Tulajdonképpen ahány ház, annyiféle padlizsánkrém. Az én diétás padlizsánkrém receptem gyorsabb a hagyományosnál és kalóriaszegény.
Sült hagyma és fokhagyma
Nem szeretem elnyomni a padlizsán ízét hagymával és fokhagymával, ezért ezeket is sütve és nem nyersen teszem bele. Ezekből mindig többet sütök, mert a hűtőben 1 hétig eltarthatóak és nagyon sok ételhez fel lehet használni őket. Sőt, nem csak főzéshez használom őket, egy sima szendvicset is nagyon fel tudnak dobni.
A padlizsánkrém télire
Sajnos a padlizsánkrém szerintem nem jól fagyasztható, de a sült padlizsánból be lehet tárazni a fagyasztóba és kiolvadás után gyorsan kikeverhető a krém.
Ellenben télire a kész krémet nagyon jól lehet befőttes üvegben kidunsztolni. Pont úgy szoktam, ahogy az őszibarack befőtt videóban is mutatom nektek. A steril üvegeket telepakolom a krémmel és 90 fokon 30 percig főzöm őket. Hagyom kihűlni a vízben és utána 1 évig megőrzi a szavatosságát, száraz, hűvös, sötét helyen tárolva.
Erdélyi padlizsánkrém recept
Mázlim van, mert sokáig együtt dolgoztam két tündéri erdélyi ismerősömmel. Olyan isteni erdélyi padlizsánkrémet (vinette, vinetta) tudtak készíteni, hogy az egy álom. Ők tulajdonképpen annyiban térnek el az én diétás receptemtől, hogy parázson megsütött padlizsánt rengeteg majonézzel keverik ki. A majonéznek olyan magas koleszterin tartalma a tojástól és a sok olajtól, hogy évente csak 1-2 alkalommal eszem ilyet. Viszont ezeket natúr joghurtra cserélve simán menüre kerülhet minden héten.
📖 Recept
Egyszerű padlizsánkrém recept
Hozzávalók
- 2 db padlizsán
- 2 db hagyma (ízlés szerint)
- 2 db fokhagymagerezd (ízlés szerint)
- 4 evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- ¼ teáskanál oregánó
- ¼ teáskanál füstölt paprika
- 5 evőkanál görög joghurt (vagy tejföl)
- 3 szál petrezselyem
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük és egy tepsit alufóliával kibélelünk. A padlizsánokat megmossuk, a két végét levágjuk, felezzük és mélyen beirdalva a tepsire tesszük őket. A hagymákat félbevágva mellé pakoljuk, a fokhagymagerezdeket pedig a héjával együtt. Meglocsoljuk kevés olajjal és fűszerezzük 1-1 csipet sóval, borssal, oregánóval és füstölt paprikával.
- Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük, ekkor kivesszük és a megsült hagymákat félretesszük. A padlizsánokat még tovább sütjük, amíg megpuhulnak. Kb. 15-20 perc még. Egy fogpiszkálóval több helyen szúrjuk meg, hogy elég puhára sültek-e. Ha igen, hagyjuk langyosra hűlni.
- Egy deszkán kaparjuk ki a húsukat, villával nagyjából törjük pépesre és, szedjük egy keverőtálba. Aprítsunk hozzá annyi sült hagymát, amennyire hagymásan szeretjük. Én kevéssel szeretem, de ahány ház, annyi szokás. A fokhagymára ugyanez igaz. Van, aki belekaparja mindhárom gerezd puha húsát, nekem elég bele 1 gerezd.
- Hozzákeverünk annyi joghurtot, amitől még nem lesz túl híg és újra sózzuk, borsozzuk. Végül felaprítjuk a petrust és belekeverjük.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Anonim
Az lenne a kérdésem hogy a dunsztolás után akkor is tartósítható, ha görögjoghurt van benne? Illetve a recepből hány befőttesüveg Lesz?
Annus
Kedves Antonia, ezt nem ajánlott a joghurttal együtt tartósítani. A tej dunsztolása eleve problémás, de a padlizsán az alacsony ph tartalma miatt szintén nem egyszerű. Ezért szokták ecetesen eltenni vagy simán fagyasztani.