Az egyszerű lángos recept burgonyás, házias, egyszerű étel, amihez mindenkinek sok emléke és élménye fűződik. A kefíres és a burgonyás lángos biztos, hogy vezeti a toplistát, de nekem a burgonyás mindig egy kicsit jobban ízlett. Remélem sokan kipróbáljátok ezt a szuper receptet.
Az egyszerű lángos készítése
Igazán nem bonyolult, csak be kell tartani a kelesztési időket, hogy tényleg laza és puha lángost készítsünk. Az egyszerű lángos általában krumplis tésztával készül, amit sütét után megkenünk a fokhagymás kencével, aminek a receptjét szintén megosztom veletek. Már csak az a kérdés, hogy tejföllel vagy sajttal és tejföllel szereted?
Kelttészta alap tudnivalók
- Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük.
- Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
- Jobb minőségű lesz a tészta, ha kenyérlisztet is adunk hozzá, ami BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen.
- Ha szeretnél porélesztőt használni, akkor a liszttel keverd el mielőtt a tésztához adod.
📖 Recept
A tökéletes burgonyás lángos recept
Hozzávalók
A lángos tésztához:
- 25 dkg burgonya (hámozott)
- 2 dl tej (vagy a burgonya főzővíze)
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 dkg élesztő (vagy 7 gramm porélesztő)
- 1 db tojássárgája
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 1 teáskanál só
- olaj a sütéshez
A fokhagymás kencéhez:
- 2 db fokhagymagerezd
- ½ dl étolaj
A tálaláshoz:
- 4 dl tejföl
- 30 dkg trappista sajt (reszelt)
Elkészítés
- A burgonyát kockázzuk fel, és bő, sós vízben főzzük puhára. A főzővizet szűrjük le, és még forrón törjük át a burgonyát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A burgonyára öntünk 2 dl tejet vagy főzővizet, a cukrot, élesztőt és keverjük simára. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és keverjük simára. Végül adjuk hozzá a lisztet és a sót is és dagasszunk belőle sima tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen 2 órán át kelesztjük. Közben a fokhagymákat finomra aprítjuk és az olajjal elkeverjük a tálaláshoz.
- A megkelt tésztát 8 egyforma részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőlük. Egy nagy serpenyőben 1 ujjnyi olajat hevítünk. Az első tésztát finoman széthúzzuk lángos formára alakítjuk és a forró olajba engedjük. 2-3 perc sütés után átfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel bélelt tálba szedjük és sütjük a következőt.
- Végül tálaljuk a fokhagymás olajjal, tejföllel és sajttal megszórva.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Kiss Bori
Csodálatosan finom lett! Köszönöm neked, hogy megosztottad velünk!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Kocsis Nikolett
Szia
Érdekelne hogy meddig tudom tárolni ha nem sütöm ki az egészet?
Annus
Hűtőben, jól lefedve három nap.
Erdélyi Gyöngyj
Csodálatosan finom lett! Köszönöm szépen, hogy megosztottad ezt a receptet😍
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. Nagyon örülök neki, hogy sikere van nálatok is 😊🤗🥰
Nemes Márta
Élesztő helyett sütőpor v. szodabikarbona helyettesíthető? /Hisztamin probléma miatt./
Annus
Igen, de nem elég csak lecserélni, át kell variálni a recept többi alapanyagát és a technologiát is, így inkább lebeszéllek róla.