Nekem az egyik kedvenc sütim az eredetileg tepsiben készülő Duna hullám süti, amin vaníliakrém is van. Évente egyszer szoktam az eredeti verzióban elkészíteni, de kuglófnak átvariálva már teljesen más a leányzó fekvése és sokkal egyszerűbb is elkészíteni így a meggyes Duna hullámot.
Az eredeti Duna hullám
Csokis-vaníliás piskótával, gazdag vajas, vaníliás krémmel, meggyel és csokoládéval úgy jó, ahogy kitalálták, annyi szent. Nevét valószínűleg a hullám mitázatú piskótáról kapta és illik is rá szerintem.
Ja és a tipp rovat, majdnem mindig fontos, és hasznos tippeket találtok. Most például a formára vonatkozóan, úgyhogy mindig érdemes átolvasni a receptek végén.
Csokis Dunahullám
Bár nem a tepsis verzió, a kuglófnak is nagyon szeretem bevonni a tetejét olvasztott étcsokival. Sőt szerintem ennek még jobban is áll. Mindig elfelejtek venni a tetejére kandírozott meggyet, de azzal és tejszínhabbal lenne az igazi. A Duna hullám sütihez a leginkább a 70% feletti étcsokik passzolnak, mert azok jól kihozzák a fanyar meggy ízét.
Mekkora a kuglóf formát vegyek?
Mindig mérd le a sütőformádat, mielőtt sütni kezdesz. Kuglóf vagy más gömbölyű formákat egyszerűbb űrmértékre mérni, mint centire. Én űrmértékes kancsóba engedek vizet, amit a formába töltök és innen tudom, hogy ez a formám 2,5 literes, pont ennyi víz fér bele. 8 személyre eza jó méret.
📖 Recept
Duna hullám kuglóf recept
Hozzávalók
2,5 literes kuglóf formához:
- 15 dkg teavaj (puha)
- 1,5 dl étolaj
- 1 üveg meggybefőtt (720 ml-es üveg)
- 25 dkg cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor (lehet kivonat is)
- 6 db tojás
- 30 dkg finomliszt (BL55)
- 2 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 3 evőkanál tej
A csokimázhoz:
- 1 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 dkg étcsokoládé (forgácsnak)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső mód, légkeverés nélkül és a kuglóf formát alaposan kivajazzuk és kilisztezzük. A meggyet lecsepegtetjük egy szűrőben.
- Közepes méretű keverőtálba mérjük a vajat, olajat, a sima cukrot és a vaníliás cukrot is. Kézi robotgéppel 4-5 percig habosítjuk, és ekkor egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Minden tojással, 1-2 percig habosítsuk mielőtt hozzáadjuk a következőt. Egy kis tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót és az egészet beleszitáljuk a tojásos keverékbe. Először spatulával beleforgatjuk, majd robotgéppel dolgozzuk simára.
- A tészta felét az előkészített formába öntjük és rárakosgatjuk a lecsöpögtetett meggy felét. A maradék tésztához szitáljuk a kakaóport, belecsorgatjuk a tejet és a robotgéppel simára keverjük. A felét rácsorgatjuk a meggyes vaníliás tésztára. Rásorakoztatjuk a meggyet, amit befedünk a maradék kakaós tésztával. Egy vajazó késsel óvatosan hullámokat rajzolunk a tésztába úgy, hogy lentről kavarjunk fel vaníliás tésztát. Lassú, nyújtott mozdulatokkal tegyük és ritkásan. Ha nagyon iparkodunk nem marad márványos. Tegyük a sütőbe 55-60 percre sülni. Ha nagyon barnulna 40 perc után, akkor a tetejére terítsünk alufóliát. Mielőtt kivesszük a sütőből szúrjunk bele egy kést, hogy nem tapad-e rá még nyers tészta.
- Miután kiemeltük a süteményt, hagyjuk 15 percet állni, majd borítsuk ki egy rácsra és a formát leemelve róla hagyjuk teljesen kihűlni. (Nálam kb. 40 perc kellett neki.) Közben elkészítjük a mázat is. A tejszínt alacsony lángon melegíteni kezdjük és az étcsokoládét apróra vágjuk. Ha már meleg, de még nem forró a tejszín, beleszórjuk a csokoládét és addig kevergetjük a lassú tűz felett, amíg teljesen elolvad. Fontos, hogy nem szabad gyorsan és magas hőre melegíteni, mert a csoki könnyen megég. Csak annyi hőt adjunk neki, amennyi az olvadáshoz kell.
- A kész mázat csorgassuk a kuglóf tetejére és egy spatulával segítsünk, hogy le-leomoljon az oldalán. Az étcsokiból vágjuk vékony forgácsokat és díszítsük vele a süteményt.
10 dkg puha vaj
1 dl olaj
2/3 meggybefőtt (720 ml-es üveg)
20 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor (lehet kivonat is)
4 db tojás (M-es méret)
20 dkg finomliszt
1,5 evőkanál sütőpor
1 csipet só
2 teáskanál kakaópor
2 evőkanál tej A csokimázhoz:
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
3 dkg étcsokoládé forgácsnak A kerülete nem kisebb általában, csak a magassága, így kell rá az eredeti mennyiségű máz.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Maria Barnes
Looks FANTASTIC but TASTE even BETTER.
Annus
Thank you for your kind! 😊 Have a great day! 👌