A brookie egy hibrid süti, ami a brownie és a cookie keresztezésből jött létre. Ezek a sütik mindig nagy sikert aratnak és pillanatok alatt fogynak el az asztalról. Ilyen például a CRONUT, ami a croissant és a fánk keresztezéséből jött létre vagy a CRUFFIN, ami a croissant és a muffin egyesítéséből. Mindkettőt Dominique Ansel cukrásznak köszönhetjük.
A BROOKIE viszont nem követhető vissza, hogy kinek jutott először eszébe, hogy pont a lágy, csokis browniet és a ropogós csokis kekszet boronálja össze. Egy biztos, zseni volt. Egyszerűen fantasztikus. Kicsit hasonlít a Főispánné remekére állagban, de persze ízekben teljesen más. Ez egy kisebb adag, ami 4 emberre elég. Ha egy nagy tepsivel szeretnél sütni, akkor javaslom, hogy duplázd a mennyiséget helyből.
📖 Recept
Brookie recept
Hozzávalók
A cookie réteghez:
- 6 dkg teavaj (puha)
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 15 dkg finomliszt (BL55)
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg étcsokoládé pasztilla (vagy darabolt csoki)
- 4 dkg tejcsokoládé pasztilla (vagy darabolt csoki)
A brownie réteghez:
- 6 dkg teavaj (puha)
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 2 dkg holland kakaópor (cukrozatlan)
- ½ teáskanál sütőpor
- 4 dkg finomliszt (BL55)
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 2 dkg étcsokoládé pasztilla (vagy darabolt csoki)
- 2 dkg tejcsokoládé pasztilla (vagy darabolt csoki)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és egy 23 x 23 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
- A keksz (cookie) réteghez a puha vajat, a porcukorral és vanília kivonattal kikeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a sót és egy habverővel habosra keverjük. Spatulával beleforgatjuk a lisztet és a sütőport. Keverjük bele az étcsokoládét is. A tésztát az előkészített formába simítjuk egyenletes rétegben. Végül a tetejét szórjuk meg a tejcsokival.
- A brownie réteghez a puha vajat, a porcukorral és a tojással alaposan kikeverjük. Sózzuk meg, keverjük el, majd szitáljuk bele a kakaóport, sütőport, a lisztet és dolgozzuk alaposan össze. Jöhet bele a vaníliakivonat, az ét- és a tejcsokoládé is. Forgassuk egyenletesen össze és simítsuk rá a keksz alapra. Tegyük az előmelegített sütőben 40-45 percre sülni. Kihűlés után szeletelhetjük.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
L.Andi
Ezt is megsütöttem, mint már annyi jó receptedet. Nekem nagyon ízlik, finom és gyorsan el lehet készíteni. Rendszeres vendég lesz a konyhámban. 🙂