A hagyományos rakott kelkáposzta, ezúttal egészben megtöltve készült el. Bár bonyolultnak tűnhet, de az egyben töltött kelkáposzta elkészítse nem nehéz.

A kelkáposzta előfőzése

Erre azért van szükség, hogy a levelek megpuhuljanak és édeskésebbé váljanak. Nem kell őket túlfőzni. Elég 2-3 perc is. Az előfőzés sorrendje is fontos. A zsenge közepével kezdtem, a halványabb belső levelekkel folytattam és a sötétzöld külső leveleket hagyom a végére, amikkel kezdeni fogom az étel összeállítását. Így ezek lesznek felül és szépen sorrendben tudok majd haladni.

A fűszerezés szabadsága

Szeretném hangsúlyozni, hogy a fűszerezés mindig egyéni ízlés, sőt hangulat kérdése. Van, amikor csak só, bors, fokhagyma és pirospaprika kerül bele. Van amikor kömény, majoranna és friss zöldfűszerek is, mint most. A főzésben az a jó, hogy az állandóságot ilyen kis csipet fűszerekkel is ki tudjuk billenteni egy izgalmasabb világba. Aztán van, hogy pont a régi hagyományos ízre vágyunk és akkor elég kevesebb is.

Egyben töltött kelkáposzta

Előkészítési idő 1 óra
Főzési idő 30 perc
Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Adag 6
Nagyon mutatós főétel, amit valójában egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Videó nélkül körülményes lenne az útmutató, de így a kamera segítségével meg tudom mutatni, hogy milyen könnyen összeállíthatod te is.

Hozzávalók

  • 1 db kelkáposzta (közepes fej)
  • 2 evőkanál étolaj
  • 50 dkg darált hús (sertés)
  • 5 dkg bacon (szeletelt)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db fokhagymagerezd (ízlés szerint lehet több)
  • 1 teáskanál
  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál majoranna
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • 20 dkg rizs
  • 4 dl víz
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt csemege paprika
  • 6 db bazsalikomlevél (1 csipet szárított bazsalikom)
  • 4 db zsályalevél (1 csipet szárított zsálya)
  • 2 db rozmaringlevél (1 csipet szárított rozmaring )
  • 2 ág kakukkfű (1 csipet szárított kakukkfű )
  • 4 ág petrezselyem
  • 3 dl tejföl (a tálaláshoz)

Elkészítés 

  • Egy nagy lábosban 3 liter vizet, 2 teáskanál sóval felforralunk. A külső, nagy leveleket egyesével leszedegetjük, egészen addig, amíg egészben lejön. Ha már nem jön le egybe, csak szakadva mehet egészben a forrásban lévő vízbe.
  • Folyó víz alatt mossuk meg a külső, leszedett leveleket. 3-4 perc elteltével emeljük ki a kis káposztafejet egy szűrőtálba. Tegyük a levelek felét a vízbe és időnként átforgatva 2-3 perc alatt pároljuk meg. Ha már szép ruganyos mehet is egy csöpögtető tálba. Amíg kihűlnek és alaposan lecsöpögnek, készítsük el a húsos tölteléket.
  • Ehhez egy nagy serpenyőt erősen felhevítünk. Ha forró jöhet bele az olaj. Kevergetve pirítsuk meg rajta a húst. Amikor már mindenhol barna és kisebb darabokra szétesett, hozzá darabolhatjuk a bacont. Aprítsunk hozzá 1 fej hagymást és 1 gerezd fokhagymát is. Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, sűrített paradicsommal, őrölt köménnyel és keverjük össze. A fűszeres húshoz öntsük a rizst és a vizet. Keverjük alaposan át és ízesítsük tovább füstölt és sima csemege paprikával, bazsalikommal, zsályával, rozmaringgal és kakukkfűvel is. Fedjük le és közepes erősségen fél óra alatt főzzük puhára. Végül aprítsuk és keverjük hozzá a petrust.
  • A sütőt melegítsük elő 200 fokra alsó-felső mód, légkeverés nélkül. Az összeállításhoz egy kerek tálat béleljünk ki egy akkora konyharuhával, ami túl lóg rajta. A vastag levélereket, vágjuk le laposan. A legsötétebb levelekkel kezdünk és folyamatosan haladunk a kisebb, halványabb levelek felé. Egy sötét levelet tegyünk csak félre, ami majd a lezáráshoz kell. A tálat úgy béleljük ki, hogy a levelek félig fedjék egymást. Egy kör nem elég, még egyet tegyünk körbe most is úgy, hogy egymást félig lefedjék. Így elég erős lesz, hogy megtartsa a formát és sütés közben ne nyíljon szét. A töltelék harmadát úgy pakoljuk bele, hogy az oldalára is húzzuk fel és a kanállal tömörítsük szép egyenletesre.
  • Jöhet egy újabb kör levél, aminél ügyeljünk rá, hogy magasabb legyen a tálnál, hogy az összezárásnál szépen rásimuljon a aljára és lezárja a fejet. A közepére aprítsunk az egészben főtt zsenge káposztából. Így a felvágásnál szép mintája lesz. Jöhet a töltelék következő harmada most is úgy, hogy az aljára és az oldalára is egyenletes vastagságban nyomkodjuk. A közepére aprítsuk a maradék középső részt. Béleljük körbe a zsenge belső levelekkel és szedjük bele a maradék tölteléket is. Kezdjük el lezárni a maradék halvány levelekkel és terítsük az aljára a félretett sötétzöldet.A ruhát szorosan fogjuk össze körbe és csavarjuk meg többször, hogy a felesleges víz kicsorogjon és a fej tömör és feszes legyen.
  • Terítsünk 2-2 alufóliát keresztben és függőlegesen is egymásra. Egy sütőpapírt alaposan gyűrjünk össze és simogassuk ki a fólia közepére. Csomagoljuk ki a káposzta alját és a ruha segítségével egy határozott mozdulattal fordítsuk rá a papír közepére. Óvatosan vegyük le a konyharuhát. A papírt hajtogassuk rá szépen körben haladva. A papír azért is jó, mert nem tud a levél az alufóliára tapadni a sütés során és azért is, mert így marad levegő a káposzta és a fólia között.
  • Az egyik kezünkkel fogjuk szorosan a papírt a másikkal pedig simítsuk rá a fólia egyik sarkát. Így haladjunk körbe, mindig szorosan rásimítva a fóliát. Nyomkodjuk rá és emeljük egy tepsire. Tegyük az előmelegített sütőbe 30 percre sülni. Mielőtt kicsomagoljuk, hagyjuk 20 percet hűlni. Óvatosan haladjunk a fóliával és a papírral, hogy ne égessen meg a forró gőz. Tálaljuk tejföllel gazdagon.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1600 Ft
Recept kategória: Főétel
Konyha: Erdély, Magyar, Örmény
Kulcsszó: rakott kelkáposzta, töltött kelkáposzta

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .