz nekünk? Igen, jó lesz.
Kedves barátaim, akik nem mertek belevágni egy puha, zamatos fehér kenyérbe, mert úgyis elrontjátok. Na ti kezdjetek ebbe bele este 8-kor és akkor másnap 11-kor friss, forró élményben lesz részetek. Minimális munkával. Ígérem. Oktató videó is lesz a végén
Kell keresni egy 2,4 dl űrtartalmú poharat/bögrét. Nálam ez egy akció nutellás pohár.
3 pohár finomliszt (vagyis 7,2 dl) én fehér tönköly és rétes lisztet használtam
1,5 teáskanál só (nekem kevés volt az 1 és 1/4)
1/8 kocka friss vagy 1/4 tk porélesztő porélesztőből csak a francia megbizható miőségű a budafoki nekem mindig rossz volt
1,5 pohár víz (vagyis 3,6 dl)
Lépések:
Kiméred, összekevered 2 perc alatt.
12 órát lefedve békénhagyod, erjedni.
Lisztes felületre borítod és hajtogatod.
Lefeded és békén hagyod 2 órára.
Sütőt, edényt melegíted legmagasabb fokozatra.
Beleteszed a tésztát.
30 perc lefedve. 20 perc tető nélkül.
Toporogva ugrálsz, amíg ki nem hűl, hogy egyed langyosan.
Részletesen:
Hozzávalókat mind beleölöntöd egy lábasba, aminek van teteje és minimum 2 literes. A Jamie Oliver ezt simán egy 20 literes lábosba nyomatná, de mi ne legyünk ilyen botorok.
Lazán összekevered, amihez én egy kanalat használtam, de a videón kézzel csinálják, hatékonyabban. Nem dagaszt, csak kever/elegyít.
Lefeded és 12 órán át békén hagyod. Ezért mondtam este 8-at. Mert akkor reggel 8-kor kell folytatni.
12 óra elteltével kiborítod egy erősen lisztezett felületre, ami nálam egy jó minőségű sütőpapír, t3vnél pedig folpack. Fogod a két szélét és egymásra hajtod, majd erre merőlegesen még egyszer egymásra hajtod. Erre azért van szükség, mert ahogy nyomorgatod a tésztát, megállítod az erjedési folyamatot.
T3v becsomagolta folpackba, én meg erősen lisztezett állapotban visszetettem a lábosba a hajtogatással lefele. Lefedve még két órát kell keleszteni. Én 1,5 óra elteltével kerestem egy lábost amiben sütni fogom (kell hozzá süthető fedő). Lehet hozzá bármilyen formát használni., a kenyér fel fogja venni a formát. Ez nem egy olyan kenyér, amit meg lehet formázni és majd tepsin megsütni, mert elfolyna és lenne jó kis pizzád, ami minden lenne csak finom nem.
A sűtőt a legmagasabb fokozatra kell kapcsolni, ami nálam légkeveréssel 250C° és betenni az edényt, amiben sütni fogod. Amikor letelik a két óra kelesztés és az edény átforrósodik, akkor az edényt kiveszed és beledobod a tésztát a hajtogatott felével, továbbra is lefele. Ennél a pontnál lehet vízzel sprickolni, magokkal szórni.
Lefedve 30 percig kell sütni, majd fedő nélkül 20 percig. Nálam elég volt a sütési idő, t3vnek kevés volt, így 30+30 percig sütötte.
Melegen megettük a felét. Ma reggel eleve dupla adag sül 🙂 Köszönöm a receptet.
Vélemény, hozzászólás?