A fahéjas mandulát sokkal egyszerűbb otthon elkészíteni, mint gondolnád. A fahéjas mandula nagy előnye, hogy sokáig eltarható, így készíthetünk egyszerre egy nagy adagot is. Sőt ajándéknak is szuper választás.
Mostanában nagyon hiányoznak a forralt boros, sétálós hideg esték a városban, a gesztenye és fahéjas mandula árusokkal. Éppen ezért az otthoni puha gesztenye sütés titkát már megmutattam nektek korábban és most a másik kedvencen, a fahéjas mandulán a sor. A videós receptek előnye, hogy biztosabban el tudod készíteni pont úgy, mint én.
Drazsírozás otthon
A házi megvalósításra két módszer is van, de egyikkel sem lesz pont olyan, mintha egy drazsírozó géppel készült volna. Az egyiknél cukorszirupban kell főzni egészen addig, amíg nem válik szét mandulaszemekre. Ez elég sok idővel és kevergetéssel jár, ezért én inkább a sütős módszert mutatom meg nektek, ahogy én is szoktam készíteni. A recept videóban megmutatom minden lépését.
Drazsírozó gép
Az egyik cukrászati gyakorló helyemen volt hagyományos drazsíroz gép, ami pont úgy néz ki, mint egy betonkeverő és nagyjából ez is kell a működéshez. A lényeg a folyamatos forgatás és a forró vagy éppen hideglevegő befuvás, attól függően, hogy csokoládéval vagy cukorral akarunk bevonni valamit.
FUN FACT: hogy gyógyszerkészítésre használnak ilyen gépeket. Gyakorlatilag mindent lehet vele drazsírozni.
Fahéjas mandula fűszerezése
Tudom a só egy kicsit meglepő, de elég bele egy pici csipet is, hogy az eredmény teljes legyen. A fahéjat nyugodtan ki lehet egészíteni vaníliával, kardamommal, szegfűszeggel vagy más karácsonyi ízekkel is.
Sütés csak szilikonos felületen
Az olvadó cukor kegyetlenül bele tud ragadni a hagyományos zsírpapírba. Ha nincs mosható szilikonos sütőlapod, akkor egy jó minőségű, szilikonos sütőpapír is megfelel a célra. Vásárlás előtt mindenképpen nézd meg a csomagoláson a feliratot, hogy szilikonos sütőpapír legyen.
📖 Recept
Fahéjas mandula
Hozzávalók
- 15 dkg cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 db tojásfehérje (L-es tojásból)
- 45 dkg mandula
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 120 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és egy nagy, 25 x 35 cm-es tepsire terítsünk szilikonos sütőlapot vagy papírt.
- A cukorhoz szórjuk a fahéjat, a sót és alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kicsit habarjuk össze, hogy könnyebb legyen kezelni és szórjuk bele a mandulát. Forgassuk alaposan össze. Ha esetleg sok lenne a fehérje és tocsogna benne, akkor kanalazzuk ki a felesleget. Csak annyi fehérje legyen, ami szépen körbevon minden mandulát.
- Szórjuk rá a fahéjas cukrot és alaposan keverjük át vele. Terítsük el a mandulákat egy rétegben az előkészített tepsin és mehet is a sütőbe 15 percre.
- Negyed óra múlva már mennyei illatok vannak a lakásban. Ekkor kell először átkeverni és visszatenni egy újabb körre. Majd keverés, sütés, összesen 4 alkalommal. A 3. 15 perces után úgy néz ki, mintha készen lenne, de higgyétek el nekem, hogy kell még egy negyedik sütés, hogy tökéletesen megpörkölődjön és ezzel el is készült. Zárt, légmentes helyen tároljuk. 1 hónapig áll el.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kriszta
Szia kedves, ezt el lehet készíteni dióval is? Ha igen, akkor ugyanez a módszer és a sütési idő? 😁