Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Duna hullám kuglóf recept ◾ NOSZTALGIA SÜTI, ÚJ RUHÁBAN

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Nekem az egyik kedvenc sütim az eredetileg tepsiben készülő Duna hullám, amin vaníliakrém is van. Adventkor ez az egyik biztos pont és nem is esik jól az év más szakában. Na, de átértelmezve kuglófnak már teljesen más a leányzó fekvése és sokkal egyszerűbb is elkészíteni.
Persze a vonalaimnak sem hiányzik az a gazdag, vajas, vaníliás krém, annyi szent. Jó-jó van benne szénhidrát így is, de legalább nincs a négyzetre emelve. Holnap meg úgy is saláta lesz.
Ja és a tipp rovat, majdnem mindig fontos, és hasznos tippeket találtok. Most például a formára vonatkozóan, úgyhogy mindig érdemes átolvasni a receptek végén.

2,5 literes kuglóf formához:
15 dkg puha vaj
1,5 dl olaj
1 meggybefőtt (720 ml-es üveg)
25 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor (lehet kivonat is)
6 db tojás (M-es méret)
30 dkg finomliszt
2 evőkanál sütőpor (kb. másfél zacskó)
1 csipet só
2 evőkanál kakaópor
3 evőkanál tej

A csokimázhoz:
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
3 dkg étcsokoládé forgácsnak

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és a kuglóf formát alaposan kivajazzuk és kilisztezzük. A meggyet lecsepegtetjük egy szűrőben.

2. Közepes méretű keverőtálba mérjük a vajat, olajat, a sima cukrot és a vaníliás cukrot is. Kézi robotgéppel 4-5 percig habosítjuk, és ekkor egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Minden tojással, 1-2 percig habosítsuk mielőtt hozzáadjuk a következőt. Egy kis tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót és az egészet beleszitáljuk a tojásos keverékbe. Először spatulával beleforgatjuk, majd robotgéppel dolgozzuk simára.

3. A tészta felét az előkészített formába öntjük és rárakosgatjuk a lecsöpögtetett meggy felét. A maradék tésztához szitáljuk a kakaóport, belecsorgatjuk a tejet és a robotgéppel simára keverjük. A felét rácsorgatjuk a meggyes vaníliás tésztára. Rásorakoztatjuk a meggyet, amit befedünk a maradék kakaós tésztával. Egy vajazó késsel óvatosan hullámokat rajzolunk a tésztába úgy, hogy lentről kavarjunk fel vaníliás tésztát. Lassú, nyújtott mozdulatokkal tegyük és ritkásan. Ha nagyon iparkodunk nem marad márványos. Tegyük a sütőbe 55-60 percre sülni. Ha nagyon barnulna 40 perc után, akkor a tetejére terítsünk alufóliát. Mielőtt kivesszük a sütőből szúrjunk bele egy kést, hogy nem tapad-e rá még nyers tészta.

4. Miután kiemeltük a süteményt, hagyjuk 15 percet állni, majd borítsuk ki egy rácsra és a formát leemelve róla hagyjuk teljesen kihűlni. (Nálam kb. 40 perc kellett neki.) Közben elkészítjük a mázat is. A tejszínt alacsony lángon melegíteni kezdjük és az étcsokoládét apróra vágjuk. Ha már meleg, de még nem forró a tejszín, beleszórjuk a csokoládét és addig kevergetjük a lassú tűz felett, amíg teljesen elolvad. Fontos, hogy nem szabad gyorsan és magas hőre melegíteni, mert a csoki könnyen megég. Csak annyi hőt adjunk neki, amennyi az olvadáshoz kell.

5. A kész mázat csorgassuk a kuglóf tetejére és egy spatulával segítsünk, hogy le-leomoljon az oldalán. Az étcsokiból vágjuk vékony forgácsokat és díszítsük vele a süteményt.

TIPP:
Mindig mérd le a sütőformádat, mielőtt sütni kezdesz. Kuglóf vagy más gömbölyű formákat egyszerűbb űrmértékre mérni, mint centire. Én űrmértékes kancsóba engedek vizet, amit a formába töltök és innen tudom, hogy ez a formám 2,5 literes, pont ennyi víz fér bele. Ha neked kisebb, 2 literes formád van ezek az arányok jók:

2 literes kuglóf formához:
10 dkg puha vaj
1 dl olaj
2/3 meggybefőtt (720 ml-es üveg)
20 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor (lehet kivonat is)
4 db tojás (M-es méret)
20 dkg finomliszt
1,5 evőkanál sütőpor
1 csipet só
2 teáskanál kakaópor
2 evőkanál tej

A csokimázhoz:
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
3 dkg étcsokoládé forgácsnak

A kerülete nem kisebb általában, csak a magassága, így kell rá az eredeti mennyiségű máz.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..