Egy jó gesztenyetorta legyen nagyon gesztenyés, rumos, csokis és sütés nélkül, könnyen elkészíthető. A receptvideóban mutatom nektek, hogyan készül. A gesztenyetorta nem csak karácsonykor népszerű desszert. Egész évben, egyszerűen készíthető sütemény, pláne, hogy ez egy recept videó részletes elkészítési útmutatóval.
Egyébként ebben a csokis, rumos gesztenyetortában messze nem az a legjobb, hogy sütés nélkül készül. Hanem az, hogy tele van gesztenyével és 10 perc alatt össze lehet állítani, aztán a díszítés rajtunk múlik, hogy mit szeretnénk. Ez a torta pucéran is megállja a helyét.
Gesztenyepüré
Természetesen az lenne a legjobb, ha saját sütésű gesztenyéből készítenénk el a süteményt, amit pucolás után finomra darálunk. Erről van is egy videóm nektek, hogyan kell a héjas gesztenyét puhára és könnyen pucolhatóra sütni. Ide kattintva találod meg a receptvideót.
De, ha a szívünkre tesszük a kezünket, hálásak lehetünk, hogy lehet venni 100%-os gesztenyepürét, amiben nincs se cukor, se rum, csak a tiszta gesztenye, amivel elkészíthetjük ezt a tortát is saját ízlésünk szerint. A mirelit pultokban keressétek, én a Lidlben, Sparban, Tescoban és Auchanban szoktam venni. Nem csak a munkán tudunk spórolni a friss gesztenyéhez képest, az ára is sokkal kedvezőbb. Szeretem az egyszerű recepteket videóval, ezért készítem pürével. Ha ízesített pürét tudsz csak venni, akkor kevesebb cukrot és rumot tegyél bele.
Trüffelkrém
Nagyon szeretem a csokis tejszínes krémben, hogy jól lehűtve, hidegen szépen ki lehet habosítani és a díszítést nagyon szépen megtartja. Nyomhatunk belőle bármilyen cifraformát a torta tetejére, meg fog állni napokon át. Lehetetlen olyan keveset készíteni belőle, ami 8 vagy 10 rózsához kell. A maradékot a torta mellé szoktam kínálni a vendégeknek közvetlen a tányérra formázva. Ámbár ugyanide sorolható, egy franciaországi élményem, amikor is a kávézóban cukor helyett a csésze aljára egy kis trüffelkrémet nyomtak és erre főzték le a kávét.
Kis torta, nagy torta
Ez a csokis gesztenyetorta nagyon szaftos és krémes sütemény, de nem véletlen készítem 18 cm-es formában. Ezekből a piskóta nélküli tortákból, sokkal karcsúbb és alacsonyabb szeleteket illik kínálni a vendégeknek. Azonban, ha te egy nagy 24 cm-es tortát szeretnél készíteni, akkor mindent duplázzál és akkor szépen mutat majd a formában.
Ha nincs ilyen méretű tortaformád, akkor javaslom, hogy vekniformába készítsd el. Nagyon szép lesz vékonyan szeletelve.
Tortadíszítés
A trüffelkrém nem csak támaszték, lehet önmagában csak ez a dísz a torta tetején. Én szeretem a kis mézeskalácsokat használni az őszi-téli szezonban, pláne, ha karácsonyi asztalra szánom a tortát. A mézeskalács receptemet és a díszítéséről a videóreceptet ide kattintva találod.
Lehet helyettesíteni, habcsókkal, csokival, főtt gesztenyével, karamellával, kandírozott naranccsal, amihez a videóreceptemet itt találod.
📖 Recept
Csokis gesztenyetorta sütés nélkül
Hozzávalók
A csokis gesztenyetortához:
- 12 dkg étcsokoládé
- 12 dkg teavaj
- 50 dkg gesztenyepüré (100%)
- 12 dkg porcukor
- 4 evőkanál rum (ízlés szerint lehet több, kevesebb)
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
A trüffelkrémhez:
- 7 dkg étcsokoládé
- 5 evőkanál tejszín
A csokimázhoz:
- 7 dkg étcsokoládé
- 2 dkg teavaj
- 2 evőkanál tejszín
A díszítéshez:
- 8 db mézeskalács
Elkészítés
- A készítés előtt legalább 4 órával hagyjuk felengedni a gesztenyemasszákat. Egy 18 vagy 20 cm-es tortakarikát béleljünk ki sütőpapírral, hogy könnyen kivehessük belőle a tortát.
- A gesztenyetortához a csokoládét vágjuk kisebb darabokra és szórjuk egy lábasba, a vajjal együtt melegítsük fel. Közben a kiolvasztott gesztenyepürét egy nagy keverőtálban villával tördeljük finomra.
- Ha már a vaj és a csoki olvadni kezd, kevergetve melegítsük tovább, amíg sima lesz. Keverjük bele a cukrot is és ízesítsük rummal. Szitáljuk bele a kakaóport és elkeverve öntsük a gesztenyéhez. Egy kézi robotgéppel pár perc alatt dolgozzuk simára.
- Így mehet a sütőpapírral bélelt tortaformába. Simítsuk el a tetejét és párszor ütögessük a pulthoz, hogy ne maradjanak benne levegős részek. Tegyük a hűtőbe minimum 6 órára dermedni. (Akár 24-48 órával korábban is elkészíthetjük.)
- A trüffelkrémhez szórjuk egy lábosba a felaprított csokoládét és öntsük fel a tejszínnel. Kevergetve olvasszuk simára. Öntsük át egy tálba és tegyük a hűtőbe minimum 1 órára, hogy teljesen kihűljön.
- A hűtési idők leteltével a csokimázhoz aprítsuk fel a csokit és szórjuk egy lábosba a vajjal és a tejszínnel. Kevergetve olvasszuk fel és tegyük félre egy deszkára.
- A tortát vegyük ki hűtőből és szedjük ki a formából. A tetejére simítsunk egy kis sütőpapírt és határozott mozdulattal fordítsuk át. Így a szép sima alja lesz felül.
- A mázat öntsük a tetejére. Egy spatulával óvatosan terítsük el rajta úgy, hogy a szélén egy kevés le-le cseppenjen. Ha hideg a torta, akkor megfogja a csokikrémet és nem engedi végig folyni. Végül a tetejét mintázzuk hullámosra.
- A lehűlt csokikrémet kézi robotgéppel keverjük habosra. Egy habzsákba csillagvéget illesztünk, kivágjuk szűken, belenyomjuk a fém véget, hogy rászoruljon. Szedjük bele a habos trüffelkrémet és nyomjunk rá annyi halmot, amennyi szeletre szeretnénk vágni és végül kis mézesfigurákkal tegyük ünnepivé.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Németh Zsuzsanna
Kedves Annuska!
Sajnos nem találom az édesítetlen gesztenyepüré lelőhelyet, amit említettél a videóban. Tudnál nekem helyeket Budapesten? Köszi szépen előre is!
Zsuzsa
Annus
Kedves Zsuzsa, pedig írom a bejegyzésben. " A mirelit pultokban keressétek, én a Lidlben, Sparban, Tescoban és Auchanban szoktam venni. Nem csak a munkán tudunk spórolni a friss gesztenyéhez képest, az ára is sokkal kedvezőbb."
Erdei Zsuzsa
Kedves Annuska, talan tudsz segiteni! Ahol en elek, csak nagyon korlatozottan tudok beszerezni gesztenyemasszat. Eselyem sincs cukrozatlan masszahoz hozzajutni. Mennyivel kell csokkentenem a cukor mennyiseget, ha cukrozott masszat hasznalok? Mast kell-e meg valtoztatnom a tecepten? Koszonettel.
Annus
Kedves Zsuzsa az a gesztenyemassza cukortartalmától függ, amit mindig feltüntetnek rajta. Ha pl. 25 dkg masszában 20% a cukor, akkor az 5 dkg cukrot jelent és annyival nyilván annyival kevesebb gesztenyét is, így abból is többet kell vásárolni.